EM-special: Frändesjös förstasexa – Sverige saknar en pajsare!

Martin Frändesjö är expert i NENT Groups EM-sändningar på Viaplay, TV6 och TV10. Här tar han ut sin förstasexa i form av heta spelare och ämnen, samt någon eller något som förtjänar att bänkas.

1. Pajsare

Något som saknats i Sverige är någon som bryter en matchbild. ”Spillevinkspelare” som Fredrik Petersen och Matthias Zachrisson, som hade stor delaktighet i OS-silvret i London -12 (Petersen) och i EM-silvret -18 (Zachrisson), finns just nu inte i det svenska laget. Utan spelare som kan och vågar göra det annorlunda har Sveriges upplaga 2020 blivit alltför förutsägbart.

Tittar vi på pajsare i andra länder så har vi Liegetvari i Ungern, som helt plötsligt skjuter sönder motståndaren. Portugal har Magalhaes, som mot Sverige gick in och tog huvudrollen från ingenstans. På andra sidan har vi Karacic, nyckfull, svårläst och vill avgöra.

2. Ungerns scenförändring

Ungern är det lag som genomgått den absolut största scenförändringen under väldigt kort tid. Det tidigare tunga otympliga laget, där enbart muskler och dunka var i fokus (bortsett från Lekai), har nu bara på bara några månader förändrats genom den nya ledartrion med Chema, Nagy och Gyulas (rykten gör dock gällande att det är Chema som ska vara den stora strategen bakom förändringen).

I den stora ungerska scenförändringen, tillika framgångsfaktorer, ser vi nu istället lagspelens juveler/kitt såsom; tydliga roller, tillit, disciplin, tydlig spelidé och framförallt ett lag som arbetar för varandra.

Vi ser nu ett lag som ser ut att må bra tillsammans och som inte längre bygger det på några individuella storstjärnor.

3. Profiler

Flera lag i EM har fått benämningen profillöst innan turneringen startade. Väldigt många kategoriserar «profilfattiga» lag som relativt ointressanta. Men vad lägger man egentligen i det missbrukade ordet «profillöst».

Som alla vet är handbollen en lagsport, med extremt många parametrar och det är inte alls säkert att de största stjärnornas lag alltid vinner. Handbollen handlar om så mycket mer. Det är rätt att till exempel Ungern inte längre har storspelare som Nagy, Lekai och Schuch i laget, ett Ungern som under många år har underpresterat. Men det gör dom absolut inte profillösa.

Istället har de nu utpräglade soldater Bence Nagy, Zoltan Szita, Matyas Györi och Bence Banhidi (bästa mittsexa i turneringen), allt detta uppkryddat med en alltid lika underskattad Roland Mikler i målet. Alla dessa spelare kanske inte så kända för den stora publiken men likväl, de är beredda att dö för sitt Ungern.

För mig är Ungern ett av de lagen som idag är mest profiltyngt, kanske inte på individuell basis men definitivt gällande förmågan att underordna sig varandra.

4. Claes Hellgren

Har förmodligen den behagligaste rösten sedan Sven-Plex Petterssons tid. Sitter inne med lika mycket kunskap om handboll som IBM:s superdator Deep Blue gjorde i slutet på -90 talet, när den mötte Garri Kasparov i schack.

Claes är alltid nyfiken på framtiden och spekulerar ständigt kring vad som blir nästa steg inom handbollen, eller vilket nästa temporära monopol som står på tur, som Claes brukar benämna det. Exempel på ett temporärt monopol kan vara när tyska Lemgo började med sin tornadohandboll och de var unika på något inom handbollen, eller när Sveriges damer tog ett silver i EM 2010 och spelade det bästa försvarsspelet.

Hellgren är alltid lika ödmjuk, har alltid tid för att prata och är alltid engagerad. Ett unikum helt enkelt.

5. Solbergs utmaningar

Om jag vore Glenn Solberg så skulle jag försöka hitta tillbaka till något unikt, som Sverige kan bli bäst på igen. Fantastiskt målvaktsspel har vi haft i många år och så länge detta målvaktsparet fortsätter, kommer Sverige ligga i toppen ett tag till. Men målvakterna kan inte göra allting på egen hand.

Sveriges försvarsspel är bra men samtidigt väldigt beroende av just målvakterna, jag tycker att försvarsspelet kan bli bättre det med, och på så sätt bli ett större stöd till målvakterna.

Anfallsspelet har varit den stora akilleshälen och har klart störst utvecklngspotential. Glenn Solberg var en av världens bästa tvåvägsspelare när det begav sig, och det är jag helt säker på ligger Glenn varmt om hjärtat, att lokalisera och spela med så många kompletta handbollsspelare som möjligt.

En sak som jag själv har upptäckt efter åtta års boende i Norge, är att norska spelare alltid ger 100 procent oavsett kapacitet och när de dessutom har jobbat efter en klar idé under sex-sju år, är det kanske inte så konstigt att de till slut är nära den efterlängtade guldmedaljen.

En annan sak som vi också ska komma ihåg är att handboll i Norge är en damidrott och där fotbollen ofta pressar spelarna att sluta med handboll (detta kommer givetvis bli svårare nu och framöver, när herrhandbollen är så bra som den är nu). Men de spelare som är duktiga i det norska systemet, de som lärt sig hur landslaget spelar, tar sig vidare upp till det stora landslaget via rekruttlandslaget (ligalandslaget i Sverige).

Detta är jag övertygad om att Svenska Handbollförbundet önskar få med sig med anställningen av Glenn Solberg.

6. Internationell expertis

Hur ska Sverige bli en central spelare ute i det nya landskapet som håller på att ritas om ute i handbollsvärlden? Hur utnyttjar vi alla våra resurser som är och har varit ute runt om i Europa, eller gör vi redan det? Ljubomir Vranjes, Magnus Andersson, Per Johansson och inte minst Jonas Källman, som snart har avslutat en fantastisk karriär, men där en tränarkarriär ligger och väntar.

Människor som verkar i andra kulturer (syd-europeisk, balkan och östblocket) och som på så sätt kan vitalisera svensk handboll, och hur vi därefter använder deras kunskap på bästa sätt.

BÄNKEN: Svenskt anfallsspel

Sverige har gjort minst mål av alla 12 lag som spelar mainround, på de tre matcherna är målsnittet cirka 21 mål/match. Norge har motsvarande 31 mål/match.

Förbättringspotentialen är enorm och mästerskapsanalysen viktigare än någonsin. Den nya väg som nu ska stakas ut, där Solberg har huvudansvaret, blir viktigare än någonsin. Vart är vi på väg..?

Handbolls-EM 2020: Tisdagens TV-matcher

16:00: Porutgal – Slovenien, TV6 & Viaplay
18:15: Norge – Island, TV6 & Viaplay
20:30: Ungern – Sverige, TV6 & Viaplay

Handbolls-EM 2020: Onsdagens TV-matcher

16:00: Kroatien – Spanien, TV10 & Viaplay
16:00: Portugal – Ungern, TV6 & Viaplay
18:15: Vitryssland – Österrike, TV10 & Viaplay
18:15: Norge – Slovenien, TV6 & Viaplay
20:30: Tjeckien – Tyskland, TV10 & Viaplay
20:30: Island – Sverige, TV6 & Viaplay

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here