Handbollskanalen Power rankings Handbollsligan: September

Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån

Välkommen till Handbollskanalen Power rankings Handbollsligan med Ola Selby där prestationerna, inte poängen, ligger till grund för Handbollskanalens ranking. 

Handbollskanalen Power rankings är vår egna ranking för vilka lag som egentligen varit hetast under månaden som passerat. Med andra ord är det en egen tabell för vilka lag som egentligen varit bäst. Ett lag som förlorat en match kan till exempel vara bättre än ett lag som inte har förlorat, beroende på vilka lag de har spelat mot. Hänger ni med?

Här är Handbollskanalen Power rankings september!

1: IFK Kristianstad

Tabellplacering: 1

Tips inför säsongen: 1

IFK Kristianstad har varken tokimponerat eller dominerat under september, men trots det har brandgult vunnit fyra av fyra matcher. Och det i sig är ju rätt imponerande. Segrarna har kommit mot Ystads IF, HK Aranäs, Eskilstuna Guif och Redbergslids IK och även om det är lag (bortsett från möjligen YIF) IFK ska besegra har de sett otroligt stabila ut.

Det som bör vara lite skrämmande för de andra lagen i Handbollsligan är att det finns oerhört mycket mer att ta av det här laget. Målvaktsspelet kan bli bättre, försvarsspelet har varit upp och ner och i uppställt anfallsspel har IFK ännu inte fått till en fullträff med Markus Olsson, Matias Helt Jepsen och Andreas Cederholm.

Vad som däremot har stämt i IFK är kontringsspelet. Det ser nästan ut som under klubbens storhetstid när de flög fram och motståndare knappt han jubla färdigt över ett eget mål innan de fick ett i nacken. Allra bäst i IFK har Emil Frend Öfors varit och han är på en nivå som är klart över Handbollsligan.

Emil Frend Öfors.
Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN

2: IFK Skövde

Tabellplacering: 2

Tips inför säsongen: 4

Hur skulle IFK Skövde klara sig utan alla flyktande stjärnor? Fabian Norsten, Matias Helt Jepsen, Jack Thurin och Dan Beck Hansen hade trots allt utgjort ryggraden i det lag som tagit sig till SM-final två säsonger i rad. Så här långt, med tre spelade matcher, ser Skövde ut att klara sig alldeles utmärkt utan stjärnorna.

I premiären tog IFK Skövde hand om hypade Hammarby på ett relativt komfortabelt sätt. Anmärkningsvärt var att istället för att två-tre spelare öste in mål så var det fler som leverade. Faktum är att elva av 14 utespelare gjorde mål i den matchen. Och kan man ha den spridningen på målskyttet är mycket vunnet.

I matchen därefter, borta mot IK Sävehof, var det mer fokus på två spelare. Victor Bang var stundtals magisk i mål och framåt gjorde försvarsspecialisten Rex Blom elva (!) mål. Det sistnämnda lär vi inte få se fler gånger den här säsongen. Återigen stod Skövde för en bra prestation och fick med sig en poäng mot ett visserligen brandskattat IK Sävehof.

Men slutligen såg dippen ut att komma. För i matchen mot ett rätt svagt och ojämnt HK Malmö låg hemmalaget under stort. Det såg ut att bli en given förlust, framförallt eftersom Skövde fick jaga och jaga. Men på något sätt löste hemmalaget det ändå och framförallt är det glädjande att se hur många egna spelare som får chansen. William Elovson, Linus Gustavsson, Erik Sääf och inte minst Adam Ljungquist har allt haft mer eller mindre framträdande roller under upptakten av säsongen. Hatten av, IFK Skövde!

Adam Ljungquist, IFK Skövde.
Foto: Viktor Ljungström

3: IK Sävehof

Tabellplacering: 7

Tips inför säsongen: 2

Rankar jag IK Sävehof för högt? Det finns det säkert många som tycker, gulsvart har trots allt bara spelat ihop tre poäng på tre matcher och det är så klart inget superimponerande poängsnitt. Men faktum är att Sävehof, med tanke på skadeläget i truppen, lätt hade kunnat stå på en eller till och med noll poäng utan att det hade förtjänat en sågning.

Emil Berlin, Olle Ek, Elias Ellefsen a Skipagötu, Gzim Salihi och William Andersson Moberg har alla saknats i en eller flera av matcherna. Vilken av de spelarna hade inte alla andra tränare i Handbollsligan tagit emot med öppna armar?

