VM-special: Frändesjös förstasexa – Sveriges sex bästa spelare i VM

TV3-experten Martin Frändesjö listar vem, vilka och vad som är hetast under handbolls-VM 2019. Från studiopositionen tar landslagslegendaren, med sina exceptionellt skarpa handbollsögon, ut en förstasexa som förtjänar det, samt bänkar något han är mindre imponerad av.

1. Andreas Palicka/Mikael Appelgren

Det börjar alltid bakifrån i Sverige när vi pratar om vad som blir den viktigaste beståndsdelen i laget. Och vilka målvakter vi har! Paret Palicka/Appelgren är numera alltid ramstarkt, kompletterar varandra på ett ypperligt sätt och bättre par går faktiskt inte att hitta.

2. Mattias Zachrisson

Zacke, lirare, målskytt, matchvinnare och så denna sköna personlighet. Ja han brukar skämma bort publiken med sitt självklara sätt på handbollsplanen. Zacke hittar öppningar hos motståndarna och dess målvakter som man inte trodde fanns, en måltjuv av högsta karat, helt enkelt.

3. Max Darj

Sveriges motor i defensiven. Har han väl startat så slutar han inte förrän domaren blåser av matchen och det är så Darj fungerar, en dröm för en tränare med andra ord. Den höga arbetskapaciteten, läsa spelet, att aldrig ge sig och hela tiden mana på sina lagkamrater är egenskaper som kännetecknar Max.

4. Lukas Nilsson

Unge Lukas Nilsson gör redan sitt femte mästerskap och blev omgående en nyckelspelare för Sverige i detta VM. Lukas sköt, gick på genombrott och tog stort ansvar, genomgående under mästerskapet. Han går en ljus framtid till mötes, har stort förtroende i Kiel och kommer bara bli bättre framöver.

5. Simon Jeppsson

Trots väldigt lite speltid så visade Simon Jeppsson sin kapacitet när han väl var på banan. Skottet och spelsinnet är av högsta klass. Får han kontinuerligt med speltid framöver i sitt Flensburg kommer utvecklingen fortsätta uppåt och just den här spelartypen (lång, hårdskjutande med bra blick för spelet) är alltid extra svåra att bevaka för motståndaren.

6. Andreas Nilsson

Tillbaka i blågult igen och vilken tillgång han är. Bara bollen kommer in till Andreas så sköter han resten. Urstark, smart och väldig svår att markera bort. Ett problem, som dock dök upp, var att de svenska skyttarna började söka passning till Nilsson innan de själva var ett skotthot och helt plötsligt försvann ytorna för «Stycket». Men oavsett, en superspelare i det offensiva spelet!

Bänken – Svenska försvarsspelet

Det svenska försvarsspelet kom inte upp i nivå, åtminstone inte på den nivån det hade behövts för att avancera till spel om medaljerna. Tittar man på Norge, som påminner en hel del om Sverige i försvarsspelet, så hänger hela deras formation ihop på ett fantastiskt sätt, dit nådde inte Sverige denna gången. När det blev oroligt på en position så spreds denna oro vidare och därefter kom också följdfelen.

Dessutom blev skadan på Jesper Nielsen (utsedd till bäste M6:a under EM 2018) alltför kostsam.I dagsläget finns det inte många tvåvägsspelare av den kalibern i Sverige. Att vara tvåvägsspelare är förövrigt något som aldrig varit viktigare och en av anledningarna till att just Norge är i final. Och när försvarsspelet inte kommer upp i den nivå som Sverige vill, då blir också kontringsspelet lidande.

Vår förstavåg fungerade väldigt bra men vår andravågskontring har tyvärr inte fungerat som tidigare, kanske har den inte lika hög prioritet längre eller så var det bara ett gupp på vägen. Det blir intressant att se om den kommer tillbaka à la VM 2017, när det vankas EM på hemmaplan igen om ett år.

Sändningstider

Lördag 26 januari:
17.30, Viaplay: Spanien–Egypten
20.00, TV3/Viaplay: Kroatien–Sverige

Söndag 27 januari:
14.00, TV3/Viaplay: Bronsmatch
17.00, TV3/Viaplay: Final