Tommy Suoraniemi förlänger som förbundskapten för Finland

Tommy Suoraniemi. Foto: Robert Boman, Bildbyrån

Finland har förlängt kontraktet med damlandslagets förbundskapten Tommy Suoraniemi, det meddelar det finska handbollsförbundet.

Det finska damlandslaget andas optimism trots förlusterna i EM-kvalet förra sommaren. Förbundskaptenen Tommy Suoraniemi har förlängt sitt kontrakt och ser positivt på utvecklingen och framtiden för landslaget:

– En del av spelarna har bytts ut sedan förra sommaren och vi har fått in yngre spelare. Nu har vi spelare som på allvar vill satsa på handbollen och utvecklas som spelare, säger han i ett pressmeddelande från det finska handbollsförbundet.

Bra att Finland exporterar till Sverige

Att spelare som Alexandra Roos (Skara HF), Lotta Kulju (IF Hellton), Emma Aarnio (Skuru IK) och Ellen Voutilainen (Skuru IK) får slipas i det svenska seriesystemet är något Suoraniemi också ser som bra för utvecklingen.

– Vi har fått spelare till svenska serier, vilket är positivt. I Sverige och Norge är nivån bättre, träningen hårdare och det bjuds på högklassiga matcher hela tiden. Det utvecklar helt säkert, fortsätter Suoraniemi till hemsidan.

VM 2019 och EM 2020 att sikta på

Finland ser närmast fram emot VM-kvalet till mästerskapet som spelas 2019 i Japan. Lottning bör ske i sommar och kvalet lär starta till hösten. I ett längre perspektiv siktar de på EM 2020 som spelas i Danmark och Norge. Då hoppas Suoraniemi att laget kommit en bra bit på väg.

– VM-kvalet är en för tuff utmaning med tanke på avancemang, men vi strävar till att få ut så mycket erfarenhet och lärdomar som möjligt. Vi får åtminstone bra matcher. I EM-kvalet borde vi sedan i alla fall klara förkvalet, berättar han till hemsidan.

Tommy Suoraniemi är född 1969 och uppvuxen i Stockholm. Han fostrades i Tyresö IF samt Handens SK och spelade 1990-1998 för HK Drott där han vann SM-guld både 1991 och 1994. Totalt blev det också 60 A-landskamper för Sverige samt 87 mål. Han var huvudansvarig för HK Drott 2014-2015 och är förbundskapten för Finland sedan augusti 2016.

LÄNK: Tommy Suoraniemi jatkaa naisten maajoukkueen päävalmentajana