VM-special: Frändesjös förstasexa – ”Försvarsminister Darj – en klassisk svensk slitvarg”

TV3-experten Martin Frändesjö listar vem, vilka och vad som är hetast under handbolls-VM 2019. Från studiopositionen tar landslagslegendaren, med sina exceptionellt skarpa handbollsögon, ut en förstasexa som förtjänar det, samt bänkar något han är mindre imponerad av.

1. VM har börjat!

Duellen mellan Frankrike och Tyskland levde upp till alla förväntningar och en hel del till. Plötsligt blev det en helt annan sport än den vi tidigare upplevt i turneringen. När två lag matchar varandra på den här tuffa nivån blir upplevelsen något helt annat.

Visst, kampen präglades av en, på gränsen till brutal defensiv, av både Frankrike och Tyskland. 60 minuters ren och skär kamp över hela banan, med två lag som var överens om att spela på en tuffare nivå än vanligt och ett domarpar som dirigerade lagen på ett föredömligt sätt. Dock skulle Dipanda haft rött kort på sitt övergrepp på Drux i slutskedet av matchen.

2. Andréssons verktygslåda

Kristjan Andrésson förfogar över en bredd och djup i sitt lag som vi inte sett på många år. Sveriges offensiva alternativ är flera, och det gäller att hålla igång så många som möjligt hela tiden. Här tycker jag att ledningen har gjort ett väldigt bra jobb. Man ser att alla spelarna är hungriga på speltid samtidigt som de har en förståelse för all kvalitet som finns i laget.

Nu kliver laget in i en ny fas och alla poäng framöver kommer bli oerhört viktiga om en semifinal ska nås. Ska bli spännande att se om Kristjan då fortsätter matchningen på samma sätt nu när turneringen går in i en nytt skede, eller om vi kommer få se små ändringar ju längre mästerskapet varar?

3. Försvarsminister Darj

Motorn i det svenska försvarsspelet heter Max Darj, och hans jobb är helt ovärderligt för Sverige. Precis lika viktig som Jim Gottfridsson är för Sveriges anfallsspel, precis lika viktig är Max Darj i försvarsspelet.

Darjs arbete pågår konstant, han står aldrig still, han jobbar över oerhört stora områden, han tar dueller med alla som kommer i hans väg och är den som leder vårt försvarsspel mot kommande framgångar. En klassisk svensk slitvarg har alltså en helt avgörande betydelse hur långt Sverige ska gå i detta VM.

4. Karabatic har anlänt

Frankrike har ett fantastiskt lag, men behovet av en ledare på banan blev påtagligt under matchen mot Tyskland. Hans närvaro behövs och är det som ryktet säger att han ska göra entré under huvudrundan så tror jag vi kommer att få se ett tydligare Frankrike framöver.

Nikolas ledaregenskaper, både på och vid sidan av banan, kommer bli ett efterlängtat tillskott hos Frankrike. Världens genom tiderna bäste spelare är alltså på plats, hur mycket bättre kommer Frankrike att bli? Svårt att värdera rent spelmässigt. Tittar man på matchen mot Tyskland så är ju Karabatics styrka att ta ansvar i slutskedet av matcherna, och här kommer hans blotta existens bli en stor tillgång framöver.

5. Guldsnacket

Detta mästerskap har alla förutsättningar att bli den bästa turneringen på många många år. Har det funnits sex stycken guldkandidater någon gång i ett VM? Och då har vi ändå inte räknat med Kroatien i diskussionen.

De nordiska länderna – Danmark, Norge och Sverige – var redan innan turneringen ett hett samtalsämne, deras insatser har varit fläckfria så här långt och är givna utmanare om guldet. På andra sidan har vi just Tyskland och Frankrike, de lagen som står för den mest fysiska handbollen i turneringen, och är alltid farliga.

Utöver dessa fem så har vi EM-vinnaren Spanien, ett lag med en väldigt hög kompetens och det taktiskt mest drivna av de sex. Det kommer bli väldigt intressant att se när Spanien drabbar samman med Tyskland och Frankrike, när list möter fysik. Här får domarna en helt annan match att bita i, och det ska bli spännande att se vilken nivå domarna landar i en sån duell.

6. Publikfesten

Detta var min förhoppning innan VM, att intresset skulle vara maximalt på de olika spelorterna. När Tyskland och Danmark arrangerar ett handbollsmästerskap tillsammans så blir givetvis förväntningarna skyhöga. Publiken har kommit, stämningen har varit fantastisk och vi har inte kommit halvvägs in i turneringen ännu.

Kulissen som vi fick skåda igår kväll, när Tyskland mötte Frankrike, blev en fingervisning om vad som väntar framöver. I morgon tar Danmark emot Norge i boxen i Herning, och då får vi ytterligare en ljudnivå som tangerar det tillåtna. Samtidigt tar sig Sverige an Ungern i en mycket viktig match i Royal Copenhagen Arena. Hoppas det fortsätter vallfärda svenska fans, stödet är både viktigt för laget och fantastiskt underhållande.

Bänken – Asien

En vinst på 17 matcher så här långt. Den asiatiska handbollen har en del att jobba med. Japan arrangerar kommande OS, och nationen värvade den isländske demontränaren Dagur Sigurdsson för att få fart på sitt herrlag.

Det kan säkert ske en del fram till OS, men så här långt, i detta VM, har Japan inte varit i närheten av någon vinst. Samma visa är det med Saudi Arabien och Bahrain. Korea har sprattlat till i någon match.

Qatar har vunnit en och är fortfarande landet som kan konkurrera med omvärlden, även om stommen är densamma som för fyra år sedan, då de överraskande tog ett VM-silver.

/Martin Frändesjö

Sändningstider

Onsdag 16 januari:
15.25, TV10/Viaplay: Japan–Island
15.30, Viaplay: Angola–Argentina
17.30, TV10/Viaplay: Ungern–Egypten
18.00, Viaplay: Kroatien–Bahrain
20.30, Viaplay: Makedonien–Spanien
19.30, TV3/Viaplay: Qatar–Sverige

Torsdag 17 januari:
15.00, Viaplay: Chile–Saudiarabien
15.30, Viaplay: Brasilien–Korea
15.30, Viaplay: Bahrain–Japan
15.30, Viaplay: Egypten–Angola
17.30, Viaplay: Österrike–Tunisien
18.00, Viaplay: Tyskland–Serbien
18.00, Viaplay: Makedonien–Island
17.30, TV10/Viaplay: Qatar–Argentina
19.30, TV3/Viaplay: Sverige–Ungern
20.15, Viaplay: Danmark–Norge
20.30, Viaplay: Frankrike–Ryssland
20.30, Viaplay Spanien–Kroatien