VM-special: Martin Frändesjö tar ut All-Star Team efter VM 2019

TV3-experten Martin Frändesjö listar vilka som var hetast under handbolls-VM 2019. Från studiopositionen tar landslagslegendaren, med sina exceptionellt skarpa handbollsögon, ut ett All-Star Team som förtjänar det, samt bänkar något han är mindre imponerad av.

Målvakt – Niklas Landin, Danmark

En matchvinnartyp som har förmågan att helt stänga igen kassen, något som blev fallet mot Sverige när matchen stod och vägde i andra halvleken. Niklas storlek gör att målet förminskas bara han äntrar målgården. Placeringsförmågan – ibland långt ut och ibland vid mållinjen – gör att det är svårt som utespelare att veta hur man ska förhålla sig till målet. Inställningen, alltid 100 % påslagen, alltid på gränsen i sin kommunikation med domarna och alltid på gränsen i det mentala spelet med motståndaren. En matchvinnartyp där bara segrar räknas!

V6 – Magnus Jøndal, Norge

88 % i skottprocent. Ser väldigt anonym där ute på kanten, men ack vad skenet kan bedra. Jøndal har gjort allt rätt i detta mästerskap. I försvarsspelet är han viktig, trots att han spelar längst ut på kanten, där han hela tiden hittar perfekt position, tack vare förberedelse och ett intensivt fotarbete. I kontrings- och anfallsspelet är han ohyggligt effektiv och gör alltså mål på nästan nio gånger av tio möjliga, bäst i detta VM!

H6 – Ferran Solé, Spanien

Kantspelet har av tradition alltid varit en central del i spansk handboll, i detta mästerskap har de fått förlita sig på Solé då vänstersidan inte har levt upp till sitt rykte. Ferran flyger fram ute till höger och öser in mål som ingen annan kantspelare i turneringen, inte med den högsta procenten, men har fortsatt där Victor Tomas slutade, att vara ett konstant hot, i både kontringsfasen och i anfallsspelet.

M6 – Ali Youssef, Qatar

Qatars fantastiske linjebjässe och store ledare. Urstark, placeringssäker och målfarlig, men samtidigt väldigt ensam i Qatar, Frankis Marzo undantaget givetvis. Trots sin kvalitet så spelar faktiskt Youssef i Chartres (just nu i serieledning) i andraligan i Frankrike. Men om de inte skulle gå upp, så tror jag många lag skulle vilja knyta upp Ali Youssef. En klasspelare rakt igenom!

V9 – Sander Sagosen, Norge

Trots sin ungdom (23 år), så spelar han med det största lugnet av alla i VM. Aldrig stessad och hela tiden klar vad som komma ska. Hanterar alla moment på en handbollsplan, läser av, processar blixtsnabbt och tar sedan alltid rätt beslut. Jag undrar om det funnits någon spelare i den åldern, med den blicken för spelet och med den målfarligheten, någonsin? Sander ligger före sin tid och motståndarna får hela tiden reagera istället för agera på grund av detta. Blir försvaren för passiv så kommer skott, blir försvaren för offensiv så kommer en perfekt passning eller genombrott, handboll blir inte mycket effektivare.

M9 – Mikkel Hansen, Danmark

Har det funnits någon spelare genom tiderna med ett liknande skott- och passningsregister? Mikkels precision, både vad gäller skott och passningar, är på Tom Brady-nivå och hade han bott i USA hade vi förmodligen sett honom i NFL. Jag blir lika förundrad och upprymd varje gång han spelar, målvakterna ser nästan uppgivna ut på förhand och publiken bara väntar på nästa överraskning. Ibland smyger han omkring där ute på nio meter och är försvaret tätt på honom så släpper han bara bollen vidare, men tillslut kommer det en lucka och den behöver inte vara särskilt stor, och då smäller det på ett sätt som bara Mikkel själv kan överträffa!

H9 – José Toledo, Brasilien

Brasiliens robuste och hårdskjutande högernia. Helt underbar att titta på, endast 25 år gammal och tillsammans med Langaro bildar de en tung skytteduo i Brasilien. Men Toledo skjuter inte bara som en häst sparkar utan han har ett härligt spelsinne också och ligger bakom mycket av Brasiliens anfallsspel. Han har varit fyra år i Wisla Plock nu, men större klubbar väntar förmodligen.

Försvarsspelare – Ludovic Fabregas, Frankrike

Han valde mellan rugby (pappan mångårig utövare av rugby) och handboll i tonåren, men var även en duktig trialåkare. Och det var under en Champions League-match med Montpellier, där «Ludo» hade uppvisning med sin cykel i trial under pausvilan, som han bestämde sig för att det var handboll han skulle satsa på. Därefter har karriären gått med raketfart, nu nyckelspelare både i Frankrike och Barcelona, endast 23 år gammal.

Coach – David Davis, Egypten

Innan Davis kom till Egypten spelade laget med 20 % stuktur i sitt spel och 80 % improvisation. Nu lirar laget med 80 % struktur och 20 % improvisation. Davis har startat en process som ska vara klar om två år, när handbolls VM 2021 går i Egypten. Laget har gjort ett fantastiskt VM i år, men det som blir intressant är hur slagkraftigt laget är om två år. Jag tror att Egypten kommer vara med att kämpa om medaljerna 2021 och då är mycket tack vare David Davis envisa arbete.

Det tråkigaste med turneringen

Semifinalerna eller rättare sagt, Tyskland och Frankrike. Hur ska de gå vidare efter de här utskåpningarna? Tyskland som lever på sin fart och kraft, behöver något mer, hur tar coach Prokop detta vidare?

Frankrike med sina fantastiska spelare, men där avsaknaden av spelidé blev extremt påtaglig under semifinalen, både i försvar- och anfallsspel. Här blir utvärderingen av VM viktigare än någonsin.