EM-special: Frändesjös förstasexa – Behagligt att vila ögonen på Palmarsson

Martin Frändesjö är expert i NENT Groups EM-sändningar på Viaplay, TV6 och TV10. Här tar han ut sin förstasexa i form av heta spelare och ämnen, samt någon eller något som förtjänar att bänkas. Först ut är Frändesjös sex viktigaste faktorer för ett framgångsrikt svenskt EM.

1. Aron Palmarsson

Jag undrar om handbollen någonsin har haft en behagligare spelare att vila ögonen på. Aldrig några hastiga stopp eller något orytmiskt, bara ren balsam att se honom. Att han dessutom är en av de absolut bästa spelarna i världen, om inte den bästa just nu, gör helhetsbilden maximal. Alltid total koll på spelplanen och alltid klar på hur nästa moment skall bemästras.

Att vara så bra som Palmarsson var mot Danmark, ska nästan inte gå, alla danskar vet att det är han som kommer, men ingen klarar att stoppa honom. Ett Island, som förövrigt gjorde en fantastisk match, där alla jobbade kopiöst och där lagmoralen än en gång vann en viktig match.

2. Andreas Palicka

Palle startade alltså upp EM med en helt hysterisk insats, förvisso mot ett svagt Schweiz, men ändå. Att han klarar att hitta en balans mellan prestation och anspänning, i ett kokande Scandinavium, är otroligt imponerande. Och detta målvaktsspel behövs, om laget ska ta sig till Stockholm och dess slutspel.

Palicka räddar inte bara bollarna från alla omöjliga vinklar, han är också fenomenal i sina utkast, både när han gör mål men även när han prickar sina kantspelare. Dessutom är han vindsnabb med att sätta igång spelet. Nu är ena halvan av vårt fantastiska målvaktpar igång, ikväll ska vår andra in i leken – Mikael Appelgren.

3. Slovenien

Detta spelskickliga landslag som alla andra nationer hyser så stor respekt för och som alltid spelar en lika knepig handboll. En handboll som är svår att analysera och en handboll som är svår att få stopp på.

Passningsspelet är, tillsammans med Spaniens, det som är motorn hos Slovenien. Men ett problem som kan dyka upp är att det kan bli några passningar för mycket, och de glömmer av att skjuta. Så blev det några gånger mot Polen. Detta är jag helt övertygad om att deras förbundskapten, Ljubomir Vranjes, har pratat om och påpekat att skott måste komma när spelarna är inne på 7-8 meter.

Huvudfigurerna, som vi skall hålla ögonen på, är Bombac och Zarabec, deras tempoväxlingar från mittnio är något som Slovenien har som en specialitet. Här kommer Sveriges Max Darj få en både inspirerande och tuff uppgift. Löser han detta är mycket vunnet. Men oavsett så kommer det bli en ruskigt tuff nöt att knäcka.

4. Portugal

Vinsten mot Frankrike var en signal till omvärlden, att det är dags att ta den portugisiska handbollen på allvar och inte raljera över den inhemska ligan. Se bara vad Magnus Andersson har uträttat på kort tid med Porto, som numera är ett slagkraftig lag i Champions League.

Portugal besitter en sanslös fysik och laget tog ned Frankrike på ett sätt som brukar vara tvärtom, just med sina muskler. I en-mot-en situationer har de en balans och styrka som få lag överträffar. Men även anfallsspelet vittnar om en hög spelförståelse, där de har ett tålamod och en listighet som påminner om en viss Magnus Andersson…

5. De lätta straffarnas tid är förbi

…och domarna gör helt rätt i att fria snarare än fälla. Genom åren har skytten ofta fått två chanser när han fått iväg skottet från ett trängt läge och det inte blivit mål. Men i detta EM är domarna skoningslöst konsekventa och någon extra chans dyker aldrig upp, hur mycket än anfallarna trånar efter domarnas hjälp. Nu en bit in i turneringen har detta satt sig och helt plötsligt så känns det naturligt att det kan vara lite kamp på sex meters-linjen, utan att det alltid resulterar i ett straffkast. Positiv utveckling för handbollen tycker jag.

6. Linus Arnesson

Arnesson agerar fortfarande lite i periferin, men gör alltid ett gediget arbete, oavsett vilken position han spelar på. Nu senast som högernia, vilket passar honom perfekt, då han besitter ett högt spelsinne. I försvarsspelet gick han in på en högertvåa och löste det på ett klanderfritt sätt. Linus är mittnia i grunden och löser även vänstertvåan bakåt och är en perfekt spelare att ha i sitt lag. Arnessons arbete i tidigare EM-slutspel känner vi ju till. Hans helt avgörande insats i semifinalen -18 mot Danmark är numera klassisk, och han får gärna bjuda på en liknande insats i kvällens match mot Slovenien.

Bänken: Les Experts

Efter VM guldet 2017, när de två av giganterna Narcisse och Omeyer klev av tåget, så har det börjat se allt jobbigare ut för Frankrike. Målvaktsposten är numera alltid ett frågetecken inför turneringarna och den självklara matchvinnaren, Daniel Narcisse, finns inte längre där när det kärvar. Som om detta inte vore nog, den störste spelaren som handbollen haft, Nikola Karabatic, har också tappat en del av sin lyskraft.

Men det saknas inte stjärnor i laget, tvärtom så vimlar det fortfarande av talang. Problemet är att det saknas ett enat anfallsspel, en klar ledare och hur ser hierarkin egentligen ut? I kväll är win or die, matchen mot Norge kan bli ett extremt smärtsamt avsked för den stora giganten…

Söndag 12/1
16.00: Tjeckien – Nordmakedonien, Viaplay
16.00: Portugal – Bosnien & Hercegovina, Viaplay
16.00: Schweiz – Polen, TV6, Viaplay
18.15: Österrike – Ukraina, Viaplay
18.15: Frankrike – Norge, Viasat Sport Extra, Viaplay
18.15: Sverige – Slovenien, TV6, Viaplay

Måndag 13/1
18.15: Montenegro – Vitryssland, Viaplay
18.15: Lettland – Tyskland, Viaplay
18.15: Island – Ryssland, TV10, Viaplay
20.30: Serbien – Kroatien, Viasat Sport Extra, Viaplay
20.30: Nederländerna – Spanien, Viaplay
20.30: Danmark – Ungern, TV10, Viaplay