EM-special: Frändesjös förstasexa – Ingredienser för att knäcka Serbien

TV3-experten Martin Frändesjö listar vem, vilka och vad som är hetast under handbolls-EM 2018. Från studiopositionen tar landslagslegendaren, med sina exceptionellt skarpa handbollsögon, ut en förstasexa som förtjänar det, samt bänkar något han är mindre imponerad av.

1. Stäng kanthotet

Sveriges V1:or kommer mot Serbien ställas mot en av mästerskapets största måltjuvar. Krpez-Slezak på högerkanten är en målskytt av högsta kaliber, och tar alla chanser att göra mål. Jag kommer ihåg från min landslagstid när vi mötte en dansk kantspelare som heter Lars Christiansen. Då sa Bengt Johansson att han inte skulle få skjuta ett skott, utan han skulle markeras fullt ut. Och lite så är det här, släpp inte till några lägen, varken på kontring eller kantutspel, löser vi det så tappar Serbien en viktig komponent i sitt spel.

2. Spring, spring, spring…

Serbien gillar att löpa men jag tycker Sverige är en klass bättre på detta och det ska utnyttjas. Serbien har dessutom en del stora spelare som inte har samma speed som de svenska spelarna. Mot Danmark gjorde vi det riktigt bra i första halvlek men hade inte samma intensitet i andra halvlek, försök att fortsätta med detta matchen ut.

3. Bred attack

Ibland går Serbien ut på en offensiv variant i försvaret, och Pop-Lazic tar plats längst fram i ett 5-1-försvar. Detta utnyttjade Polen i perioder genom att attackera brett i banan, både i form av utspel till skickliga kantspelare men även 1-mot-1-situationer för deras ytternior. Detta passar Sverige bra då vi har spelare som älskar att komma 1-mot-1, som till exempel Roberts och Blomstrand. Med andra ord är rörelse ordet än en gång.

4. Försvarsfokus

Cvijic är en av de bästa på linjen och här måste Sverige jobba proaktivt innan hon ska få bollen annars är det för sent, stor, stark och bra att få in bollen i mål. Pop-Lazic är en lite mer rörlig linjespelare som ofta löper in i luckorna, detta måste också passas. Och sist men absolut inte minst, Andrea Lekic. Hon kan vara bäst men också mindre bra. När hon är på topp så är hon ett stort hot själv men också en framspelare av högsta klass. Mot Polen så bänkades hon, hierarkin försvann, de andra kunde ta större plats och Serbien vann enkelt. Idag är hon definitivt tillbaka på banan och här måste Sverige vara beredd hela tiden.

Övrigt viktigt i förvarsspelet. Börjar vi från Sveriges högerförsvar så har Serbien sin vänsternia, Jovana Stoiljkovic här. En bra skytt som vill in i luckan mellan H2/H3 och avlossa sitt skott från 8-9 meter. Här måste vår H2 ha kontakt med Jovana, så serbiskan får ta en lite större båge in centralt, annars kommer inte vår H3 hinna med och stoppa henne.

Vår V3 kommer få uppvaktning av Serbiens högernia, Jelena Lavko, en riktigt vass skytt som ofta avlossar sin kanon långt utifrån. Hon brukar hålla sig ifrån försvaret innan skjuter, lite tvärtom mot Stoiljkovic. Här blir det svenska täcket viktigt, om Jelena nu inte kommer för nära försvaret för då måste vi ha kontakt med henne. Med andra ord, samarbetet mellan försvar/målvakt blir helt centralt här.

5. Stine sparkapitalet

Kan Danmark flyga vidare, mot Polen, efter den fina starten laget fick? Väldigt mycket talar för det. Skyttet såg fantastiskt ut mot Sverige och då har man ändå Stine Jørgensen kvar som ett hyggligt sparkapital. Hon gjorde i och för sig några mål, men kan mycket mer. Danmarks målvakter var ok men kan betydligt mer. Dessutom kan laget skruva upp sitt försvarsspel ett snäpp till.

Premiärsegern ger laget den skjuts som vi hade önskat Sverige fått, och nu blir Danmark farligt. Danmark är klar favorit i denna matchen! Polen hade en fin första halvlek mot Serbien men sen tog ork och fantasi slut. För få alternativ på bänken, extremt beroende av Kudlacz-Gloc, målvakter som inte höll hela vägen, ett trögt försvarsspel och för få nya injektioner i laget.

6. Hemmanation under press

Efter hemmanationens premiärförlust tror jag på en klar seger för fransyskorna under måndagen, trots att det var mot just Slovenien, som enda förlusten kom i fjolårets VM. EM har inte råd att hemmanationen åker ut redan i första gruppspelet, pressen kommer vara enorm på franska laget och jag hoppas att domarna orkar stå emot. Intressant matchbild väntas med ett Slovenien som har problem med sina alla varianter på försvarsspel, mot ett Frankrike som brottas med ett nervöst anfallsspel. Och i andra änden, ett supertufft franskt försvar mot ett frejdigt slovenskt anfall med Ana Gros i spetsen.

Ryssland–Montenegro, tror jag blir en väldigt jämn match. Ryssland givetvis favoriter men Montenegro kommer sälja sig dyrt och här tror jag det ligger det en skräll i luften. Montenegro som har sin största styrka i försvarsspelet, men i de sista matcherna har det inte fungerat fullt ut, däremot har anfallsspelet utvecklats något enormt och numera öser laget in mål, ofta över 30 st. Och Dmitrieva/Vyakhireva är i ruggig form nu, så det har alla förutsättningar att bli en målrik tillställning och fantastisk match.

Bänken

Norska handbollslandslaget fick inte lov att jubla när de gjorde mål utan blev tillrättavisade av sekretariatet, det ska råda ett lugn på bänkarna. Sekretariatet bestämmer, vi vet detta, men fokusera inte på alla detaljer under matcherna. Alla stopp påverkar rytmen och det kan bli ett extra irritationsmoment. Dessutom är handboll en sport med mycket känslor, och jag tycker spelare/ledare i vår sport är väldigt skickliga på att behärska sig själva, om man jämför med andra idrotter.

EM-sändningarna

Söndag 2 december:
14.30, TV10/Viaplay: Polen–Danmark
14.55, Viaplay: Slovenien–Frankrike
17.00, TV3/Viaplay: Sverige–Serbien
17.55, Viaplay: Ryssland–Montenegro

Måndag 3 december:
17.55, TV10/Viaplay: Tyskland–Rumänien
17.55, Viaplay: Kroatien–Ungern
20.55, TV10/Viaplay: Tjeckien–Norge
20.55, Viaplay: Holland–Spanien

Tisdag 4 december:
17.00, TV3/Viaplay: Sverige–Polen
17.55, Viaplay: Ryssland–Slovenien
20.55, TV10/Viaplay: Danmark–Serbien
20.55, Viaplay: Frankrike–Montenegro

/Martin Frändesjö