Handbollskanalen tippar Handbollsligan: Plats 1–8

Philip Henningsson. Foto: IFK Kristianstad

Handbollskanalen ger er här all info om lagen inför starten av Handbollsligan på tisdag. Vi går igenom lagen, försäsong och bjuder dessutom på en analys. Därutöver ger Andreas Stockenberg sin kommentar om respektive lag.
Här är plats 1–8.

Handbollskanalens reporter Ola Selby har tippat Handbollsligan och dessutom ger Andreas Stockenberg sin kommentar på samtliga lag.

8. Redbergslids IK

In: Adam Krantz (Eskilstuna Guif), Eric Forsell Schefvert (Ystads IF)

Ut: Daniel Wester (Kungälvs HK), Tobias Thulin (SC Magdeburg, Tyskland), Hayder Al-khafadji (Torslanda HK), Emil Hodzic (Kärra HF), Jonatan Wenell (klubb ej klar)

Försäsong: RIK–RP 39–23, RIK–Hallby 25–28, RIK–ÖHK 35–30, RIK–Halden 28–32, RIK–Torslanda 33–30, RIK–Kärra 37–33

Ola observerar: Det kommer givetvis att märkas att Tobias Thulin, Handbollsligans bästa målvakt förra säsongen, har lämnat. Adam Krantz är en bra målvakt och kommer säkert vinna flera matcher åt RIK, men det är orättvist att jämföra honom med Thulin. I övrigt får Jasmin Zuta jobba vidare med i stort sett samma lag och göra det han är bäst på – att utveckla spelare och individer. RIK kommer att ta sig till slutspel i år, trist dock att de inte får göra det i en egen hemmahall.

”Stocken” kommenterar: ”När Arnesson lämnade sa alla att det kommer aldrig gå och samma sak var det när Carlsbogård lämnade. Men nu måste det vara slut när Thulin försvann. De gnetar på och är väldigt dedikerade till sitt spel – de gör verkligen precis som Jasmin säger. Men jag har svårt att se att de ska vara bättre än förra året. De kommer att greja slutspel men det är på grund av att de andra lagen där nere är för dåliga.”

7. LUGI

In: Fredrik Olsson (Skånela IF), Philip Jonsson (AIK), Simon Sejr (Bodö HK, Norge), Nikola Stefanovic (RK Spartak Vojput, Serbien)

Ut: Anders Hallberg (Runar, Norge), Josip Cavar (Sönderjyske, Danmark), Alfred Jönsson (Hannover-Burgdorf, Tyskland), Johan Palm (OV Helsingborg), Hampus Nygren (klubb ej klar), Jakob Siemund (klubb ej klar)

Försäsong: Århus–LUGI 33–33, Arendal–LUGI 27–28, Ringsted–LUGI 26–30, Arendal–LUGI 23–23, LUGI–Ringsted 30-30, LUGI–Kolstad 24–28

Ola observerar: Tomas Axnér har, som vanligt, en ung trupp att jobba med. Har tappat rutin i form av Anders Hallberg och målskytte i Alfred Jönsson, men också fått in fyra spännande spelare. När LUGI tappade Simon Jeppsson stod Alfred Jönsson redo att ta över, vem ska ta över den här gången? Karl Wallinius har mycket i sig och kan bli den som tar över. Casper Käll kan få sitt stora genombrott den här säsongen.

”Stocken” kommenterar: ”De borde bli lite sämre eftersom de har bytt ut Alfred Jönsson, Anders Hallberg och tidigare även Hampus Jildenbäck. Jag tycker inte att de har fått in tillräckligt bra ersättare. Men de är ändå lite svåranalyserade eftersom de har unga och roliga spelare. Käll kan ta ett steg till och jag tror att Wallinius kommer att vara ganska bra i år. De är okej, men det kommer att ta stopp i kvartsfinal.”

