Berndtsson om ledarskap: ”Det handlar om att involvera alla”

Kristian Berndtsson. Foto: Michael Erichsen, Bildbyrån.

Kristian Berndtsson har klättrat fort inom IK Sävehofs organisation och 42-åringen har fått en fin start på sin nya tjänst som huvudtränare. Handbollskanalen har pratat med Berndtsson – som bland annat berättar om sin ledarfilosofi.

– Det har kanske märkts redan att jag, inte bara för att jag är orutinerad i sammanhanget, vill involvera människor så att alla känner sig trygga och delaktiga. Det finns spelare i gruppen som har betydligt mer erfarenhet än vad jag har och då ska de få vara med och bestämma, säger Kristian Berndtsson till Handbollskanalen.

Han brinner för det där, utveckling och att jobba med människor.

– Jag är väldigt engagerad och vill få grupper att prestera tillsammans. Som spelare var jag på högsta nivå, men tränarrollen på den här nivån är något nytt för mig. För mig handlar ledarskap om att involvera människor och det gör jag oavsett vilken nivå det handlar om.

Kanske är det vad som har tagit 42-åringen till ett av svensk handbolls mest eftertraktade jobb – att vara huvudtränare för IK Sävehof. Men den som har följt utvecklingen de senaste månaderna känner så klart till att det knappast var tanken från början.

I april presterandes Kristian Berndtsson som ny tränare för IK Sävehofs herrjuniorer. Då hade han tidigare haft hand om damjuniorerna i klubben under två år. Sedan ändrades det om i ledarstaben och Berndtsson blev assisterande tränare till Jonas Larholm. När Larholm sedan tvingades lämna sitt uppdrag fick Berndtsson återigen en ny roll – den här gången som huvudtränare. 

– Det är knappt att man har hunnit tänka, allt har gått så extremt fort. Det är bara två veckor sedan vi hade seriepremiär. Men det har så klart påverkat mig i form av att min arbetsbelastning är väldigt hög, framförallt eftersom jag har ett jobb vid sidan av handbollen också. Det är extremt kul! Men vi håller på att balansera det nu för att jag ska kunna tillmötesgå alla, säger han.

– Det här var en möjlighet som dök upp från ingenstans och den vill jag naturligtvis fånga.

Kristian Berndtssons resa i IK Sävehof har varit något utöver det vanliga. 

– Efter att jag slutade spela höll jag upp med handbollen helt under några år. När barnen började i Sävehofs handbollsskola hängde jag med där och sedan har jag egentligen gått hela vägen upp till damjuniorerna där vi vann USM-guld förra året. Jag är upplärd inom Sävehof och visst är det en häftig resa.

Utifrån har det diskuterats vem som egentligen bestämmer i IK Sävehof. Är det Kristian Berndtsson, Emil Berggren eller Peter Möller?

– Jag är den som är huvudansvarig ledare, men jag får hjälp och stöd av Emil och Möller. Det är ingen skillnad på min roll som ansvarig jämfört med andra huvudtränare. Jag står för planering av träningar, genomförande av träningar, matchcoachning och laguttagningar, även om det senare inte är särskilt svårt när vi bara har 16 spelare, skrattar han.

Såväl Emil Berggren som Peter Möller är rätt auktoritära, hur balanserar ni allt sinsemellan?

– Vi diskuterar det dagligen, framförallt eftersom den här konstellationen har kommit till på kort varsel. Vi analyserar, reflekterar och förbättrar. Peter har längre ledarerfarenhet än vad Emil har, Emil har energi som ibland går överstyr och då får man tona ner honom lite, skrattar Berndtsson.

– Trots att vi är svenska mästare har vi en medelålder på under 22 år. Spelarna är under utveckling och det får vi inte glömma. Men jag tycker att vi balanserar det bra, vi hjälps åt med allt.

Det verkar onekligen fungera så här långt. Sävehof har visserligen två förluster på tre matcher i Handbollsligan, men starten i Champions League har varit succéartad med två segrar på två försök. 

– Det började lite kaotiskt med snabba puckar och förändringar i ledarstaben, men jag tycker ändå att vi som grupp har löst det jättebra. Det pratas om att vi tappade en ledare, men jag tycker framförallt att vi förlorade bredd och spets med Jonas som spelare. Med tanke på det tycker jag att vi har löst det bra. 

Många har tvivlat på hur IK Sävehof ska få ihop det den här säsongen, hur ser du på det?

– Truppmässigt är vi tunnare i år och ska spela minst tio matcher extra i Champions League, så jag förstår att det är en rimlighetsbedömning. Samtidigt slutade Sävehof sjua i grundserien förra året och i år har vi tippat oss själva som sexa, avslutar Kristian Berndtsson.