Chocken fullbordad: Alingsås slog ut IFK Kristianstad

Fredrik Teern. Foto: Avdo Bilkanovic, Bildbyrån

En av de senaste årens stora skrällar i det svenska herrslutspelet slog igenom mellan IFK Kristianstad och Alingsås HK. Västgötarna tog tre raka segrar mot de regerande mästarna och är nu klara för SM-final.

Alingsås HK är återigen klara för SM-final. Det är sett till de senaste åren ingen superskräll då de ständigt varit ett topplag. Men backar vi klockan tillbaka ett par månader och skulle slänga ut följande:

Slå ut IFK Kristianstad med 3-0 i matcher efter två bortasegrar.

Ja, då snackar vi en rejält oväntad utgång av den här semifinalserien.

IFK hade en sista chans att rädda fortsatt spel den här säsongen inför en fullsatt Arena men fick en mardrömsstart. Alingsås gick upp i en trygg ledning direkt medan de orange-klädda hemmaspelarna stångade sig blådiga mot ett tätt försvar.

Mikael Franzén har varit närmast provocerande lugn den här matchserien och sprider det till sina spelare. Metodiskt, taktiskt och med rätt skärpa. I princip tvärtemot motståndarlaget som faller in i ett krampaktigt spel med lirare som mest ser ut att lida under pressen att vinna, vinna, vinna.

I paus ledde Alingsås med fem bollar. IFK inledde sedan den andra halvleken bra och fylldes sakta men säkert med energi och lättnad. De kom ikapp till 16-16 och kanske kunde IFK få kraft att gå ifrån.

Icke. Alingsås var effektiva och straffade hårt och gjorde istället fem raka mål under en period där Ljubomir Vranjes brände båda sina timeoutkort. Ålborg, Barca – ingenting ville fungera för hemmalaget.

Slutskedet blev utan nerv då Alingsås hade en marginal på 4-5 mål under sista tio minutrarna. En magnifik insats av de blåklädda på alla plan och nu väntar ett E20-derby i finalen.

För IFK Kristianstad blev det ett snöpligt och närmast chockartat avslut på säsongen. Det bubblande adrenalinet när Vranjes presenterades som ny tränare har bytts till tvivel och gummiarmar. En ny resa har börjat och ett viktigt steg i grupprocessen är ju den konfliktfyllda och IFK har fått en rivstart in i den. Nu återstår att bygga tillit och återigen börja leverera resultat.

IFK Kristianstad – Alingsås HK 25 – 29 (9-14)

3-0 i matcher till Alingsås HK. De möter nu vinnaren mellan IFK Skövde och IK Sävehof i final.