VM-special: Frändesjös förstasexa – ”Anfallare: Sluta förstärka situationer – det för inte sporten framåt”

TV3-experten Martin Frändesjö listar vem, vilka och vad som är hetast under handbolls-VM 2019. Från studiopositionen tar landslagslegendaren, med sina exceptionellt skarpa handbollsögon, ut en förstasexa som förtjänar det, samt bänkar något han är mindre imponerad av.

1. Svenska superdramat

Vilket drama, vilka hjältar, Valero Rivera och två poäng. Vinsten mot Qatar var oerhört viktig men satt väldigt långt inne. Qatar och deras mytomspunne coach, Valero Rivera med sex Champions League guld med Barcelona på 90-talet, fick till en taktisk fullträff.

Med ett konsekvent lågt tempo, ett orytmiskt och aggressivt försvar samt en Frankis Marzo som styrde sitt lag i anfallsspelet på ett strålande sätt. Men ändå lyckades Sverige vinna matchen, om än med ett nödrop och än en gång stod Andreas Palicka för en matchavgörande insats.

Sverige hade ytterligare två matchvinnare i Mattias Zachrisson och Lukas Nilsson, som båda gjorde allt rätt och aldrig tvekade aldrig. Egypten och Qatar är alltid lurigt att möta och svårt att förbereda sig inför, men nu kan vi lägga dem till handlingarna och blicka framåt.

2. Ungersk hästspark

Lurigare motståndare än Ungern får man leta efter, men laget har åkt på två tunga skador tidigare i turneringen och kommer få det tufft att orka hela vägen, hoppas jag…

Stjärnorna som är kvar i det ungerska laget är det däremot inget fel på. Mate Lekai på mittnio är dirigenten som leder sitt lag på ett föredömligt sätt. Hans tempoväxlingar, genombrott, skott och passningar håller yttersta klass. På linjen hittar vi en av världens bästa i Banhidi. Stor, stark och svår att komma åt, han är alltid jobbig att hantera. På vänsternio hittar vi också en av de intressantaste skyttarna i världen, Richard Bodo. Skjuter som en häst sparkar, tar gärna avslut brett i banan, vilket är svårt att försvara sig emot och har dessutom ett bra samarbete med Banhidi. I målet hittar vi Roland Mikler, han kan när han har dagen spela ett väldigt bra målvaktsspel. Om Mikler inte får till det kan det bli problem för Ungern, reserven är långt ifrån Miklers kvalitet.

3. Fantastisk fyra

Danmark-Norge, Kroatien-Spanien, Frankrike-Ryssland och givetvis Sverige-Ungern. 20.30 ikväll så smäller det på fyra ställen samtidigt. Självklart är Sverige–Ungern den givna matchen, men skulle ni vilja följa någon annan match, så finns det flera att välja emellan.

Min absoluta favorit Danmark–Norge är en match helt omöjlig att tippa, där det vimlar av världsstjärnor. Vinnaren har ena foten i semifinalen. Kroatien–Spanien är också en supermatch. Kroatien ser harmoniska ut och Duvnjak har öppnat bra, men Spanien är alltid farligt och får gälla som favorit. Spana gärna in unge Daniel Dujshebaev, en framtida storstjärna.

Frankrike–Ryssland ser på förhand ut som en given vinst för fransmännen, men ryssarna är opålitliga och det kan bli en tuff batalj här. Kanske får vi se Nikola Karabatic göra entré i turneringen här?

4. Tung trio

Lukas, Zacke och Palle – tre matchvinnare som bara blir viktigare och viktigare för varje match som hägrar.

Lukas Nilsson har gjort ett formidabelt mästerskap så här långt med sanslösa skott utifrån och hänsynslösa genombrott. Kan han bibehålla formen så hade jag inte velat spela högertvåa mot Lukas framöver.

Mattias Zachrisson är spelaren som aldrig tvekar när chansen uppstår. Påminner väldigt mycket om Erik Hajas – den bästa kantspelaren Sverige haft – i sitt sätt att göra mål. Dessutom har Zacke en personlighet som man bara älskar.