6. IK Sävehof

In: Adam Blanche (Hammarby), Emil Berlin (uppflyttad), Anders Forsell Schefvert (uppflyttad), Henrik Rhåsson (uppflyttad), Andras Koncz (Budakalasz, Ungern), Stefan Sunajko (Pick Szeged, lån)

Ut: Andreas Stockenberg (tränare, Amo HK), Oskar Sunnefeldt (Sönderjyske, Danmark), Viktor Ottosson (slutar), Henrik Johansson (klubb ej klar), Gustav Davidsson (Hammarby), Joakim Larsson (klubb ej klar)

Försäsong: IKS–IFK Kristianstad 24–29, IKS–Hallby 26–26, IKS–GOG 33–34

Ola observerar: IK Sävehof bara sexa? Laget vann ju guld förra året. Så tänker säkert många. Koncz och Sunajko är med all säkerhet välscoutade av Berggren, men det är osäkert hur de presterar i Handbollsligan. Adam Blanche är ett väldigt spännande nyförvärv och kommer bli viktig redan första säsongen. Förra året hade Sävehof det jobbigt i grundserien och kunde sedan överraska i slutspelet – i år får Sävehof det svårt att överraska.

”Stocken” kommenterar: ”Jag tror att de får det tufft i år. De har en smalare trupp än förra året och ska spela tio matcher i Champions League. Larholm är rutinerad men han har aldrig tränat ett lag förut. De kan givetvis sprattla till i ett slutspel men i grundserien tror jag att de får slita. De är väldigt beroende av Bogojevic, Edvardsson och Salihi.”

5. Ystads IF

In: Jim Andersson (HK Malmö), Dalibor Doder (GWD Minden, Tyskland), Henrik Knudsen (IFK Ystad)

Ut: Eric Forsell Schefvert (Redbergslids IK), Måns Landgren (IFK Ystad), Anton Hallbäck (Önnereds HK), Anton Åkesson (IFK Ystad), Linus Andersson (HIF Karlskrona), Jeppe Krogh Simonsen (HC Midtjylland, Danmark)

Försäsong: YIF–Ringsted 31–31, YIF–THW Kiel 23–33, GOG–YIF 40–36, Sönderjyske–YIF 27–26, YIF–Team Sydhavsöarna 32–29, YIF–Karlskrona 38–23

Ola observerar: Ska Ystads IF till slut få ihop det och gå till SM-final? Det finns en del som tyder på det, men också en del frågetecken. Visst ser laget starkt ut och en niometersuppställning med Kim Andersson, Dalibor Doder och Ludvig Hallbäck får onekligen det att vattnas i munnen. Hur ser det egentligen ut i försvaret? YIF hoppas säkert mycket på att Herman Hugosson ska hitta tillbaka till gammalt slag efter sina skadeproblem. Har tappat Anton Hallbäck som kunde bidra på tre positioner, men har å andra sidan fått in Jim Andersson som är en av seriens bästa högersexor. Åkte på en smäll när Dalibor Doder blev skadad, men Henrik Knudsen kan säkert fylla hans skor under en period.

”Stocken” kommenterar: ”Jag har själv varit väldigt kritisk mot YIF, jag tycker att de väljer fel väg. De går på det här att ta hem gamla proffs och kastar nästan bort sina egna talanger. Vad har hänt med spelarna födda 96–98 som vunnit USM-guld? Där är inte en enda spelare kvar. Sen har de ett bra lag med Doder, Kim och Hallbäck men det känns ändå som att det sista lilla saknas. Det sänder fel signaler med skada på Doder och så kommer Henrik Knudsen 38 år gammal. Dessutom har de för dåliga målvakter, Anders är bra när han stänger men det händer två gånger på tio matcher.”

