Handbollskanalen tippar Handbollsligan: Plats 9–14

Fredrik Petersen, IFK Ystad. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN

Handbollskanalen ger er här all info om lagen inför starten av Handbollsligan på tisdag. Vi går igenom lagen, försäsong och bjuder dessutom på en analys. Därutöver ger Andreas Stockenberg sin kommentar om respektive lag.
Vi börjar med plats 9–14.

Handbollskanalens reporter Ola Selby har tippat Handbollsligan och dessutom ger alltså Andreas Stockenberg sin kommentar på samtliga lag.

14. Önnereds HK

In: William Pettersson (uppflyttad), Max Santos (HK Aranäs), Anton Hallbäck (Ystads IF), Carl Lindqvist (Torslanda HK)

Ut: Daniel Blomgren (Alingsås HK), Rasmus Just (slutar), Marcus Aggenfjord (Kärra HF), Måns Gerdtsson (klubb ej klar)

Försäsong: ÖHK–Fredericia 25–26, OV–ÖHK 24–25, RIK–ÖHK 35–30

Ola observerar: En sak är säker och det är att Daniel Blomgren kommer att vara oerhört saknad. Hans målskytte och förmåga att alltid vara ett hot kommer bli svårt att ersätta för ÖHK. Anton Hallbäck är ett fint nyförvärv som med sin inställning och jämna nivå kommer att hjälpa Önnered. Har en för övrigt tunn trupp som kommer att få det jobbigt i år.

”Stocken” kommenterar: ”Jag tror att Önnered åker ur i år. Det var lite nyhetens behag förra året och de var jävligt tända. I år tror jag helt enkelt att de inte har tillräckligt bra spelare. De har tappat Blomgren och jag tror inte att Norrbrink och Sandberg kan axla det.”

13. IF Hallby

In: Adam Tumba (AIK), Samuel Johannesson (RP IF Linköping), Martin Mårtensson (HK Aranäs), William Hermansson (VästeråsIrsta)

Ut: Isak Boström (Kärra HF), Joel Järlfors (Kärra HF), Eric Alverus (klubb ej klar)

Försäsong: Frederica–Hallby 25–23, RIK–Hallby 25–28, IK Sävehof–Hallby 24–24, Aranäs–Hallby 32–30, Torslanda–Hallby 29–32, Kungälv–Hallby 25–27

Ola observerar: Hallby har sett bra ut under försäsongen och kan säkert bli en obehaglig överraskning för många lag. Frågan är dock om spelet håller för Handbollsligan? Det finns en hel del bra spelare, men för Hallby kommer mycket handla om att laget fungerar. Och att få ut max av spelarna i flera matcher. Vinner Hallby rätt matcher kan laget undvika sistaplatsen, om inte är den given för Jönköpingslaget.

”Stocken” kommenterar: ”De flesta tror nog att Hallby kommer att åka ur, men jag tror inte det. Östlund kommer att få ihop det där och de har en klar plan. De kommer att springa mest och spela snabbast handboll i hela serien. De stora och stabbiga lagen kommer att ha problem med Hallby. Jag tror att de klarar sig till kval och där åker de ur mot Alstermo, haha.”

12. HK Varberg

In: Hampus Dahlgren (HIF Karlskrona), Morten Damgaard (Team Sydhavsöarna, Danmark), Adam Lagergren (uppflyttad), Ram Turkenitz (Maccabi Srugo Rishon Lezion, Israel), Simon Aulén (IFK Ystad HK)

Ut: Filip Berentsen (HK Malmö), Daniel Hagström (HK Drott Halmstad), Gabriel Gegerfelt (VfL Potsdam, Tyskland)

Försäsong: Varberg–Kärra 38–25, Sydhanvsöarna–Varberg 22–30, Roskilde–Varberg 25–26

Ola observerar: Varberg har varit nära att gå upp till Handbollsligan flera gånger utan att lyckas. I våras tog Varberg klivet och även det blåser positiva vindar i Halland kan Varberg få en tuff säsong. Klubben förlängde med Daniel Lindgren och det kommer säkerligen att betyda mycket i en trupp med lite rutin från högstaserien.

”Stocken” kommenterar: ”Jag tror att Varberg kan bli en frisk fläkt. Vad jag har förstått har de lyckats med sina nyförvärv och de har fått behålla viss rutin i form av Bengtsson och Lindgren. De vet vad det handlar om. Jag tror att Varberg kan stöka till det lite.”