Att Sävehof därför har vunnit stort mot Hallby, kryssat mot IFK Skövde och förlorat mot Alingsås HK några dagar innan de skulle spela i Europa ser jag som ett starkt facit och ett bevis på dels Michael Apelgrens storhet som tränare och dels på hur många skickliga spelare det trots allt finns i Sävehof, inte minst hyperspännande Oli Mittun.

Bäst har förmodligen Simon Möller varit. Målvakten har högst MEP av samtliga sista utposter i serien.

Sävehofs målvakt Simon Möller. Foto: Jörgen Jarnberger / BILDBYRÅN.

4: Lugi HF

Tabellplacering: 3

Tips inför säsongen: 7

Inför säsongen skrev jag att den stora skillnaden för Lugi i år åtminstone borde vara säsongsstarten. Lugi har inte råd att starta lika fruktansvärt uselt i år och det har de heller inte gjort. Inte på långa vägar.

Niometerslinan med Fredrik Olsson, Casper Käll och Theo Übelacker har gjort sitt och där måste även inhopparna Assar Kammenhed och inte minst Axel Månsson nämnas. Den gruppen på fem spelare kommer bara att bli bättre och bättre ju längre säsongen lider.

Vad har imponerat mest i Lugi? Målskyttet. Flest gjorda mål av samtliga lag (som har spelat tre matcher) så här långt. 39, 36 och 34 mål imponerar, även om det har kommit mot lag som förmodligen kommer att hålla till längre ner i tabellen. I andra änden har de dock en del att jobba med, men det är jag säker på att före detta försvarsgeneralen Nemanja Milosevic kommer att få ordning på. Lugi ser ruggigt intressant ut, precis som de (nästan) alltid gör.

Axel Månsson jublar i matchen mellan Redbergslid och Lugi. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN.

5: Önnereds HK

Tabellplacering: 5

Tips inför säsongen: 9

När Önnered förlorade premiären hemma mot Aranäs tänkte jag, och säkert många med mig, att det var typiskt Önnered. På något sätt lyckades de förlora en match som de borde ha vunnit och den realiteten fick en att känna att ÖHK kommer att ha en jobbig säsong.

Men sen har ÖHK gått och följt upp det med att vinna två raka matcher. Borta mot OV Helsingborg och hemma mot Hammarby – Önnered har varit det bättre laget i båda matcherna. Det var de i och för sig även mot Aranäs, så om man håller på ÖHK finns det mycket positivt att ta med sig från säsongsstarten.

Mest positivt? David Sandberg med sina 20 mål. Han gör det mesta i Önnereds offensiv (och är en skicklig försvarsspelare därtill). Pontus Ward Wiklund har redan fått ordning på ÖHK, som kan vara ett lag för slutspel om de fortsätter på den inslagna vägen.

Önnereds David Sandberg.
Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN

6: OV Helsingborg

Tabellplacering: 6

Tips inför säsongen: 12

Inför säsongen spekulerade jag i att OV:s numera långsiktiga tänk paradoxalt nog kunde ge snabba resultat. OV står nu på två segrar på tre matcher, redan alltså fem segrar ifrån vad de åstadkom under hela den katastrofala säsongen 2020–21.

Varför har OV tagit fyra av sex poäng så här långt? För det första är de svåra att göra mål på. Defensiven har varit både stark och disciplinerad och det har varit lagets största styrka i de tre matcherna laget har spelat.

Sen tror jag det är viktigt att inte dra för stora växlar av OV:s start på säsongen. Missförstå mig inte, Toni Johansson är en utmärkt tränare och fortfarande en rätt underskattad sådan, men samtidigt har OV ställts mot lag (undantaget är Alingsås HK) som förväntas hålla till i de nedre regionerna av tabellen. Å andra sidan gäller det ju att vinna rätt matcher och det har OV gjort så här långt.

Spelarmässigt går det ju inte att låta bli att lämna Jonatan Wilthorn och hans prestation i premiären mot Alingsås. Mittsexan, som annars inte gjort sig känd som någon offensiv gigant, satte dit tio mål.

Helsingborgs Jonatan Wilthorn. Foto: Jörgen Jarnberger / BILDBYRÅN.

