EM-special: Frändesjös förstasexa – Sverige ska fortsätta med det som är vårt DNA

Martin Frändesjö är expert i NENT Groups EM-sändningar på Viaplay, TV6 och TV10. Här tar han ut sin förstasexa i form av heta spelare och ämnen, samt någon eller något som förtjänar att bänkas.

1. Sagosen vs Duvnjak

Kollektiv perfektionism mot individualistisk passion. Vidöppen match. Ett Norge utan svagheter mot ett Kroatien med det mest svårlösta försvarsspelet. Mängder av matcher i matchen. Hur stor press kommer Duvnjak sätta mot Sagosen och hur dominant kommer Sagosen tillåtas vara?

Jag tror att Norge kommer sätta press på Kroatien, så att Stepancic blir den spelare som kommer få göra de mesta av valen och hur löser han detta? Kommer Göran Johannessen äntligen att växla upp? Vidare så tror jag att O´Sullivan kommer få en helt central roll i matchen, hans karaktär passar perfekt i en grinig matchbild. Kan Karacic fortsätta på den nivån som han agerat på hittills? Det är nästan att begära för mycket, för han har varit katalysatorn i det kroatiska spelet.

Två doldisar i målet, Bergerud och Sego, som också tagit steget upp den högsta nivån, har möjlighet att bli matchvinnare i denna helt öppna tillställning.

2. Trollkarlen Bombac

Ett alltid lika kunskapsrikt Spanien möter överraskningen Slovenien.

Kommer Slovenien klara av Spaniens listiga försvarsspel, där spanjorerna är mästare på att få motståndarna att tappa rytmen? Och kommer Bombac fortsätta att skaka fram nya kaniner ur hatten, för det kommer behövas? Det känns som att Bombac har ett carte blanche och tar de spelvalen som faller han in, men samtidigt tycker jag att Vranjes är väldigt tydlig med vilka spel som ska genomföras när de kör fast. Kan Dolonec (måste vara given på H9 i All Star-Team) fortsätta hålla sin höga nivå på högernio, en värderingsspelare som ofta gör de rätta valen och som ger ett lugn till det slovenska spelet.

Kan Spaniens Maqueda fortsätta vara den brutale spelaren, som gör det annorlunda, i det annars så systematiska spel de praktiserar. Målvakterna Perez de Vargas i Spanien och Ferlin i Slovenien är pålästa, otroligt skickliga på att positionera sig rätt och är blixtsnabba i reaktionerna. Två givna matchvinnare som ofta håller en låg profil i sitt kroppsspråk.

3. Identitet Norden + Tyskland

Norge med ett klassiskt 6-0, Sagosen nu superskarp i alla positioner, centrala spelare som stöter i rätt tid och hela tiden aktiva ettor, totallösning på allt. Bäst på hemspring. Lämnar inget åt slumpen.

Sverige vill spela målvakt-, försvar- och kontringshandboll. Har blivit avslöjade på grund av att de har ett begränsat anfallsspel. Kollektiva. Ny riktning på gång. Bra avslutning på turneringen, men för sent.

Island bygger alltid på de fundamentala värdena. Lagmoral, tydlighet i allt, idag stort spann mellan ungt och gammalt, men alltid laget för jaget.

Tyskland har ett betongstarkt lag. Kollektivt tänk. Inga superstjärnor men massor av duktiga spelare. Kraft. Fart. Inställning.

4. Identitet Spanien

Kanske lite överdrivet, men många spanska coacher har stor framgång ute i Europa och detta har i sin tur influerat andra länder.

Spanien med tålamod, kunskapsöverföring, långa anfall och bida sin tid, väldigt tydlig spelidé, inga skott från 9 meter.

Ungern med infuenser från Spanien, linjespelaren central och kantspelarens roll med inlöp, tydliga småavtal.

I Slovenien har Vranjes lyckats få ihop alla individualister till ett kollektiv, liknande lösningar som Spanien, kantlinöp och kreativa mittnior.

5. Identitet individuell

Danmark – utan självförtroende, mer kontinentalt, mer individualistiskt, men oerhörd bredd av stjärnor, blir det OS-guld istället?

Frankrike – enorm kraftfull handboll i framförallt i försvarsspelet, inget bra lagspel i anfall, men har ett hav av superstjärnor.

Portugal – influenser från Spanien men ändå eget, disciplin, fysik, 7-6 spel, imponerande bredd av spelare, individuell kvalitet uppblandat med ett kollektivt tänk.

Kroatien – är individualistiskt, stark kontinuitet, professor på bänken, mix av kollektiv och individuellt, alltid i semifinal, stor tro på sitt.

6. Andréssons facit

Fyra mästerskap, varav två superbra, ett bra (en del skador) och ett dåligt (många skador). Det är den stora bilden, men det gör ju inte detta mästerskapet bättre. Väldigt begränsade av att den naturliga högersidan försvann (alla lag hade haft problem med detta), dessutom var självförtroende och svag form på vissa, ytterligare en belastning.

I anfallet hade en tydligare ansvars-/rollbeskrivning varit önskvärd, vad är det som gäller på respektive position/spelare, speciellt nu med det stora bortfallet. Samtidigt, hur tar spelarna in information och omsätter den på bästa tänkbara sätt? Jag tycker varje spelare har ett ansvar, att maximera sin prestation utifrån vad han ska göra i de olika spelen. Här kan det omöjligt vara så, att det som laget kommit överens om, utfördes på bästa möjliga sätt, utifrån lagets perspektiv.

Jag tycker Sverige ska fortsätta med det som är vårt DNA, och utgå från att vara en toppnation vad gäller målvakt-, försvar- och kontringsspel. I VM 2017 satt den spelidén ihop på ett mästerligt sätt, detta är Sverige och hur mycket vi än gillar andra länders sätt att spela så måste vi börja där. Förbättringspotential finns inom anfallsspelet.

BÄNKEN: Sekretariatet och dess observatörer

Måste de alltid lägga sig i? De vill visa sin makt genom att tillrättavisa spelare, att inte vara så högljudda eller påpeka att en tränares armar viftar lite för mycket, ofta är det enbart småsaker. Ska allt engagemang försvinna från lagens bänkar, ja då marginaliserar vi vår sport än mer. Jag vill ha en bänk som lever, böljar och som ifrågasätter saker. Hoppas att observatörerna förstår detta, annars riskerar vi att passionen sakta försvinner från sporten…

Handbolls-EM 2020: Finalhelgen

Fredag 24/1

Semifinaler
18:00: Norge – Kroatien, TV6 & Viaplay
20:30: Spanien – Slovenien, TV6 & Viaplay

Lördag 25/1

5/6-plats
16:00: Tyskland – Portugal, TV10 & Viaplay

Bronmatch
18:30: TBD – TBD, Viaplay

Söndag 26/1

Final
16:30: TBD – TBD, TV6 & Viaplay

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here