4. IFK Skövde

In: Kristian Jacobsen Stranden (Halden, Norge), Fabian Norsten (Hammarby), Dan Beck-Hansen (Nordsjälland, Danmark)

Ut: Axel Franzén (Alingsås HK), Marcus Holmén (Nordsjälland, Danmark), Casper Ebbesen (Lemvig-Thyborön, Danmark), Jacob Larsen (Odder, Danmark)

Försäsong: IFK–Fredericia HK 32–30, Ålborg–IFK 28–15, IFK–Århus 29–31, Mors-Thy–IFK 25–20, IFK–Skanderborg 26–30, Baekkelaget–IFK 28–33, IFK–Skjern 26–28, IFK–Runar 36–20

Ola observerar: IFK Skövde har knappast imponerat under försäsongen men har samtidigt haft ett rätt tufft schema med match mot till exempel danska mästarlaget Ålborg. Truppen ser stark ut och nu har skicklige tränaren Jonas Wille fått ett år till att implementera sina idéer. Skövde har inte tappat någon nyckelspelare och dessutom fått in en spännande målvakt i Fabian Norsten och en norsk storskytt i Kristian Jacobsen Stranden.

”Stocken” kommenterar: ”Det är lite upp till bevis i år. Förra året hade de inga större förväntningar på sig och allt var guld och gröna skogar. Nu kommer folk tro att de ska vara ett topp fyra-lag, men de har inte direkt rosat marknaden under försäsongen. Det som talar för Skövde är att de har fått en lite bredare trupp i år och kan byta på nio meter utan att det märks. Förra året kändes det som att utan Helt, Hanisch och Thurin så var det genast mycket sämre. Sen tror jag att Beck Hansen på linjen är ett riktigt bra nyförvärv. Det är fortfarande frågetecken för målvakterna, det är inte riktigt säkert att de håller för att Skövde ska kunna blanda sig i toppen och gå till final. Alla lag kommer att ta Skövde på allvar nu.”

3. HK Malmö

In: Johannes Larsson (IFK Kristianstad), Daniel Ekman (Eskilstuna Guif), Viktor Östlund (TTH Holstebro, Danmark), Anton Hellberg (Hammarby), Filip Berentsen (HK Varberg), Elias Hall (Kävlinge HK), Arvid Johansson (H43)

Ut: Robert Månsson (slutar), Dan Beutler (klubb ej klar), Jim Andersson (Ystads IF), Binai Aziz (Haslum HK, Norge), Robin Paulsen Haug (Skjern, Danmark), Adam Lönn (Stuttgart, Tyskland)

Försäsong: HKM–Kolding 30–25, TMS Ringsted–HKM 26–28, Celje–HKM 29–23, TBV Lemgo–HKM 27–33, TBV Lemgo–HKM 28–22, HKM–Kolstad 29–25

Ola observerar: HK Malmö fortsätter deras skickliga jobb med att locka till sig bra spelare. Larsson, Ekman och Östlund är samtliga etablerade spelare i Handbollsligan medan Berentsen med sin storlek och sitt skott kan bli viktig. Elias Hall är U-landslagsman och en av Sveriges mest spännande högernior. På många sätt har HK Malmö en starkare trupp i år än förra året, även om Adam Lönn blir svårt att ersätta – även för Viktor Östlund. Lönn var viktig både framåt och bakåt och bildade seriens bästa mittförsvar tillsammans med Kassem Awad. Frågetecknet är på målvaktssidan. Anton Hellberg gjorde en fin säsong förra året, men det är ett stort steg från bottenstrid till ett lag som förväntas slåss om guldet. Är han redo för det? På förhand känns målvaktspositionen som HK Malmös svagaste och så har det inte sett ut i klubben på väldigt länge.

”Stocken” kommenterar: ”Jag tror att det blir fantastiskt bra. Om man skulle ranka nyförvärv i Handbollsligan skulle jag säga att Malmö har tre av de fem bästa. Viktor Östlund är det bästa nyförvärvet av samtliga och Filip Berentsen kommer att vara bättre än vad folk tror. Den enda lilla brasklappen är målvakterna. Jag vet inte om Hellberg och Jensen håller, samtidigt står de bakom ligans kanske bästa försvar. Jag tror att Malmö är den största utmanaren till IFK Kristianstad.”

