EM-special: Frändesjös förstasexa – ”Tung trio ansluter”

TV3-experten Martin Frändesjö listar vem, vilka och vad som är hetast under handbolls-EM 2018. Från studiopositionen tar landslagslegendaren, med sina exceptionellt skarpa handbollsögon, ut en förstasexa som förtjänar det, samt bänkar något han är mindre imponerad av.

1. Tung trio ansluter

Välkommna till Nantes – Frankrike, Montenegro och Ryssland. Det är alltid svårt att värdera andra grupper som ansluter till en annan, men denna gången är det ganska tydligt att det är givna medaljkandidater som sluter upp. Frankrike hade en svag start i turneringen men sedan har det tagit fart. Försvars- och målvaktsspelet är nummer ett i världen. Kontringsspelet blir bara bättre och bättre. Anfallsspelet blev lite bättre i matchen mot Montenegro, men det är framförallt individuella prestationer och inte så mycket lagspel. Håller motståndarna ofta under 23–24 mål, så det brukar bli gränsen hur många mål de måste producera framåt.

Montenegro startade med en säker seger mot Slovenien. I match två mot Ryssland så spelade Montenegro en glimrande match men ryskorna lyckades vända på det i slutskedet och vann med ett mål, blytungt för Montenegro. I sista matchen var Montenegro chanslösa mot Frankrike och går nu in med noll poäng i andrarundan. Måste ta full pott nu för att ha en chans till avancemang, men det räcker förmodligen inte ändå.

Till sist Ryssland, som gick vidare med full pott. Laget med den högsta potentialen i turneringen, laget med den skickligaste spelaren i turneringen (Daria Dmitrieva) och laget som jag tycker spelar den fyndigaste handbollen i turneringen. Ett lag med mängder av talangfulla spelare som Samokhina, Vyakhireva och Malachenko för att nämna några.

Med andra ord kan vi vänta oss extremt bra handboll i Nantes den närmaste veckan.

2. Passionerade Per

Uddevallasonen Per Johansson driver sitt Montenegro med en passion som jag aldrig sett tidigare på en svensk förbundskapten, där varje sekund ser ut att vara den sista. Också intressant att en svensk ledare basar för den hetaste damnationen i handboll på Balkanhalvön, det lär dröja innan det sker igen. Jag tror han lever drömmen just nu. Vad har hänt med Montenegro sedan Per kom dit för ungefär ett år sedan. Han fick en pangstart och lotsade fram sitt Montenegro till sin bästa VM-placering någonsin, en sjätteplats i fjolårets turnering. Dessutom lyckades han övertala sina rutinerade stjärnor att stanna kvar – Katarina Bulatovic och Jovanka Radicevic, vilket varit otroligt viktigt. I själva spelet har han utvecklat kontringen där Montenegro numera löper konstant, och han har byggt vidare på försvarsspelet som är ett av de bästa i världen.

Montenegro är högkapabelt i sina bästa stunder, i matchen mot Ryssland spelade laget en magisk kamp men förlorade den i slutskedet med ett mål. Mot Frankrike var det inget snack, här hade Montenegro inga motmedel. Laget rullar runt på sina nyckelspelare ganska tufft, på linjepositionen byter de dock mer regelbundet.

Viktigaste spelaren är Durdina Jaukovic, en stenhård spelare i både anfall och försvar. Hon öser in mål, satsar maximalt varje gång och måste passas hela tiden. Mittnian Raicevic är hjärnan i laget, väldigt kompetent och en mästare att hitta fram med sina passningar, men har både skott och genombrott i sin repertoar också. Sylvasst kantpar i Mehmedovic och Radicevic. Och till sist, veteranen Katarina Bulatovic på högernio med sitt fruktade hoppskott, hon är väldigt svår att täcka så här måste försvaret ha kontakt.

Dock är det försvarsspelet som ska breda väg och det är svårforcerat, på gränsen till brutalt emellanåt. Som motståndare handlar det om att våga, komma i fart och inte bli statisk i sitt agerande. Men det är lättare sagt än gjort, Montenegro kommer lägga in allt de har i försvarsspelet och dagens match är deras sista chans att haka på de bästa.