11. Eskilstuna Guif

In: Vasilije Kaludjerovic (RK Izvidac, Bosnien-Hercegovina), Pavle Karacic (AIK), Markus Hagelin (Coburg 2000, Tyskland), Carl Gabrielsson (uppflyttad), Gustav Ålgars (uppflyttad)

Ut: Janne Ekman (tränare), Nicklas Älgekrans (tränare, Göksten dam), Adam Krantz (Redbergslids IK), Emil Hansson (OV Helsingborg), Jesper Lindgren (Fredericia, Danmark), Mathias Tholin (slutar), Daniel Ekman (HK Malmö), Emil Andersson (OV Helsingborg), Fredrik Gustavsson (KIF Kolding, Danmark), Thim Ahlin (Kungälvs HK)

Försäsong: LIF Lindesberg–Guif 26–27, Eurofarm–Guif 35–31, AEK Aten–Guif 31–30, Butel–Guif 25–25, Struga–Guif 26–28, Guif–Skånela 34–31

Ola observerar: Nye tränaren Zoran Roganovic har verkligen inte fått några roliga förutsättningar inför den kommande säsongen. Guif har tappat en hel startsjua och det kommer så klart att märkas i tabellen, framförallt är frågan vem som ska göra målen. Guif har ett ungt och väldigt spännande lag och Roganovic är duktig på att jobba med ungdomar, men det räcker inte till slutspel. Guif kommer att kriga för att undvika negativt kval. Lyckas Guif undvika detta har Roganovic gjort succé under sin första säsong som huvudtränare på elitnivå.

”Stocken” kommenterar: ”Man vet inte alls med Guif, de har ju tappat i stort sett hela förstauppställningen. Nyckeln för Guif är om Robin kan vara skadefri och spela bra. Blir han skadad kan de lika gärna åka ur. De har unga och spännande spelare som kan bli bra. Jag tror att Guif får kvala nedåt.”

10. IFK Ystad

In: Henrik Bielenberg (Bodö HK, Norge), Måns Landgren (Ystads IF), Mikkel Sjöberg (Höj, Danmark), Sebastian Seifert (tränare, comeback), Anton Åkesson (Ystads IF), Oskar Cosmo (OV Helsingborg)

Ut: Kenneth Andersson (tränare, klubb ej klar), Emil Berggren (slutar), Linus Olsson (OV Helsingborg), Oliver Olsson (Amo HK), Herman Bosson (LIF Lindesberg), Oscar Zareba (Trelleborg HBK), Henrik Knudsen (Ystads IF), Simon Aulén (HK Varberg)

Försäsong: IFK– Nordsjälland 27–25, IFK–Roskilde 39–19, Falk–IFK 21–30, Follo HK–IFK 27–35, St Hallvard 23–39, Höj–IFK 28–30, Sydhavnsöarna–IFK 27–30

Ola observerar: IFK Ystad var otroligt nära att nå slutspel redan förra säsongen och då som nykomling i Handbollsligan. I år är det lite osäkert var klubben står. Kenneth Andersson skickades iväg trots att han uträttat underverk i klubben. In kommer Sebastian Seifert som har gjort bra ifrån sig i Handbollsligan tidigare. IFK Ystad blir varken bättre eller sämre från förra säsongen, förmodligen kommer tappet av Henrik Knudsen att märkas. Vem ska styra anfallsspelet?

”Stocken” kommenterar: ”Jag tycker egentligen att de har ett sämre lag i år utan Berggren och Knudsen. Sen vet jag inte hur de nya spelarna är. Men de kan nog hamna där de hamnade förra året. Jag tror att de hade fem–sex uddamålsförluster förra säsongen, kan de vända den trenden samtidigt som RIK eller LUGI fallerar totalt så kan de vara en slutspelskandidat.”

9. OV Helsingborg

In: Krister Lindgren (tränare), Albert Månsson (Lödde Vikings), Johan Palm (Lugi HF), Sebastian Hansson (Anderstorps SK), Anton Månsson (GWD Minden, Tyskland), Emil Andersson (Eskilstuna Guif), Linus Olsson (IFK Ystad), Emil Hansson (Eskilstuna Guif)

Ut: Ulf Sivertsson (tränare, KIF Kolding, Danmark), Mattias Meltzer (slutar), Oskar Cosmo (IFK Ystad), David Svensson (HK Aranäs)

Försäsong: OV–Vinslövs HK 26–25, Nordsjälland–OV 25–27, OV–Karlskrona 27–22, OV–Önnered 24–25

Ola observerar: OV bytte något överraskande ut Ulf ”Tubbi” Sivertsson, tränaren som tagit klubben till Handbollsligan två gånger. In kommer Krister Lindgren och det är lite osäkert hur allting kommer att bli för OV. Klart är att det bör bli en stark nykomling som kanske till och med kan nosa på en slutspelsplats. Anton Månsson kommer vara en av seriens bästa mittsexor och med Emil Andersson och Emil Hansson får OV in två målskyttar som levererat i Handbollsligan tidigare. Frågetecken för målvakterna, har OV vad som krävs där för att leverera direkt under comebacksäsongen i Handbollsligan?

”Stocken” kommenterar: ”Den klubb som jag känner ska kunna etablera sig. Helsingborg är en storstad och klubben verkar ha bra ekonomi. De har bra folk runtomkring också med Engblom och Carlén. Men jag är fan inte säker på att laget räcker till. Jag tror att de och IFK Ystad hamnar i ingenmansland. Förra gången de var uppe var de hypade som bästa nykomlingen någonsin, nu tror jag det passar ganska bra att de har fått gå under radarn.”

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here