Finsk handboll får ökat ekonomiskt stöd

Finlands damlandslag. Foto: Jouni Lappi

Härliga nyheter når oss från Finland där Handbollsförbundet får utökat stöd.

Det är YLE som rapporterar om att Finlands Handbollsförbund får ett utökat statsunderstöd. De går från 230 000 euro till 270 000 euro, alltså upp med 40 000 euro. Verksamhetsledare Päivi Mitrunen:

”Det känns bra att de sett att vi gör saker rätt. De är jättenoga då de delar ut pengarna.”

Finlands Handbollsförbund hade ansökt om 400 000 euro men detta är ändå ett steg i rätt riktning. Antalet handbollsspelare ökar och de har under flera år nu kontinuerligt hållt tränarutbildningar:

”Vi måste skola våra tränare för att de ska gå bättre. Nu har vi haft råd att ordna utbildningarna i några år. Det kommer snart att ge resultat.”

Finland gör så gott de kan med sin smala budget där resor för landslagen kostar mest. Ett VM-kval kostar ungefär 100 000 euro och det är anledningen till att damernas medverkan i VM-kvalet är osäker.

Mitrunen säger att för att kunna satsa ordentligt krävs ca 500 000 euro och dit når de bara om de lyckas fördubbla antalet licensierade spelare. Just nu finns cirka 4 200 spelare i Finland, det krävs upp mot 10 000.

En annan lösning vore ju att hitta en extern sponsor som stöttar. Undertecknad är ingen expert på marknadsföring men här ser vi ju ett gyllene läge för ett lagom stort företag att få extremt fin goodwill, bra exponering och ett tydligt mål: Finland i EM 2020 samt 10 000 licensierade spelare.

Allt detta till en inte allt för stor summa om vi jämför med till exempel fotboll där det är svårt att synas för lagom pengar. Så ta påskhelgen på er, mellanstora företagare i Sverige och Finland, och fundera ut ett bra koncept.