Daniel Bergqvist matchvinnare när Aranäs tog hem nagelbitarderbyt

Aranäs målvakt Daniel Bergqvist. Foto: Nicklas Elmrin, Bildbyrån.

Det bjöds på riktigt handbollsgodis när Redbergslids IK tog emot Aranäs HK i ett Göteborgsderby under måndagskvällen. En jämn match som avgjordes i matchens sista sekunder gav nykomlingara Aranäs seger och två poäng i premiärmatchen – inte minst tack vare en uppvisning av Daniel Bergqvist som höll en räddningsprocent på 44.9% i matchen. 

Det var två lag som var taggade på premiärmatch som klev in på planen när Redbergslids IK tog emot Aranäs HK under måndagskvällen. Två tuffa försvar ställdes mot varandra under framförallt matchens första minuter, och de gästande nykomlingarna Aranäs hade svårt att ta sig förbi de vitklädda försvararna. Den knappa ledning som Redbergslid skaffade sig i början av halvleken höll sedan i sig genom de 30 spelminuterna, trots att känslan var att matchbilden förändrades en hel del.

Med tio minuter kvar av den första halvleken var det snarare Aranäs som styrde spelet, och tack vara en lugnare spelstil och fint taktiskt spel lyckades de på ett mycket bättre sätt ta sig igenom försvaret och reducera i RIK-målet, mycket tack vare mittsexan Erik Karelius. Samtidigt storspelade gästernas målvakt Daniel Bergqvist som levererade tio räddningar.

Redbergslid var dock fortsatt det bättre laget i halvleken, för på måltavlan fortsatte hemmalagets mål att ticka uppåt trots reducering på reducering från Aranäs håll. Framförallt Tobias Johansson, som gjorde fem mål under de första 30 minuterna, visade upp sig rejäl i hemmalaget.

Halvtid: 13–12

Den andra halvleken startar med en snabb kvittering från Aranäs sida, men också ett lika snabbt svar från hemmalaget. Det är precis så matchbilden ser ut sedan, de två lagen fightades om den ledande positionen – och trots att Redbergslid var laget som satt i förarsätet genom majoriteten av den andra halvleken var det hela tiden fullt öppet för gästerna.

Tobias Johansson drog ett stort lass framåt för sitt RIK, och som mest var laget uppe i en tremålsledning med 20-17. En taktiskt timeout från Jerry Hallbäck senare var Aranäs dock snabbt uppe och nosade på en kvittering igen, och precis så blev det.

Matchens sista tio minuter blev en riktig nagelbitare när gästerna för första gången gick upp i ledning, men hemmalaget sedan kvitterade lika snabbt. Med ett par minuter kvar är det istället Aranäs som är det jagande laget, och när Bergqvist klistrar bollen i mål med en minut kvar ges seriens nykomlingar chansen att ta hem de två poängen.

David Svensson går till skott, bollen räddas och Svensson lyckas plocka returen. Utvisning på Mario Lipovac och Aranäs ges en ny chans. Rasmus Thorbjörnsson gör 28-29 och hemmalaget ges fem sekunder till att kvittera – vilket trots en timeout från Jasmin Zuta inte går hela vägen.

Slutligen var det alltså nykomlingarna Aranäs som plockade med sig de två poängen från Göteborgsderbyt och premiärmatchen, efter att de två lagen bjudit upp till en handbollsmatch av högsta rang. Tilläggas ska även att Aranäs Erik Karelius var målstarkast under matchen med åtta nätade bollar.

Redbergslids IK – HK Aranäs  (13-12)
Mål, Redbergslid:
Oskar Joelsson 7, Tobias Johansson 7, Ludvig Högberg 6, Eric Schefvert 4, Oskar Ysander 3, Mario Lipovac 1, Linus Lövgren 1.
Mål, Aranäs: Erik Karelius 8, Rasmus Thorbjörnsson 5, David Svensson 4, Philip Jonsson 4, Melwin Beckan 3, Tobias Johnsson 2, Gustaf Hallén 2, Victor Santos 1.

Matchprotokoll & statistik >>