VM-special: Frändesjös förstasexa – fem profiler att följa i VM

NENT Groups handbollsexpert Martin Frändesjö är på plats i Japan och bevakar VM på TV6 och Viaplay. Han kommer även att leverera analyser på Handbollskanalen i form av förstasexor där han rankar sex heta ämnen samt placerar något/någon som förtjänar det på ”bänken”.

1. Full pott

Sverige fortsätter att vinna, och segern mot Japan var imponerande. En sedvanlig knackig inledning, vändes snabbt till en stor ledning, en ledning som senare slutade med en åtta måls seger. För första gången i turneringen så ställdes Sverige mot ett lite vassare motstånd med en hemmapublik i ryggen, men det blev en enkel vinst för damerna.

Försvaret ser bättre ut, kontringsspelet fantastiskt och anfallsspelet blir också bättre, med andra ord bådar det gott framöver.

2. Norge imponerar

Norge fortsätter, trots mängder av återbud, bara att mala ner sina motståndare, och är laget att slå för tillfället, i hela turneringen. Precis som vanligt med andra ord. Sydkorea har ryckt fram som en ångvält i den supersvåra B-gruppen, och mot dem går ingen säker, de spelar den, i mitt tycke, vackraste handbollen och som dessutom är väldigt effektiv.

Frankrike tog en otroligt viktig seger på onsdagskvällen mot Tyskland och nu är de med i matchen igen. De spelar en helt avgörande match mot Danmark på fredagkvällen, om en plats i huvudrundan, vinnaren i den matchen går vidare.

3. Signells lugn

Förbundskapten Henrik Signell spatserar fram och tillbaka längs bänken under matcherna, lite som högvakten vid Stockholms slott. Ofta med ett lugn, och just lugnet tror jag är en av hemligheterna till att laget presterar så bra just nu. Hamnar laget i underläge så uppstår inget stress, eventuellt så tar han en tydlig time-out och sen trummar laget vidare igen.

Relativt nykomponerade mittblocket Lagerquist/Blohm och Melissa Petrén på någon niometersposition, går in och gör sina jobb som om det vore det mest naturliga i världen.

Självklart är det vassa spelare, men Henriks tankar och spelidé fångas snabbt upp av spelarna, vilket är väldigt positivt.

4. Kommande motståndare

Nu är det snart dags att vända blad, och vad väntar där? Argentina är ett lag som spelar en ganska rolig handboll men som har en bit upp till Sverige, det ska bli en klar vinst. Därefter återstår Ryssland i gruppen, och vilken match det kan bli. Ryssland blir givetvis favoriter, men Sverige kommer gå in med ett stort självförtroende. Vjachireva kommer som vanligt vara den svåraste spelaren att försvara sig emot, men Sverige kommer att ha en god känsla när matchen väl startar.

Därefter tror jag att Montenegro, Spanien och förmodligen Ungern väntar. Montenegro har gått rent, och här har Uddevallasonen Per Johansson gjort ett glimrande jobb. Truppen har en vass topp, men bredden saknas.

Spanien inledde turneringen på ett fantastiskt sätt och spelar en besvärlig handboll för motståndaren. I försvaret spelar de ofta med blindsides, interceptions och är allmänt oförutsägbara. I anfallet jobbar de med små samarbeten och riktningsändringar som är svåra att läsa.

Och till sist Ungern, som startade som en sol men som därefter åkt på förluster mot både Spanien och Montenegro. Ett ungt och intressant lag som behöver lite mer tid, men det kommer att bli bra till slut.

5. Mittblocket

Duon Lagerquist/Blohm fungerar bara bättre och bättre. I och med att Sabina Jacobsen inte kunde vara med och ingen renodlad försvarsspelare kallades in, så trodde jag att det kunde bli problem i mitten. Men så här långt har samarbetet mellan Lagerquist/Blohm varit stabilt. Inga direkta problem har synts till, och utvecklingen går åt rätt håll.

Men nu vankas det gammalt klassiskt motstånd: Ryssland, Montenegro, Spanien och förmodligen Ungern kommer stå på andra sidan, och då kommer Sverige att testas på ett helt annat sätt. Men bara inspirerande toppmatcher återstår, och Sverige kommer gå in i de duellerna med ett stort självförtroende.

6. Fem starka profiler

Ryu från Syd-Korea, en lång gänglig högernia med ett fantastiskt skott och lika bra spelsinne. Har ni inte sett henne tidigare i mästerskapet så är det läge att studera henne nu.

Norska vänsterkanten Camilla Herrem är fortfarande still going strong med en skottprocent på 95. En tekniker och måltjuv av rang.

Svenska Linn Blohm, 15 mål/15 skott, har startat upp turneringen på ett helt fantastiskt sätt och den svenska linjepositionen håller absolut toppklass.

Jovanka Radicevic, den magiska högerkanten från Montenegro som alltid är på plats. Försvarsspel, kontringsspel och anfallsspel håller fortfarande världsklass.

Silje Solberg är lite mer ensam i denna turnering då både Lunde och Grimsbø saknas. Men vad gör det, Solberg är helt fenomenal i kassen. Hennes positionering, snabbhet, speluppfattning och vinnarinstinkt är intakt. Fortsätter hon på detta sättet blir det mycket svårt att slå Norge.

Bänken: Matchtemperaturen

Om ni tittar extra på spelarna som sitter på bänken under matcherna så ser ni säkert att de gärna har på sig något extra plagg eller någon uppvärmd liten påse i handen. Detta på grund av att det är svinkallt i hallen, och att taket endast har en presenning, något som arrangörerna borde ha löst på ett bättre sätt. Effekterna, förutom att många fryser i hallen, kan självklart bli sämre spel och i värsta fall skador.