Siofok vann EHF Cupen – Esbjerg förlorade finalen och en halv miljon

Estelle Nze Minko. Foto: Ludvig Thunman, Bildbyrån

För första gången någonsin fick ungerska Siofok lyfta en europeisk cupbuckla. De gjorde det efter att ha vunnit det andra mötet mot Team Esbjerg i finalen av EHF Cupen med 26-21 (14-10). Förlusten sved nog extra för danskorna som förutom finalen förlorade en halv miljon danska kronor under turneringen, rapporterar danska TV2. 

Men vi tar det sportsliga först. Och vi kan konstatera att det går bra för ungersk klubbhandboll för tillfället. På damsidan är Györ i sin fjärde raka Champions League-final och på herrsidan ska Veszprem spela Champions Leagues Final 4 i början av juni i Köln.

Och igår tog alltså Siofok sin första europeiska titel när de besegrade Esbjerg. Titeln säkrades efter att ha avslutat med vinst 26-21 på hemmaplan i dubbelmötet, efter 21-21 i Danmark.

Segern bars hem mycket tack vare franska yrvädret Estelle Nze Minko på mittnio som gjorde sju mål och kroatiskan Andrea Kobetic satte sex från sin vänsternia. Danska Silje Solberg i Siofok-kassen satte sen stopp för syrran Sanna och de andra i Esbjerg och pokalen kunde lyftas med en stabil femmålsseger.

För Esbjerg var det dubbelt tungt då laget redan, oavsett hur det hade gått i finalen, lagt ut mellan 500 000 – 600 000 danska kronor på resor och annat i årets EHF-äventyr, avslöjar klubben till danska TV2.

Förhoppningen och förväntningarna är att de europeiska cuperna ska fyllas på med prispengar de kommande åren, men än så länge smakar det och kostar det för lagen att spela i Europa.

Statistik från matchen på Eurohandball.com