VM-special: Frändesjös förstasexa – Anna Lagerquist är helt oersättlig

NENT Groups handbollsexpert Martin Frändesjö är på plats i Japan och bevakar VM på TV6 och Viaplay. Han kommer även att leverera analyser på Handbollskanalen i form av förstasexor där han rankar sex heta ämnen samt placerar något/någon som förtjänar det på ”bänken”.

1. Sydkoreas handbollsgodis

Jag älskar att se länder som praktiserar handboll på ett helt annat sätt än vad vi i Europa gör. Bollsläpp, utspel med felhand, konstanta japanhot, motrörelser, ninjafotarbete och flow i anfallsspelet, är så underbart att skåda. Dessa influenser är så viktiga för sporten, och blir som en uppfriskande motpol till den handboll som spelas överallt i Europa just nu. Jag hoppas Europa tar vara på detta handbollsgodis och väver in dessa element i sin vardag.

2. 50/50

För vissa länder ser det ut som vanligt. Norge med en halv trupp på skadebänken, varav fyra absoluta världsspelare, malde givetvis på som vanligt och vann med 29 bollar över Kuba. Coach Thorir Hergeirsson gav som vanligt samma svar inför matchen när Daniel Høglund frågade vad han trodde om matchen – «50/50». Och han har ju rätt där Thorir, när matchen startar står det ju alltid 0–0.

Ungern, som med sitt ungdomliga gäng körde över Kazakhstan med 24 bollar och för att sedan vara chanslöst mot ett krispigt Spanien dagen efter. Ett Spanien som dagen innan mosat ett sargat Rumänien med 15 mål, så se upp för det nya Spanien.

Likaså Tyskland fick en pangstart, 30–24 mot Braslien (Brasilien lirade sedan oavgjort mot Frankrike på söndagsmorgon), vilket ger tyskorna bra energi till de svåra matcherna som återstår. Grupp B blir förövrigt en rysare hela vägen in på mållinjen.

3. Lagerquist viktigast

Tog en enkel seger mot ett långsamt spelande Kongo-Kinhasa. Sverige luftade hela laget och den spelaren som satte störst avtryck var Anna Lagerquist. Just nu är hon den viktigaste spelaren i Sverige, och helt oersättlig.

Gulldén spelade sparsamt och där kan vi bara hoppas att formen är på uppgång och att kroppen håller, för hon behövs om Sverige ska gå långt. Men det var en svår match att dra några slutsatser utifrån och samma blir det förmodligen mot Kina. Men på tisdag är det dags för Japan, den måste vinnas om Sverige ska gå en bit i denna turnering.

4. Skrällarna

Sydkorea slog Frankrike ganska säkert till slut med 29–27 och det var helt rättvist. Sydkorea följde sedan upp vinsten med att spela oavgjort mot Danmark på söndagen. En pangstart för Sydkorea med legendaren Jae-won Kang som coach.

Frankrike fick på söndagsmorgonen endast oavgjort mot Brasilien och har nu hamnat i ett väldigt utsatt läge, där både Danmark och Tyskland väntar.

Slovenien körde över ett håglöst Nederländerna, som saknade sin suveräna ledare på nio meter, Nykke Groot, mer än någonsin. Samtidigt som Sloveniens unga stjärna, Tjaso Stanko, med sina 12 mål visade att Slovenien blir att räkna med i detta VM, och att slovensk handboll har mer än bara Ana Gros.

5. Svenskcoacherna

Rumänien, med Tomas Rydé som coach, har hamnat i en svår sits. Stortorsk mot Spanien i omgång ett, därefter vann de i och för sig mot Kazakstan, men har en tuff uppgift framöver om de ska vidare från gruppen.

Montenegro med Per Johansson som coach har startat upp med två vinster, Kazakhstan och Senegal har besegrats. Men det har inte sprakat om Montenegrots spel precis, det har blivit två kämpiga matcher mot de lagen, som på pappret skall komma längst ned i gruppen. Nu blir det en rafflande avslutning på grupp C, där de tuffa motståndarna, Ungern, Spanien och Rumänien väntar.

Till slut har Norge, med den assisterande coachen Mia Hermansson-Högdahl och målvaktscoachen Mats Olsson, startat upp turneringen med en 29 måls vinst mot Kuba. Ett Norge som har hela åtta skador på poteniella VM-spelare: Lunde, Grimsbø, Mørk och Kristianssen är alla världsspelare som inte är med, dessutom är Kurtovic och Reistad (nästa superstjärna) också borta. Men Norge har en inskolningsmodell som saknar motstycke och fyller på med andra spelare som om inget hade hänt. Imponerande!

6. Snabbhet vinner

Så här tidigt in i turneringen har den bildsköna och snabba handbollen vunnit mark. De lagen jag direkt tänker på är Sydkorea och Spanien. Två lag som flyger fram i sin offensiv, och som även har stängt till sin defensiv på ett imponerande sätt. Detta medan tyngre lag som Frankrike och Brasilien har fått slita hund och sett direkt tröga ut. Nu är det ju en hel del kvar i turneringen och Frankrike kan givetvis studsa tillbaka, men då krävs det ett helt annat spel, åt båda hållen.

Bänken – Domarna är igång

Att vara domare i handboll är allt annat än lätt, snabba beslut ska tas och det är omöjligt att vara alla till lags. Här är några situationer som är svårbedömda och där olika domare tar olika beslut, något som försvårar för spelarna hur de skall förhålla sig till situationerna.

Offensiv foul: Kan försvararen kasta sig in i en situation och få med sig frikast?

Straff eller inte: När är det täckning innanför 6 meter, var sker kollisionen?

Kollision mellan kantförsvare och kantanfallare.

Måndagens matcher:
04:30, Kuba – Serbien, Viaplay
07:00, Angola – Nederländerna, Viaplay
07:00, Argentina – Ryssland, TV10Viaplay
10:00, Kongo-Kinshasa – Japan, TV10Viaplay
12:30, Slovenien – Norge, Viaplay
12:30, Kina – Sverige, TV6Viaplay