3. På kanten till seger

Sverige ska använda hela spelplanen – 40 x 20 meter – i dagens match mot Montenegro, och väva in sina kantspelare än mer i spelet, för målvakten Marina Rajcic facit på kantskott är inte till hennes fördel. Men för att få ut bollen till just kanterna krävs det jobb innan, att våra niometersspelare går in i duellerna, och håller bollen levande hela vägen ut till våra kanter. Det kommer kosta att ta dueller med Montenegros centrallinje, men vad gör man inte för att hålla semifinaldrömmen vid liv?

Det startar alltid i försvarsspelet och så även idag. Vårt mittförsvar, Jacobsen/Lagerquist, är grunden till det mesta, deras elastiska samarbete är nyckeln till fortsatt framgång. Speciellt ikväll mot Montenegro, då deras niometare ofta söker skott eller passning därifrån.

Våra tvåor måste orka att packa in mot våra treor så de känner trygghet att fronta de centrala attackerna, men även vara med på de breda attackerna som kommer.Våra ettor måste se upp för Raicevic passningar till deras kantspelare och helst stänga ner alla utspel om det går, här har Montenegro hög skottprocent. Vår sista utpost är den som imponerat mest så här långt, Filippa Idéhn har varit suverän och vad Bundsen kan vet vi alla. Och när vi väl har bollen i besittning, löp löp löp …

5. Danskt darr

Fransk fysik mot dansk ungdomlighet. En match som betyder så otroligt mycket. Båda lagen står på två poäng och minimum sex poäng behövs för att nå en semifinalplats, men förmodligen mer. Sedan 2010 har det behövts allt mellan sex och åtta poäng för att ta sig till semifinal. Men hur ska ojämna Danmark kunna rubba fysiska Frankrike? Danmark har höjden i sig men tyvärr en låg botten och i en sådan här superviktig match har laget inte råd att falla ihop, då kan det vara över, det såg vi inte minst senast i matchen Serbien.

Vad ska danskorna göra då? Som alla lag försöker mot Frankrike: stå bra bakåt, löpa hela tiden och få de franska försvarsspelarna i rörelse. Det låter lätt i teorin men att omsätta det i praktiken, i en sprängdfylld hall, är svårt. När trycket var som störst i senaste matchen för fransyskorna spelade de som bäst och precis tvärtom för Danmark, när det skulle ta ett steg närmare semifinalen så darrade de som mest. Men det är ny match idag och jag tror starten kan bli helt avgörande, så här gäller det att vara med direkt för Danmark.

6. Norge i brygga

Rumänien gjorde processen kort med Norge igår kväll. Med en helt felfri insats så var Norge helt chanslösa och det var «laget» Rumänien som gjorde det tillsammans med världens bästa coach, Martin Ambros. Det var en fröjd att se rumänskorna och deras taktiska dispositioner. Skott utifrån, inspel, utspel och genombrott. Och försvarsspelet, där de gillrade fällor för de norska spelarna samtidigt som de hittade rätt positioner hela tiden.

Norge då? Erbarmligt dåligt försvars- och målvaktsspel samt ett anfallsspel som var så enkelspårigt att Rumänien knappt behövde förta sig. Norge saknar flera viktiga spelare och har inte anpassat sitt spel efter sitt nuvarande material, en osäkerhet har smugit sig in, vilket skapat denna obalans. Nej, detta måste Norge snabbt glömma och förhoppningsvis hitta en uppställning som kan tänkas fungera. Spännande fortsättning följer, tre segrar behövs av tre möjliga samt en väldans massa tur om de ska nå semifinal…

Bänken

Att blåsa för offensiv foul är inte det lättaste, det har vi sett ett flertal gånger under EM. Om en försvarande spelare tar emot en anfallande spelare innanför sex meter så är det straffkast eller sjumeterskast, dvs att kollisionen sker innanför sex meter. Men om kollisionen sker utanför sexmeterslinjen så ska det inte vara straffkast.

Problemet i EM har varit att flera kollisioner har skett utanför sex meter men i sekvensen efteråt har spelarna hamnat innanför sex meter varpå domaren blåst för straffkast. Detta måste bli bättre. Domarna måste se var kollisionen sker. Är inga fötter innanför sex meter så ska det inte blåsas för straffkast, punkt!

Sändningstider

Torsdag 6 december:
17.30, TV10/Viaplay: Danmark–Frankrike
20.00, TV3/Viaplay: Sverige–Montenegro

Fredag 7 december:
17.55, TV10/Viaplay: Spanien–Tyskland
20.55, TV10/Viaplay: Ungern–Norge

/Martin Frändesjö