VM-special: Frändesjös förstasexa – Tankar inför onsdagens avgörande matcher

NENT Groups handbollsexpert Martin Frändesjö är på plats i Japan och bevakar VM på TV6 och Viaplay. Han kommer även att leverera analyser på Handbollskanalen i form av förstasexor där han rankar sex heta ämnen samt placerar något/någon som förtjänar det på ”bänken”.

1. Mikaela ”La Bomba” Mässing

Mässings kanoner mullrade i måndags. Men redan ifjol fick vi se ett litet «minigenombrott» av Mikaela under EM. Men i detta VM har vi fått uppleva «det riktiga genombrottet», på den stora internationella scenen. Hennes åtta mål, i den svängiga tillställningen mot Spanien, kommer garanterat ge eko bland klubbarna runt om i Europa.

Nu lirar hon redan i en storklubb, men jag tror att det kan väntas än större uppgifter för Mikaela i framtiden. Det blir intressant att se hennes medverkan i dagens match mot Montenegro, hennes fysiska spel mot det tuffaste försvarsspelet i turneringen, den duellen blir spännande att följa.

2. Gulldén växlar upp

Gulldén växlar upp och den störste måste växla upp, om Sverige ska rå på Montenegro, så enkelt är det. Och kan Isabelle närma sig den nivån som hon hade mot Ryssland så är finns alla möjligheter till svensk vinst.

Väldigt många matcher, där Montenegro är involverade i, har en tendens att se ut som ett mästarmöte i schack, om lite mer fysiskt, och blir det en sådan karaktär av match, ja då behövs Gulldén mer än någonsin. Kan Sverige få till en springmatch, a´ la sista 15 minuterna mot Spanien, då har Sverige visat att Gulldéns medverkan inte blir lika central. Men så fort det vankas uppställt anfallsspel så är hon en fantastisk strateg, och har egenskaper likt en quarterback i amerikansk fotboll.

3. Filippa spikar igen

Filippa spikar igen, och under Frankrike-EM ifjol så visade hon upp ett målvaktsspel i världsklass och stängde verkligen igen målet vid ett flertal tillfällen under turneringen.

Under Japan-VM har hon fortsatt spela på en hög nivå, och kommer verkligen få en huvudroll mot Montenegro. Montenegros kantspelare är bäst i världen och Idéhn är etta i statistiken på just kantskott, så här långt i turneringen, den kampen blir oerhört intressant att följa. Just hennes positionsspel, förmåga att läsa motståndaren samt självförtroendet, är egenskaper som har gjort, att hon numera rankas bland de absolut bästa målvakterna i världen.

Sverige har haft tufft mot Montenegro på sistone och ska det förbättras krävs det ett skarpt målvaktsspel från start idag.

4. Per Johansson – känslor, konflikter, samtal och coachning på samma gång

Montenegros resa med Per Johansson har onekligen varit intressant att följa. Sällan har väl vi svenskar fått följa med på ett knepigare skådespel än när Montenegro spelar match, och detta med en svensk förbundskapten på bänken. Det är känslor, konflikter, samtal och coachning på samma gång, ett fyrverkeri som Per själv brukar beskriva hela skådespelet.

Betraktaren dras med i detta, blir hänförd och tycker att, varför kan inte vi leva ut våra känslor så här? Men givetvis finns det två sidor av myntet. Vi får se det exotiska, känslosamma och galna, men efter matcherna så fortsätter givetvis detta tivoli bakom kulisserna.

Jag kan tänka mig att det tar tid att hitta en balans för en svensk förbundskapten i balkan när man lever i en sådan miljö. I dagens match ligger en OS-kvalplats i potten, medan förloraren får spela en helt avgörande match om att få kvala till Tokyo. Denna matchen får du inte missa!

5. Hur ser det ut på andra sidan?

Det svänger konstant i Grupp 1 och vem hade trott att Serbien skulle fortsätta att imponera, med en vinst mot självaste Tyskland i måndags.

Och så detta Danmark, med en otroligt hög högstanivå men där lägstanivån är helt motsatt. I måndags så städade Danmark av Nederländerna på ett relativt komfortabelt sätt och måste vinna sin sista gruppspelsmatch mot Serbien, om OS-drömmen skall leva vidare.

Tyskland tar emot Norge i en helt avgörande match om en semifinalplats. Dessutom spelar Nederländerna – Syd-Korea i en annan av alla supermatcher denna onsdag. Jag tippar att Norge och Nederländerna tar sig vidare, men både Tyskland och Serbien har också chansen.

6. Hur går det på fredag och söndag?

Det är ovisst in i det sista, men de lagen som jag tror löser en semifinal är Nederländerna, Norge, Spanien och Ryssland.

Även om jag inte är helt säker på att Rysslands förbundskapten, Ambros Martin, bara vill gå ut mot Spanien och släppa den matchen utan kamp. Vi kan dock hoppas att Ryssland gör som Frankrikes herrar gjorde i EM i Kroatien 2018, då vann de sista gruppspelsmatchen mot just Kroatien, trots att de själva redan var klara för semifinal. Detta gjorde att Sverige gick till semifinal.

Själva semifinalparen tror jag blir Norge mot Spanien och Ryssland mot Nederländerna. Vidare så tror jag att Norge vinner sin semi och Ryssland klarar av Nederländerna. Final alltså mellan Norge och Ryssland. Fördel Ryssland på förhand men Norge har blir bättre ju längre in i turneringen vi kommit, som vanligt med andra ord. Därför tror jag lite mer på Norge i denna matchen.

Bänken: Anfallsspelet

Väldigt mycket har fungerat för Sverige så här långt: Målvaktsspelet, försvarsspelet och kontringsspelet framförallt. Anfallsspelet lossnade lite igår, när Sverige körde över ett sargat Rumänien, men mot Montenegro så krävs det ett snäpp till. En match som blir helt avgörande för Montenegro, om det ska bli en direktplats till OS-kvalet.

Sverige däremot har lite andra livlinor på grund av sin sjätte plats i EM. Får Sverige till sitt anfallsspel så tror jag det blir vinst, men innan gårdagens match mot Rumänien så hade kantspelet helt försvunnit. Men i den matchen visade Olivia Mellegård klass, och att hon vill ha fler bollar att jobba med ute till vänster. Kantspelet mot Montenegro, i både försvar och anfall, tror jag blir en helt avgörande faktor för matchens utgång…

Onsdagens spelschema:
07:00, Spanien – Ryssland, TV10 & Viaplay
07:00, Sydkorea – Nederländerna, Viaplay
10:00, Rumänien – Japan, TV10 & Viaplay
10:00, Serbien – Danmark, Viaplay
12:30, Montenegro – Sverige,
12:30, Norge – Tyskland, TV6 & Viaplay