Domarbasen om hanterandet av avstängningar

Oskar Ysander och Mario Lipovac försvarar mot Sävehofs Felix Möller. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Mario Lipovac blev nyligen avstängd för en förseelse som ägde rum i januari. Lagkamraten Oskar Ysander blev avstängd dagar efter den smäll han delade ut mot IK Sävehofs Pontus Brolin och det var domarbasen Björn Eriksson som genomförde anmälan. I en stor intervju med Handbollskanalen berättar domarbasen om hur domarkommittén jobbar och varför handläggningstiden skiljer så mycket mellan fallet Lipovac och fallet Ysander.

I sociala medier har det varit långa diskussioner kring Mario Lipovac kontra Oskar Ysander – varför tog det flera veckor innan Lipovac blev avstängd medan det endast tog några dagar innan Ysanders avstängning trädde i kraft? Björn Eriksson, ordförande i domarkommittén, förklarar vad som hände med Lipovac och hans avstängning. Lipovacs förseelse inträffade i matchen mot Önnered den 30 januari och han blev avstängd 20 dagar, alltså nästan tre veckor, efter det.

– Vid nyår gick vår domarkonsulent hem för pappaledighet och då tog vi in en vikarie för honom. Ingen skugga ska falla på henne, men där skedde en miss i samband med att hon fick jobbet. Hon fick inte klart för sig att så fort Disciplinnämnden har fattat ett beslut skulle hon skicka det till klubbarna, säger han.

– Istället blev det liggande. Det är en olycklig omständighet och vi hade ingen aning om det. När jag har lämnat ifrån mig en anmälan till granskning upphör den delen av arbetet från min sida, om jag inte skulle få en fråga från Disciplinnämnden.

Så det som skedde kring Lipovac var en misstag?

– När DN har fattat sitt beslut ligger det på oss att titta på det och se om spelaren har fått en match eller två och i vilken tidsrymd avstängningen ska ligga. Om någon match har flyttats får spelaren i fråga inte spela den på det nya datumet heller. Men då börjar vi att komma in på tävlingskommitténs arbete.

Det verkar som att många tycker att det är otydligt vad som gäller kring de olika kommittéerna och nämnderna, vad faller egentligen under respektive arbetsområde?

– Det är mycket enkelt. Domarkommittén arbetar med domarna och våra regler. Vi har ett regelansvar och ett ansvar för våra domare, vem som dömer vilka matcher och så vidare. När det gäller Disciplinnämnden arbetar de självständigt med de anmälningar till bestraffning som kommer in. DN är utsedd av årsmötet och är helt fristående från både domarkommitté, styrelse och annat, förklarar Eriksson.

I fallet Oskar Ysander tog det inte lång tid efter utvisningen innan mittsexan blev anmäld och senare även avstängd. Ysanders smäll mot Pontus Brolin inträffade den 18 februari och när RIK mötte HK Varberg fyra dagar senare hade avstängningen redan hunnit träda i kraft. Björn Eriksson förklarar:

– I grunden är det den som åkt på proppen eller spelarens förening som ska anmäla. Det är inte jag som ska göra det utan i grunden är det föreningarna. Oavsett om domarna har gett två minuter eller ett rött kort kan du som privatperson, som är berörd av händelsen, anmäla. Det är grundförutsättningarna i Riksidrottsförbundets (RF) bestraffningsbestämmelser.

– Domarkommittén utser en person som, om vi finner något bestraffningsbart, har rätten att göra en anmälan. Det ska handla om fall där vi anser att det som inträffat är av sådan karaktär att det bör bestraffas ytterligare. I den gamla kommittén var det Henrik Mäkinen som var ansvarig och jag tror att han gjorde fem-sex sådana förra året. När Henrik slutade beslöt domarkommittén att överlåta det jobbet på mig.

Hur ser det jobbet ut för dig, jag gissar att du inte ser alla matcher?

– Under hösten tror jag att jag gjorde två sådana anmälningar. Jag tittar på en hel del matcher, inte hela matcher, men framförallt så går jag igenom protokollen och delegatrapporter i de två högsta serierna dagen efter match. Då tittar jag igenom för att se om där finns något vi behöver fundera kring. Jag har folk som kan fixa ihop klipp åt mig om jag vill det.

– Blåa kort behöver jag inte bry mig om mer än att se hur det ser ut och kanske ha klipp som jag använder mig av senare när vi visar skillnader mellan blått och rött kort. Det är viktigt att fundera och att våga ta beslutet om det är blått. Jag får också information genom kontakter jag har ute på matcharenor om något uppseendeväckande har hänt.

I fallet Oskar Ysander, som delade ut en smäll mot IK Sävehofs Pontus Brolin, var det Björn Eriksson som anmälde incidenten. Varken Brolin (som sagt till GP att han blev träffad i bröstet och inte i ansiktet) eller IK Sävehof har anmält.

– Jag satt och tittade på matchen när det small. Jag väntade bara på det blåa kortet, men det kom aldrig. Lite senare på kvällen pratade jag med båda domarna och frågade om deras tankar, varpå de berättade att de hade varit inne på det blåa kortet men inte varit placerade tillräckligt väl för att kunna se var armen träffade.

Men du såg det på TV-bilderna?

– Ja, där var det väldigt tydligt hur Ysander la upp underarmen mot ansiktet. Sen om han träffar ansiktet, halsen eller bröstet går inte att se. Men hans arm ska aldrig vara där uppe eftersom han aldrig kan nå bollen, den var trots allt ytterligare en armslängd bort från honom.

– Det är ett agerande som är farligt för motståndaren. Av den anledningen gjorde jag en anmälan till bestraffning och där fick han en match.

När spelaren som fått smällen tonar ner det hela, påverkar det dig i din bedömning?

– Det kan påverka. Det finns lägen då jag säger att det här måste klubben i fråga hantera och då ger jag fan i det. Men i en spelsituation som den här och när klubbarna inte säger något riskerar jag att medverka i att inte hålla ner skaderisken och det fula spelet. Därför agerar jag – det är mitt uppdrag.

Misstaget som gjordes i fallet Lipovac innebar i förlängningen att Redbergslid, som slåss för överlevnad i Handbollsligan, hade två mittsexor avstängda samtidigt, något Eriksson beklagar.

– Vi kan bara be om ursäkt, det är den hårda vägen ibland inom idrott där olyckliga omständigheter gör att saker sammanfaller.

Slutligen, känner du att ni har tillräckligt med stöd och förutsättningar för att kunna göra ert jobb på ett bra sätt?

– Jag är pensionär så för mig finns tiden. Eftersom alla matcher filmas idag har vi tekniken för att kunna se klipp och göra en bedömning efter det, avslutar Björn Eriksson.

LÄS MER: Wedberg om bristen på tydlighet: ”Vår ambition är att vara transparenta”
LÄS MER: Gentzel: ”Skulle gärna se att det var tydligare”