Alingsås – usla i torsdags, lysande på lördag

Alingsås Andreas Lang under handbollsmatchen i Handbollsligan mellan Sävehof och Alingsås den 12 december 2020 i Partille. Foto: Daniel Stiller / BILDBYRÅN

Få sporter har så många derbyn som handbollen, de flesta koncentrerade till Skåne och Göteborgsområdet. Ett av de hetaste är drabbningarna mellan Sävehof och Alingsås där publiken är fulltalig och känslorna stundom upprörda. Ikväll möttes de igen i Partille Arena, i en ödslig hall utan känsloutbrott på läktaren men där kampen ändå nådde anständig nivå nere på plan.

Första halvlek startade med ett ursinnigt målkalas, sex mål efter tre minuter. Sen lugnade det ner sig. Det är tydligt att utan en hetsande publik har lagen svårt att komma upp i intensitet med de där rejäla brottartagen. Men visst fick vi se lite handbollsgodis, det är ändå två lag med några av landets bästa spelare.

Målmässigt följde lagen varandra plikttroget, endast vid någon sällsynt minut ledde det ena laget med tre mål. Men båda lagen känner varandra så väl att vare sig en ledning eller underläge på tre fyra mål framkallar någon oro. Alla är förvissade om att det snart är likaläge igen. Matcherna mellan dessa två lag avgörs ju med strikt regelbundenhet under slutminuterna, varför de första halvlekarna har ett visst ointresse över sig.

Halvtidsresultat: 13-15

I torsdags spelade Alingsås borta mot Guif – och gjorde en rent usel förlustmatch. Men denna kväll var Alingsås något helt annat. Ändå var skillnaden enbart att Daniel Blomgren var tillbaks efter rött kort och Samuel Lindberg åter efter skada. Så triggade blir Alingsås alltså när man möter sin kanske värsta rival. För det här derbyt blev en helt rättvis och övertygande seger för ett välspelande Alingsås.

Sävehof försökte så gott de kunde med att pröva olika försvarsuppställningar. Vad hjälpte det när Andreas Lang är på bästa derbyhumör, sju mål idag, tio i förra mötet. Axel Franzén på sex meter var nästan lika målsäker med sex mål, men visade dessutom ett aggressivt försvar som fick Sävehof ur balans.

Men vi fick ändå ett stänk av dramatik. När en kvart återstod ledde Alingsås med sju mål. Allt talade för en femte match i rad utan Sävehofseger. Men som så ofta i handboll räcker det med att slappna av någon procent eller promille och vips är dramatiken där i slutet. När knappt två minuter återstod missade Henrik Tilsted en straff för Sävehof. Här kunde matchen ha vänt, men Alingsås kom undan, lätt skräckslagna.

Andra halvlek visade handboll av bästa märke. I Alingsås imponerade Andreas Lang, i Sävehof visade målvakten Bertram Obling prov på spektakulära räddningar. Intressant att notera var Sävehofs nyare förmågor, Malte Celander, en egen produkt samt Elias Á Skipagötu, en exotisk import från Färöarna.

Slutresultat: 24-28

Sävehof: Jonathan Edvardsson 7, Hanrik Tilsted 5, Malte Celander 3, Elias Á Skipagötu 3, Adam Blanche 1, Felix Möller 1, Vetle Eck Aga 1, Sebastian Spante 1, Sebastian Karlsson 1, Rune Schröder 1

Alingsås: Andreas Lang 7, Axel Franzén 6, Daniel Blomgren 5, Benjamin Helander 5, Samuel Lindberg 3, Aron Dagur Palsson 2

Anders Hilmersson