7: Alingsås HK

Tabellplacering: 8

Tips inför säsongen: 5

Inför säsongen ställde jag frågan, ”Fortsätter den negativa trenden?”. Svaret så här långt är väl något i stil med: nja. Efter premiären hade svaret varit ett rungande Ja! Efter den efterföljande matchen mot Alingsås hade åsikten inte ändrats, men sen kom segern mot Sävehof och den var så klart imponerande, även om Sävehof saknade massor av spelare och dessutom hade en stundande Europamatch.

Där i ligger kanske också Alingsås problem så här långt. Var är jämnheten? Var finns stabiliteten? Vem tar tag i det när det går emot? Mathias Pedersen öser in mål, precis som han gjorde förra säsongen, och ser så här långt ut att ha ökat sin effektivitet, men sen då?

De har visserligen Richard Frisk och det kan räcka långt. Tillsammans med Simon Möller har Frisk varit seriens solklart bästa målvakt under de tre första omgångarna. Men jag är ändå jäkligt osäker på var det här Alingsås står. De lär gå till slutspel, men de kommer förmodligen att få slita på vägen dit.

Rickard Frisk.
Foto: Jörgen Jarnberger / BILDBYRÅN

8: Eskilstuna Guif

Tabellplacering: 4

Tips inför säsongen: 8

Det finns inget lag i Handbollsligan säsongen 2022–23 som är roligare att se spela än Guif. Så känner jag efter fyra spelade matcher (vissa lag har spelat tre matcher, jag vet). Eric Persson, Marcus Ekman och Kasper Larsson känner varandra utan och in och det syns, framförallt när det kommer till bollsläpp.

Det syns också i målkolumnen där Guif sticker ut så här långt. Men dessvärre för Zoran Roganovics lag sticker det fortfarande ut även i den andra änden av planen. Guif läcker och det måste de ändra på om det ska bli en kul säsong i Eskilstuna.

Hemmaspelet har verkligen imponerat med två segrar på två försök (mot HK Malmö och Ystads IF) och kanske kan det få Eskilstunapubliken att återvända till hallen även när det inte är gratis inträde. Det här laget nämligen det.

Kasper Larsson, Eskilstuna Guif.
Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN

9: Hammarby IF

Tabellplacering: 9

Tips inför säsongen: 6

Jag tippade Hammarby sexa inför säsongen och fick en del hugg från Bajensupportrar om att det minsann var lite väl lågt. Efter tre omgångar har Hammarby vunnit en match (hemma mot Alingsås) och förlorat två (borta mot IFK Skövde och Önnereds HK).

Det är ingen superimponerande start på säsongen, det är det inte. Förväntningarna har skruvats upp, men än så länge har spelarna och laget inte riktigt kunnat leva upp till det. Men jag tror att Patrik Fahlgren, Martin Dolk och de andra kommer att få ordning på det vad det lider.

För det finns mycket positivt också i Bajen. De är svåra att göra mål på (mycket tack vare Alexander Morstens återkomst), Gustav Davidsson är ett monster i det offensiva spelet, Martin Dolk är fortfarande en av seriens bästa och mest finurliga spelare och Hayder Al-khafadji fortsätter att ta kliv i mål.

Hayder Al-Khafadji. Foto: Andreas L Eriksson, Bildbyrån

10: Redbergslids IK

Tabellplacering: 13

Tips inför säsongen: 13

En seger och två förluster är RIK:s facit under september. Det är ändå helt okej jobbat, framförallt med tanke på att segern var en otroligt fin sådan borta mot regerande mästaren Ystads IF.

I den matchen var det Nacor Medina för hela (nåja) slanten. Han spelade som i fornstora dar och åtta mål samt fyra assist i Ystad skojar man inte bort.

Men annars då? I ärlighetens man har det väl inte sett superbra ut. Det har sett ut som väntat. Ett lag utan några riktiga stjärnor, varken bakåt eller framåt, och i viss mån även utan ledare på plan (Marinko Kurtovic verkar vara en otroligt fin ledare).

Men ska RIK hålla sig kvar gäller det att vinna rätt matcher framöver. I september har Lugi HF, Ystads IF och IFK Kristianstad stått för motståndet och det är väl inga av de lagen som Redbergslid ”ska” besegra.

Redbergslids Nacor Medina.
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

11: HK Malmö

Tabellplacering: 10

Tips inför säsongen: 10

Det har inte sett särskilt bra ut så här långt för HK Malmö. Storförlusten i premiären mot Guif sved säkert rejält och 35 insläppta mål är inget vi har vant oss vid att se i ett lag som huserat i toppen av tabellen under mängder av år.

