Andreas Stockenberg: Ett ”fuck you” till alla som tycker att jag är en tomte

IK Sävehof knep under torsdagen en av två platser i SM-finalerna i och med segern mot semifinalmotståndaren IFK Skövde HK. Segern innebar 3-1 i matcher för Sävehof som växt, växt och växt under slutspelet.

– Vilken jäkla match vi gör. Det bara smäller. Allt allt allt som inte har fungerat tidigare fungerade idag (läs igår reds. anm.).

Det var helt enkelt Sävehofs kväll med hemmastuds, bra försvars- och målvaktsspel och en offervilja av sällan skådat slag i Partillelaget. Och det var ingen tillfällighet att det såg ut som det gjorde – spelplanen var noga övervägd och uträknad.

– Vårt mål var att Skövde inte skulle får spela på sina premisser med långa växlar och bågar. Vi skulle tvinga dem att göra andra saker. Thurin skulle få skjuta från elva meter och gå utsida två, samma sak med Svensson. Hanisch skulle vi testa lite om han hade dagen och Helt Jepsen skulle vi ligga extremt fysiskt på i alla lägen för att trötta ut honom, och det lyckades vi med.

Vare sig du bygger ett hus eller ett handbollslag så är en stabil grund den viktigaste komponenten, och när den sitter får man mycket på köpet.

– Vi får med kontrings-, anfallsspel, hela skiten och de dör fysiskt medan jag kan skicka in ny gubbe på ny gubbe på ny gubbe. Och detta trots att vi saknar Brännberger som bara spelat en match i den här semifinalserien. Anfallsmässigt har vi fått mycket hjälp av vårt 7-mot-6 men idag luckrar vi upp dem även 6-mot-6. Det är tjänstefel att inte spela 7-mot-6 när man har Jonas Larholm i truppen.

Om Sävehof gick på vatten i gårdagens match så har det inte sett likadant ut hela säsongen. Sjukdomar och skador har påverkat laget som ”bara” mäktade med en sjundeplats i Handbollsligans grundserie. Skillnaden på Sävehof i grundserien och Sävehof i slutspelet har så här långt varit väldigt stor.

– Vi hade sex poäng upp till Skövde och då har vi haft Brännberger borta i tre månader med körtelfeber, Bogojevic borta i två månader med bältros, Eck Aga borta 1,5 månad med hjärnskakning och Edvardsson borta 1-2 månader med skada. Folk har tyckt att vi har varit upp och ner, och det har vi. Men det har funnits anledningar till det med tunga pjäser borta. Gubbar som varit nere i källaren och ifrågasatta visar nu helt plötsligt att de är bra handbollsspelare.

Ett Sävehof med nio liv och vind i seglet ska nu ta sig an nästgårds-Alingsås i en SM-finalserie som spelas i bäst av fem matcher med start lördagen den 18:e maj. AHK har även de gjort en imponerande resa under säsongen där en fjärdeplats i grundserien följdes upp med 3-2 i matcher mot Ystads IF HF i kvartfinalerna, och 3-0(!) i matcher mot giganten IFK Kristianstad i semifinalserien.

– Alingsås är ett topplag. Det kommer bli fysiskt och kul, säger en leende Stockenberg som på sista frågan ”Hur smakar det att heta Andreas Stockenberg just nu?” tydligt svarar:

– Det är en litet roligt ”fuck you” till alla som tyckt att jag har varit ett skämt, en clown, en tomte. Det här med handboll finns det inte många i Sverige, i världen, som kan mer än jag. Det kan jag säga.

Redan på sajten:
Fullträff för Sävehof mot Skövde – klara för SM-final
Sävehof som bäst när det gällde som mest
Så spelas SM-finalerna mellan Alingsås och Sävehof