Då kan elithandbollen komma igång igen

Handbollspubliken längtar efter matcher. Foto: Emil Langvad / Bildbyrån

Handbollspubliken längtar efter seriestart för Handbollsligan och SHE. Alla handbollsspelare längtar efter att få spela matcher om poäng, slutspel och kval. Så när kan elithandbollen komma igång igen? Handbollskanalen försöker reda ut.

Om allt var frid och fröjd så skulle Handbollsligan och SHE starta vecka 37 respektive vecka 38, alltså andra respektive tredje veckan i september. Mycket talar för att så inte blir fallet. På Handbollsförbundet inser man detta och har i dagsläget en plan B, därtill arbetar man på en plan C.

Plan B innebär start av elithandbollen i november. De matcher som skulle spelas fram tills november senareläggs till efter grundserien. Med andra ord förlängs/komprimeras grundserien liksom kval och slutspel.

Dagens restriktioner och lagar innebär att det är omöjligt att arrangera tävlingsverksamhet, inte minst på grund av reserestriktionerna liksom förbudet med folksamlingar med fler än 50 personer. Folkhälsomyndigheten avråder dessutom arrangemang som träningsmatcher, även om de sker lokalt. Dagens situation kan dock snabbt förändras, både till det bättre och till det sämre. Folkhälsomyndigheten gör kontinuerligt nya bedömningar.

På Handbollsförbundet arbetar man med olika scenarier i en plan C. Vad denna innebär kan man endast spekulera kring men möjligheten till en enkelserie inför tomma läktare är ett tänkbart alternativ. I värsta fall är naturligtvis en helt utebliven tävlingssäsong möjlig. I bästa fall förändras förutsättningarna på ett överraskande snabbt sätt och allt kommer igång som vanligt i september.

Anders Hilmersson