Andreas Palicka är en av de absolut bästa målvakterna i världen. Alltid förberedd, alltid lugn och hetsig på samma gång, alltid i position, alltid en poteniell matchvinnare och alltid intressant att lyssna på. Han bildar världens bästa målvaktspar med sin kollega Mikael Appelgren.

5. Huvudvärken i huvudrundan

Vad väntar i Herning? Danmark och Norge plus förmodligen Tunisien. Mer segervissa skandinaver än Norge och Danmark har jag aldrig upplevt i ett VM.

I Norge har det snackats guld ett bra tag nu och möjligheten finns absolut, framförallt när laget förfogar över världens bästa spelare i Sander Sagosen. Lägg till kollektivet, bredden, blandningen av gammalt och ungt, en vass coach i Christian Berge och den självklara vinnarmentaliteten. Enda frågetecknet är deras sista utpost, kan målvakten Torbjörn Bergerud ta ett steg till uppåt, ja då är Norge laget att slå?

Danmark har så många superstjärnor – Hansen, Lauge och Landin, och det är denna trio som ska bära laget. Rene Toft Hansen spelar en helt avgörande roll i försvarsspelet, så får han ihop sitt lag till en fungerande enhet där är mycket vunnet. Frågetecknet i Danmark hittar vi än en gång på högernio/högertvå. Löser coach Nicolaj Jacobsen den utmaningen, ja då är Danmark laget att slå.

Vem som blir den tredje motståndaren är inte helt klart, det lutar åt Tunisien, som drabbats av en hel del skador under men även innan turneringen. Det gör dem givetvis till den svagaste motståndaren av de tre kommande.

6. Andra sidan är ni klara

Om åtta dagar är det dags att korsa de olika sidorna och jämföra Sveriges halva med de här giganterna – Frankrike, Tyskland, Spanien och Kroatien. Tittar man snabbt på de två olika sidorna är min direkta känsla att Sveriges halva präglas mer av fart, spring och teknik. Medan den andra sidan med bland annat Tyskland, kännetecknas mer av kraft och fysik. Därför blir ju de kommande semifinalerna extra intressanta då olika stilar korsas.

På den andra sidan tycker jag Spanien har imponerat mest. Tyskland och Frankrike stod för en fantastiskt batalj häromdagen, med en fysik som vi kanske inte kommer uppleva mer i turneringen. Vi får se vad domarna säger om den saken…

Kroatien smyger med under radarn, de är positiva, Cervar är lugnare, Duvnjak är den ledare de vill ha och har nu målvakter igen som kan prestera.

Bänken – Förstärkningar som försvagar sporten

Ofta snackas det om att försvarare förstärker för att få till offensiva fouls, detta tycker jag domarna verkligen har blivit bättre på att stävja under detta mästerskap. Det som däremot blir vanligare och vanligare är att anfallarna förstärker för att få med sig fördelar i anfallsspelet.

I förrgår förstärkte tyske Wiencek till sig en två minuters utvisning på franske Fabregas, när han helt plötsligt blev fjäderlätt. Domarna köpte det fullt ut och ”Ludo” fick oförstående sätta sig på bänken i två minuter.

Men de situationerna som jag först och främst tänker på är när anfallaren tar sig förbi sin försvarare i själva anfallsspelet. Här tycker jag att anfallarna medvetet försöker lura domarna genom att förstärka de situationerna där det är kontakt och detta är väldigt svårt för domarna att se. Så anfallare; sluta upp med att förstärka, det för inte sporten framåt.

/Martin Frändesjö

Sändningstider

Torsdag 17 januari:
15.00, Viaplay: Chile–Saudiarabien
15.30, Viaplay: Brasilien–Korea
15.30, Viaplay: Bahrain–Japan
15.30, Viaplay: Egypten–Angola
17.30, Viaplay: Österrike–Tunisien
18.00, Viaplay: Tyskland–Serbien
18.00, Viaplay: Makedonien–Island
17.30, TV10/Viaplay: Qatar–Argentina
19.30, TV3/Viaplay: Sverige–Ungern
20.15, Viaplay: Danmark–Norge
20.30, Viaplay: Frankrike–Ryssland
20.30, Viaplay Spanien–Kroatien