Förlusten där följdes upp med en fin seger mot Hallby, som visserligen satt långt inne. HK Malmö fick verkligen slita för de två poängen och segern kan på så sätt ha varit nyttig inför framtiden, men Magnus Persson och Anton Blickhammar fick och får dra ett oerhört tungt lass.

Sedan kom så bortamatchen mot IFK Skövde. På förhand en given förlust i mångas ögon, men HK Malmö kom rusande ut i matchen och tog ett tidigt kommando. Laget var som mest uppe i en sjumålsledning och segern kunde nog börja räknas hem. Sen slutade laget att spela, tog konstiga beslut (på grund av trötthet och slitage på de bärande spelarna?) och Skövde kunde gå ikapp och förbi. Vad HK Malmö sysslade med i slutet av den matchen vet jag inte och starten på säsongen tyder på att det kommer att bli ett jobbigt år för Björn Sätherströms lag.

Positivt? Det finns mer att ta av. Inga delar av spelet har fungerat särskilt bra och trots det har laget vunnit en match och varit nära att vinna ytterligare en.

HK Malmös tränare Björn Sätherström.
Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN

12: HK Aranäs

Tabellplacering: 11

Tips inför säsongen: 14

Oj, oj, oj vad segern i premiären borta mot Önnereds HK måste ha känts bra för Aranäs. Ständigt nederlagstippade och direkt gav de alla oss förståsigpåare en smäll på näsan att de visst blir att räkna med i år igen. En riktig ”Aranässeger” också där Philip Jonsson naturligtvis gick i bräschen.

Efter det har Aranäs nog kommit ner en del på jorden igen (om de inte redan var där). Förlust hemma mot IFK Kristianstad och förlust även borta mot OV Helsingborg. I de matcherna har det inte osat klass om Aranäs direkt.

Däremot har det osat klass om Robert Ladan. Vänstersexan, som till slut fick chansen i Handbollsligan, har varit en av seriens bästa kantspelare under inledningen av säsongen.

Robert Ladan, Aranäs HK.
Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN

13: IF Hallby

Tabellplacering: 12

Tips inför säsongen: 11

Att säga att Hallby letar efter sin identitet efter att Jesper Östlund lämnade är kanske lite väl hårt. Anders Hallberg ser ut att ha gjort ett riktigt bra jobb med det här laget, men kanske är det snarare så att laget överpresterat rejält tidigare och nu presterar de mer som ”förväntat”.

Hallby inledde säsongen med två raka förluster, först hemma mot IK Sävehof och efter det borta mot HK Malmö. Det såg inte särskilt bra ut i någon av matcherna, även om Hallby mötte en galet vass Simon Möller i premiären och länge såg ut att kunna besegra HK Malmö.

Det såg betydligt bättre ut mot Lugi och den segern betydde nog extra mycket för Lugilegendaren Anders Hallberg. 37 mål är inte illa pinkat, även om Lugi knappast har imponerat i försvarsspelet den här säsongen. Och om någon trodde något annat så kan Hampus Dahlgren fortfarande göra mål. 24 mål har det blivit på tre matcher för vänstersexan.

Hallbys Hampus Dahlgren.
Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN

14: Ystads IF

Tabellplacering: 14

Tips inför säsongen: 3

Det finns väl bara ett ord att ta till när det gäller Ystads IF start på säsongen: baksmälla. Förlusten i premiären var inte mycket att snacka om, borta mot ett storsatsande IFK Kristianstad och YIF var sekunder ifrån att åtminstone få med sig en poäng från den matchen. So far so good.

Efter det däremot har det sett otroligt illa ut. YIF, med den starka trupp de har, ska inte kunna förlora hemma mot Redbergslids IK. Visst, Nacor Medina spelade nästan så bra att de kunde börjat kalla honom för Gud i Ystad istället för Jim Gottfridsson, men YIF borde naturligtvis ha vunnit ändå.

Revanschen skulle väl ändå komma i omgången efter, borta mot ett Guif som knappt kan hålla tätt bakåt? Icke. Matija Spikic använde både spik och hammare i hemmamålet och YIF förlorade matchen för att de inte var lika effektiva framåt som Guif var.

YIF står nu på tre förluster efter tre matcher och det är naturligtvis ett jobbigt läge. Men det är inte kris ännu. Oscar Carlén kommer att reda ut det här tillsammans med sin oerhört erfarna trupp. Men sämst i september har Ystads IF definitivt varit.

Kim Andersson och Ystads IF.
Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN