VM-special: Frändesjös förstasexa – Gulldén är vår klart lysande stjärna

NENT Groups handbollsexpert Martin Frändesjö är på plats i Japan och bevakar VM på TV6 och Viaplay. Han kommer även att leverera analyser på Handbollskanalen i form av förstasexor där han rankar sex heta ämnen samt placerar något/någon som förtjänar det på ”bänken”.

1. Gulldén

Trots lång frånvaro från handbollen, på grund av sin graviditet, är Isabelle Gulldén fortfarande vår klart lysande stjärna. När det vankas viktiga matcher, så blir hennes egenskaper att styra spelet, ge ett lugn och samtidigt vara ett eget hot, absolut nödvändigt för Sverige.

Problemet ibland, kan vara att Isabelles närvaro, gör att spelare runt omkring henne, blir lite för passiva och lägger över för mycket ansvar på Gulldén. I vilket fall så blir hennes roll helt avgörande i de kommande matcherna mot Spanien, Rumänien och Montenegro.

2. Filippa Idéhn

Visade en sanslös hög nivå under senaste EM i Frankrike och är numera helt central om framgångarna ska fortsätta. I matchen mot Ryssland var Filippa en av de som klarade pressen bäst och gjorde en bra insats, även om det hade krävts ännu mer från hennes sida.

Men enligt statistiken så förlorade Sverige kontringsmatchen med 2–9 och då blir det jobbigt även för en klassmålvakt att mota frilägen. Ska Sverige gå långt i turneringen (storförlusten mot Ryssland kan påverka slutpositionen negativt) är de helt beroende av en storspelande Filippa Idéhn. Nästa match mot Spanien är inget undantag.

Det är lite av en vinna eller försvinna känsla över den kampen och då behövs en skarp sista utpost.

3. Blohm/Lagerquist

Linjepositionen har varit vår starkaste lagdel så här långt in i turneringen. Lagerquist är en världsklasspelare i försvarsspelet men även stark i anfallsspelet. Blohm är stark i försvarsspelet men en världsklasspelare i anfallsspelet, få länder kan mönstra en starkare duo på den positionen. Anna och Linn är en garanti för fortsatta framgångar under turneringen men även i framtiden, alltid påkopplade och alltid skarpa i utsatta lägen.

4. Delaktighet

Flera positioner har varit drivande så här långt i turneringen medan andra positioner inte har fått det att lossna. Ska Sverige rå på Spanien, Rumänien och inte minst Montenegro, måste fler positioner och spelare lyckas.

Vad måste då blir bättre i Sveriges anfallsspel?

Det breda spelet tänker jag på spontant, både vad gäller avslutningsprocent men även avtal där våra ytternior får möjlighet att ta breda dueller. Kanske skulle kantspelarna ta några kantinlöp extra under matcherna också för att få dem lite mer delaktiga och få motståndarna att räkna fel.

Japansk bolltransport, som Japan hade under första halvlek mot Ryssland, är ett annat sätt att både få fart på fötter men även väva in fler spelare.

5. Noggrannhet

Är alltid viktigt och denna del har Sverige, fram till Rysslandsmatchen, varit väldigt bra på. Men just under matchen mot Ryssland kom flera av tekniska fel, ibland störde ryskorna och ibland så störde de inte, felen kom ändå. Detta måste bort till de kommande matcherna.

Spanien, Rumänien och Montenegro, har flera varianter på att störa sina motståndare i dess anfallsspel och därefter sno bollarna. Sveriges försvarsspel har varit bra, men pass upp på det breda spelet hos de kommande motståndarna, de har sylvassa kantspelare och här blir det viktigt att inte ge dem för stora vinklar eller några vinklar alls.

6. Tålamod

I anfallsspelet är det alltid viktigt och det har Sverige normalt. Detta blir extra viktigt i de kommande matcherna, flera av motståndarna försöker stressa fram misstag och då gäller det att hålla lugnet. Sätt upp tydliga avtal, låt bollen göra jobbet och gå max i attackerna.

Samma tålamod som Sverige skall ha i sitt anfallsspel, samma tålamod är lika viktig i det svenska försvarsspelet. Motståndarnas långa besvärliga anfall, kan ibland göra att tålamodet tryter för försvararna och då straffas man omgående. Så tålamod i både anfall- och försvarsspelet och sen full fart i kontringsspelet och full fart i hemspringet inte minst.

Bänken – Anfallsspelet

Flöt på bra under match 1-4, då motståndet inte höll den högsta klassen, men när Ryssland stod på andra sidan, då försvann självförtroendet lite grann. Rysslands försvarsspel gillrade fällor för det svenska laget, med att locka in dem i mitten och där förlorade Sverige bland annat bredden i anfallsspelet.

Sverige är beroende av det breda spelet och får vi inte till det så kan vi alltid väva in kantinlöp, bredare starter och snabbare bolltransport för att dra isär våra motståndare. Våra linjespelare har varit magnifika offensivt, nästan lite för bra. Det jag tänker på då, är att våra niometersspelare ibland tittar lite för mycket på mittsexorna och glömmer av sitt egna hot.

Givetvis viktigt att fortsätta att utnyttja Blohm/Largerquist/Forsberg, men också behålla hoten utifrån.

Sändningstider, söndag 8/12
02:00, Kuba – Australien, Viaplay
04:30, Kazakhstan – Kina, Viaplay
04:30, Ungern – Argentina, Viaplay
04:30, Angola – Frankrike, Viaplay
07:00, Serbien – Sydkorea, Viaplay
07:00, Slovenien – Brasilien, Viaplay
07:00, Rumänien – Ryssland, TV6 & Viaplay
10:00, Montenegro – Japan, TV6 & Viaplay
10:00, Nederländerna – Tyskland, Viaplay
10:00, Senegal – DR Kongo, Viaplay
12:30, Norge – Danmark, Viaplay
12:30, Spanien – Sverige, TV6 & Viaplay