2. Alingsås HK

In: Daniel Blomgren (Önnereds HK), Axel Franzén (IFK Skövde), Aron Dagur Pálsson (Stjarnan, Island), Alexander Wedin (lärlingskontrakt), Kenan Omerovic (lärlingskontrakt), Isak Hane (lärlingskontrakt)

Ut: Johan Nilsson (slutar), Mishels Liaba (Aalborg, Danmark), Gunnar Bodin (Torslanda HK), Tobias Sandberg (klubb ej klar), Jonathan Östergren (Sörhaga HK)

Försäsong: Aranäs–AHK 23–26, AHK–Önnered 31–23, AHK–Runar 37–26, AHK–Skjern 32–33

Ola observerar: Alingsås är alltid med i toppen och största anledningen till det är att Mikael Franzén alltid lyckas få ut max av sina spelare. AHK har visserligen tappat trotjänaren och kulturbäraren Johan Nilsson samt målskytten Mishels Liaba, men Daniel Blomgren från Önnered kommer att kunna ersätta norrmannen på ett bra sätt. På högernio hoppas AHK att Andreas Lang kan fortsätta att utvecklas. Det ska dessutom bli oerhört spännande att se isländska nyförvärvet Aron Dagur Pálsson, han kan bli en obehaglig överraskning för många lag.

”Stocken” kommenterar: ”Jag tror att AHK blir riktigt bra. De, IFK och HK Malmö kommer att vara helt outstanding i serien. De har gjort bra nyförvärv samtidigt som de har fått behålla stommen. De var trots allt en match ifrån att vinna SM-guld förra året och nu har de dessutom fått tillbaka Skagerling, vilket kommer att gynna laget. Dessutom är Daniel Blomgren som helhet en bättre spelare än Liaba. Jag tror att Andreas Lang kommer att ta ett kliv till i år.”

1. IFK Kristianstad

In: Jihed Jaballah (Eskisehir, Turkiet), Simon Birkefeldt (MT Melsungen, Tyskland)

Ut: Anton Persson (HIF Karlskrona), Johannes Larsson (HK Malmö), Arnar Freyr Arnarsson (GOG, Danmark), Stig Tore Moen Nilsen (GOG, Danmark), Gustaf Banke (säsongslångt lån till HIF Karlskrona)

Försäsong: IFK–SG Flensburg Handewitt 24–24, IK Sävehof–IFK 24–29, HSV Hamburg–IFK 26–28, IFK–St Raphael 35–34, IFK–HSV Hamburg 29–32, Cocks–IFK 21–27, Cocks–IFK 22–29

Ola observerar: Snacket i IFK Kristianstad handlar om revansch. IFK misslyckades förra säsongen, kanske berodde det på turbulensen kring Ola Lindgren, kanske på att flera spelare underpresterade. Nu är Ljubomir Vranjes med från start och tränaren har enorm press på sig att leverera. Kan IFK få ihop det trots att Birkefeldt är skadad och Jaballah anlänt sent? Men IFK har starkast trupp i serien och det bör räcka till serieseger.

”Stocken” kommenterar: ”De ska vara storfavoriter och allt annat än guld är en stor flopp, precis som förra året med andra ord. Jag menar att det är upp till bevis nu för Ljubomir Vranjes. Ja, han tog över ett lag, men det var det överlägset bästa laget och att de inte presterade under hans ledning är jättekonstigt. De kunde ju prestera när Uffe Larsson var tränare. Jag tror att IFK får ihop det, men de har inte samma styrka i andrauppställningen som de haft tidigare genom åren. De kommer ha en jättebra förstasjua, men alternativen på nio meter känns inte lika vassa. Men självklart ska de vara favoriter.”