VM-special: Martin Frändesjö tar ut All-Star Team från VM 2019

NENT Groups handbollsexpert Martin Frändesjö är på plats i Japan och bevakar VM på TV6 och Viaplay. Från studiopositionen tar landslagslegendaren, med sina exceptionellt skarpa handbollsögon, ut mästerskapets All-Star Team.

Målvakt – Sandra Toft, Danmark

Har mer eller mindre på egen hand, burit sitt Danmark under detta VM. Fri-, kant-, linje- eller niometers-lägen, under vissa perioder av matcherna har det inte spelat någon roll var skotten har kommit ifrån, Toft har tagit allt. Mot Norge stod det ett tag 5–0 till Danmark och norskorna var helt förvirrade av hennes sagolika målvaktsspel. Det är bara att beklaga att utespelarna inte kunde göra mer av denna hjälp och tack vare den svaga VM-insatsen, så missar Danmark OS i Tokyo.

V6 – Majda Mehmedovic, Montenegro

Mehmedovic är en vinnare, en fantastisk försvarsspelare, en knivskarp avslutare och dessutom är hon väldigt kompetent i linjespelet, något som är ett måste för dagens kantspelare. Hon driver gärna Montenegros kontring, är en spelare som älskar att vara i centrum när matcherna ska avgöras och är karismatisk som få.

M6 – Linn Blohm, Sverige

Blohm var den klart lysande stjärnan i svenska landslaget och helt given i all star team. Alltid spelbar, alltid klinisk i avsluten och numera en pålitlig försvarsspelare. Alltid hårt uppvaktad av motståndarlagets centrala försvarsspelare, men är alltid lika bra på att slingra sig loss och hämta in passningarna. En måltjuv av rang!

H6 – Iuliia Managarova, Ryssland

Managarova är överlägsen på allt. Bästa försvararen, bästa kontringsspelaren och bästa avslutaren. Alltid farlig med bollen, men jagar inte egna mål utan ser alltid till lagets bästa. Har en nästan magisk känsla för spelet och väljer alltid rätt alternativ. Har det funnits en mera komplett kantspelare? Jag tror inte det.

V9 – Alexandrina Cabral, Spanien

Cabral har haft ett fantastiskt mästerskap, som i fornstora dagar. Hon blev mamma i april, och strax innan VM sa hon «jag vill spela bra och visa att du kan vara en mamma och elitidrottare på samma gång». Och som hon har spelat, i både försvar, men framförallt i det offensiva spelet. Skott utifrån, vindsnabba genombrott och hela tiden med en skarp blick för spelet.

M9 – Estavana Polman, Nederländerna

Nykke Groots frånvaro har märkts, men absolut inte så mycket som jag trodde innan turneringen, detta tack vare Polman. Hennes varierande spel inkluderar perfekta bollsläpp, hoppvikskott, genombrott, blixtrande avstämda skott och samtidigt total överblick. Hennes driv i kontringarna är mäktiga att se, hon ser lösningar och hinner processa dessa i högsta fart, imponerande! Men även hennes explosivitet, från stillastående, är ett farligt vapen. En av handbollens klart lysande stjärnor!

H9 – Anna Vyakhireva, Ryssland

Inte samma målproduktion i detta mästerskapet som i föregående, men 46 stycken assist talar sitt tydliga språk och hon är fortfarande den klart mest lysande stjärnan på handbollshimmelen! Alla försöker fånga in henne men fjärilen flyger bara vidare, mot nya mål eller mot en ny öppnande passning. Hon är precis som Managarova, en spelartyp som är unik och sällsynt, att vi måste passa på att njuta av skådespelet så länge det varar.

Coach – Thorir Hergeirsson, Norge

Lugnet personifierad, men som i detta mästerskapet ökat sin aktivitet vid sidlinjen avsevärt. Säg det laget som kan undvara spelare som Grimsbø, Lunde, Kristiansen, Mørk, Reistad och Kurtovic. Detta har gjort att Thorir skruvat än hårdare på de klassiska norska framgångsfaktorerna: Målvakts-, försvars- och kontringsspel. Och trots vissa farhågor inför turneringen, har Norge än en gång löst en biljett till semifinalerna, mycket tack vare tränarteamet, med Thorir Hergeirsson i spetsen.