Nervigt värre när Varberg tog sin andra seger

Varbergs Andreas Skoglund blev matchvinnare Foto: Krister Andersson / BILDBYRÅN / Cop 147

Årets nykomling i Handbollsligan, Varberg, har haft en tung start på säsongen. Endast en seger på femton försök, mot Eskilstuna GUIF. Nu måste fler poäng till för att klättra upp över nedflyttningsstrecket. Troligen finns bästa chansen mot lag på undre halvan av serien. Där ligger Önnered, dagens hemmalag. Skulle Önnered vinna har man ett litet häng på slutspel, samtidigt som man hamnar på bekvämare avstånd från negativt kvalstreck. Så mycket stod på spel för båda lagen i kvällens drabbning. 

Första halvlek visade två lag som insåg betydelsen av en tvåpoängare. Det var jämnt om än oftast med Önnered i ledning. Det var snabbt och hårt men också hafsigt och slarvigt. Önnered hade flera chanser att gå ifrån med tre mål, men då blev det nervigt och skotten alldeles för enkla.

Även Varberg hade problem med för många svaga avslut. Men Daniel Lindroos i Varberg satte fem mål och fick ett visst övertag på annars säkra Sebastian Abrahamsson i Önneredsmålet. I Önnered var Viktor Rhodin säkerheten själv med fem mål på fem försök.

Halvtidsresultat: 12-11

Andra halvleks första hälft följde i stora drag strukturen från första halvlek, Önnered i knapp ledning med Varberg hack i häl. Men sen hände något. Önnered började missa, Varberg kom ikapp och förbi. Ja man tog till och med en tremålsledning.

Men nu var det Önnereds tur att jaga och komma ifatt. Sista fem minuterna blir ett drama av ångestskapande karaktär. Intensiteten ökar, publikljudet når nya höjder, domarna sätts på extra prov. Och nere på plan är det inget bra spel, men enorm hetta.

En halv minut återstår och Önnered har kämpat ikapp till 24-24. Men Varberg har bollen och väntar iskallt nog med att göra avslut tills några futtiga sekunder återstår. Då ställs en av Varbergs bästa spelare, Andreas Skoglund, mot Önnereds bästa, målvakten Sebastian Abrahamsson. Till den vackra sommarstaden Varbergs lycka sätter Andreas bollen bakom Sebastian.

Och sällan ser man ett herrlag dansa ringdans vildare än vad vi nu fick se.

Det här var en match med mer nerv och spänning än skönspel och handbollsgodis. Båda lagen har sina svagheter. I Önnered är saknaden av distansskyttar påtaglig, främst en mittnia med ett skott som avgör matcher. Varbergs svaghet är även den tydlig, man har svårt att ta poäng i jämna matcher. Tills ikväll.

Önnered får slicka såren medan Varberg nu hakar på där nere i ligans nedre region.

Slutresultat: 24-25

Önnered: Victor Rhodin 5, Marcus Norrbrink 4, Max Santos 3, Anton Schultze 3, Hugo Bengtsson 2, Christoffer Örtenwall 2, Anton Hallbäck 2, Samuel Strömberg 2, David Sandberg 1

Varberg: Daniel Lindroos 6, Andreas Skoglund 4, Tobias Bengtsson 4, Jesper Sivertsson 4, Daniel Lindgren 3, Gustaf Jönne 2, Jacob Friberg 1, Hampus Dahlgren 1

Anders Hilmersson