VM-special: Frändesjös förstasexa – Nycklarna till ett framgångsrikt svenskt VM

NENT Groups handbollsexpert Martin Frändesjö är på plats i Japan och bevakar VM på TV6 och Viaplay. Han kommer även att leverera analyser på Handbollskanalen i form av förstasexor där han rankar sex heta ämnen samt placerar något/någon som förtjänar det på ”bänken”.
Dagens analys: Nycklarna till ett framgångsrikt svenskt VM samt en fallgrop.

1. Isabelle Gulldén

Hur är formen på Sveriges största stjärna och hur ska hon matchas in i turneringen?

När ”Bella” är bra, då är ofta Sverige bra, så har det varit historiskt och känslan är att det inte kommer ändras i detta VM. Men i och med att hon blev mamma i somras har handbollen kommit i andra hand. Men hon har så smått börjat spela på slutet, så frågan blir hur Henrik Signell kommer att matcha igång henne?

Gulldén är ju en spelare som alltid vill vara på banan, men med tanke på hur hösten varit, så blir det extra intressant att se hur stor ”Bellas” påverkan blir i detta VM.

2. Filippa Idéhn

Sverige åker till VM utan Johanna Bundsen, vilken effekt har detta på den viktigaste positionen? Filippa Idéhns EM i Frankrike höll en sanslös hög nivå, när det gällde som mest och hela tiden fanns parhästen Bundsen vid hennes sida.

I detta VM saknas flera supermålvakter i de stora nationerna; Grimsbø och Lunde i Norge samt Glauser i Frankrike. Detta sätter extra stor press på Solberg, Leynaud och inte minst vår egna Filippa Idéhn, att spela på en hög nivå när det börjar dra ihop sig. Just det här med målvaktspar är ju något som vi i Sverige har som tradition.

På herrsidan har vi Appelgren/Palicka, som nästan på ett broderligt sätt växt ihop till en ramstark enhet. På samma sätt har Filippa och Johanna vuxit ihop till en gemensam enhet. Nu ska ett nytt par bildas, men där pressen på Sveriges förstemålvakt, Filippa Idéhn, blir än större, det blir intressant att se hur hon löser den utmaningen.

3. Kontringsspelet

En av Sveriges allra största styrkor, måste vara på plats. Detta hänger givetvis ihop med ett välfungerande försvarsspel och ett skarpt målvaktsspel. När detta fungerar, så känns det som att hoten kommer från alla håll och motståndarna har svårt att sortera ut vem som kommer att ta avslutet.

Extra intressant att se hur kontringen blir när Gulldén inte är på banan, hon som ofta är arkitekten bakom det mesta i offensiven.

4. Högernio

Kan Hanna Blomstrand nå upp till VM 2017-formen? När Blomstrand forsade fram på sin högernio-position under Tysklands-VM fick det svenska spelet en ny dimension. Med ett konstant hot, i både kontring och etablerat anfallsspel, rev Hanna djupa sår hos motståndarna med sin uppoffrande spelstil.

Får vi se ett liknande spel från Blomstrand i VM så blir Sverige än svårare att stoppa.

5. Undvika skador

Det ständiga orosmomentet, hur balansera belastningen. Nu fick Sverige ett sent avhopp från en skadad Sabina Jacobsen, en rutinerad spelare med ovärderlig mästerskapsrutin. Men annars ser det faktiskt ok ut på skadefronten.

Tittar vi på Sveriges spelschema så har laget goda möjligheter att rotera i första gruppspelet och på så sätt minska belastningen på sina nyckelspelare. Detta kan sedan ha stor betydelse när Sverige tar sig an tre av lagen Montenegro, Rumänien, Ungern eller Spanien från grupp C, lag som kommer att få kriga för sin existens på ett helt annat sätt under fas ett.

6. Petrén och Mässing

Två nya potentiella matchvinnare. Mässing var ju i och för sig med i Frankrike-EM för ett år sedan, och satte avtryck mer eller mindre omgående med sitt robusta distansskytte. Denna typ av attacker behöver Sverige, där Mässings primitiva spelstil ofta är besvärlig att försvara sig emot.

Melissa Petrén har haft en briljant höst i Horsens i den danska ligan. Hon har öst in mål och är en spelartyp, i det offensiva spelet, som ofta gör det oförutsägbara.

Det blir intressant att följa dessa två i VM, men även de lite nyare profilerna som inte har så mycket mästerskapsrutin.

Bänken

Försvarsspelet är ett frågetecken. Ingen Sabina Jacobsen, skadad, hur tänker Signell här

Det är definitivt en klurig fråga, hur kommer Sverige formera sitt mittblock och vilka sex spelare kommer att starta i försvaret. Jacobsen har ju med sin rutin och skicklighet växt ihop med kollega Anna Lagerquist, men i VM blir det inget samarbete.

Den erfarenheten Jacobsen har och det samarbetet som hon har skapat tillsammans med Lagerquist är det som blir svårast att ersätta. Men Lagerquist är kvar, och nu gäller det att hitta den eller de som kan jobba bäst tillsammans med Anna, och som i förlängningen blir navet i det svenska försvarsspelet.

Lördagens matcher:
07.00, Serbien-Angola, Viaplay
07.00, Tyskland-Brasilien, Viaplay
07.00, Montenegro-Senegal, Viaplay
07.00, Japan-Argentina, TV10Viaplay
10.00, Nederländerna-Slovenien, Viaplay
10.00, Frankrike-Sydkorea, Viaplay
10.00, Rumänien-Spanien, Viaplay
10.00, Ungern-Kazakstan, Viaplay
10.00, Ryssland-Kina, TV6Viaplay
12.30, Norge-Kuba, Viaplay
12.30, Danmark-Australien, Viaplay
12.30, Sverige – Kongo-Kinshasa, TV6 & Viaplay

Söndagens matcher:
07.00, Australien-Tyskland, Viaplay
07.00, Kazakstan-Montenegro, TV10Viaplay
10.00, Brasilien-Frankrike, TV10Viaplay
10.00, Spanien-Ungern, Viaplay
10.00, Senegal-Rumänien, Viaplay
12.30, Sydkorea-Danmark, TV10Viaplay