Angelica Wallén: ”Vana vid att göra mycket mål”

Angelica Wallén och NFH möter tufft motstånd i Köpenhamn. Foto: PL-Photo.dk

Slutspurten fram till landslagsuppehållet är fullspäckad med träningstillfällen, ligakamper och inte minst en dubbel duell med H65 Höör. Handbollskanalens upptakt med Angelica Wallén är lika flexibelt, från höstens playmaker-utmaning till coachning av unga talanger.

De 13 milen enkel bilresa, från träningshallen i Nykøbing Falster till bostaden i Köpenhamn är vardagsmat för ett pendlande handbollsproffs. Wallén har hunnit parkera när signalen för samtalet når fram.

Ärendet är givet till att börja med, H65 Höör står i vägen i Europaplaneringen. Ett kittlande upplägg, även för en niometare som spenderat åtta år utomlands.

– Det är första gången jag dragit ett svenskt lag vilket gör det extra roligt. Men det är svårt att säga var vi ligger jämfört med motståndet, säger hon.

NFH får acceptera favorittrycket när cupmatchernas kännemärke med långa resor ersatts med en variant av förlängt derby.

Den danska ligafyran börjar hemma. Som en kuriositet spelas båda matcherna i respektive lags reservarena. H65 Höör tar emot i Eslövshallen nästa vecka, men styr först kosan mot Naestved under söndagen.

– Vi spelade Champions League där ifjol och en ligamatch tidigare i år. Det är fin inramning, blir inte detsamma som vår gryta i hemma-arenan men det är bra stämning.

H65 är obesegrat med tolv raka segrar under säsongen, hur möter ni ett lag med självförtroende?

– Det är helt avgörande var man befinner sig på formkurvan. De har internationell erfarenhet och har lyckats bra med någorlunda samma lag. Vi kommer från en tuffare period men är i bra fysisk form och är vana vid att göra mycket mål, säger Wallén.

NFH:s fans tog turbohandbollen till sitt hjärta vid guldet våren 2017. Tempot finns kvar i klubbens DNA, möjligen lite lägre och mer pulserat den senaste tiden.

– Vi driver fortfarande kontringar, springer mycket och när vi kollar statistiken gör vi fortfarande mycket kontringsmål. Men det har blivit lite mer andrafas, säger Wallén.

På ett sätt står hon i självklart centrum efter höstens stora förändring.

Kristina ”Mulle” Kristiansen spelade som vanligt varje match, mer eller mindre non-stop, i den gulblå tröjan fram till slutet av september. Nu går den kreativa spelfördelaren skadad, förväntas vara tillbaka efter EM-uppehållet.

Den nya playmakern har fått en nygammal roll med mer anfallstid.

– Visst, jag har varit allround de senaste åren men i Frankrike (Toulon) var jag mest vänsternia och i Skuru spelade jag främst till höger. Fast playmaker var jag senast under Skövdetiden, ler Wallén.

– Man får vänja sig, men framförallt handlar det om att jag och ”Mulle” har helt olika spelstilar. Hon sätter fart otroligt snabbt och har ett fint samarbete med linjen. Jag är mer inne på man-man-dueller, fortsätter hon.

Farligare till vänster än höger
Klart är att Wallén har en bred palett och kan sätta idel blågula lagkamrater i läge. Till vänster härjar Johanna Westberg fritt och leder skytteligan.

– För mig som gillar att gå på genombrott är det tacksamt att ha en dunderskytt bredvid sig som skapar utrymme.

Vänstersidan, inklusive kvicka landslagskanten Lærke Nolsøe Pedersen känns totalt sett starkare än vad ni haft till höger så här långt?

– Det var väldigt rörigt i starten, vi fick in en japansk (Yui Sunami, H9) spelare och en holländsk (Dione Housheer, H9). Hon (Housheer) är otroligt duktig men är också ung, det börjar falla på plats mer och mer. När det gäller Sunami pratar hon nästan ingen engelska, kan så klart kommunicera med Ayaka Ikehara (H6) men det tar ändå lite tid för att få till timing.

– Vi vet inte ens om hon förstår det man säger men det är kul att spela med andra än bara de från Skandinavien. Hon har ett helt annat rörelsemönster som vi behöver lära oss, då kan vi verkligen sätta tryck, fortsätter Wallén.

NFH:s tredje bästa men klart mest effektiva avslutare är Anna Lagerquist inne på linjen. Den svenska kvartetten kompletteras av Emelie Westberg. Som gör mycket för laget, exakt vad och varifrån är inte så lätt att sätta fingret på i varje given stund.

– Jag är själv allroundspelare men det är första gången jag spelar med någon som kan alltifrån linje till distans och mittförsvar. Hon är verkligen guld värd för vår tränare då vi inte har den bredaste truppen, säger Wallén.

Hon tog själv sina alerta försvarsfötter och rappa speluppfattning till NFH förra året. Utmaningen med snabbare tänk och omställningen till spelfördelare har höjt upplevelsen och skärpt 32-åringens sinnen.

Walléns kontrakt med NFH löper ut till sommaren.

– Jag trivs bra och det är skönt att kroppen håller. Just nu känner jag ingen stress, har egentligen inte pratat med klubben. Jag är ganska öppen för lite allt möjligt, nu kör jag bara järnet och får känna till våren hur det känns, säger hon.

Coachning av unga talanger
Det mångåriga utlandsproffset ligger emellertid på för att få fler att pröva sina vingar utanför Sveriges gränser. Wallén gör sitt med råd och dåd till unga talanger.

Hur kom du in på det?

– Det var några år sedan jag och Sabina Jacobsen blev tillfrågade av agentfirman People in Sport som vi jobbar med.

– Jag har kontakt med framförallt unga lovande spelare, försöker guida dem och ger råd utifrån mina erfarenheter. Det handlar om att man ska börja fundera och se till att komma förberedd. Europa är betydligt mer öppet för damspelare jämfört med 2010, men det gäller också att veta vad man vill så att man inte hamnar fel, fortsätter hon om sitt värv med mål och mening.

– I Sverige har vi en bra ungdomsverksamhet, men det är också många som slutar och inte tar chansen att spela utomlands. Det är så klart ett stort steg handbollsmässigt och mycket skiljer sig från spelare till spelare. Rent allmänt är svenska spelare väl med fysiskt och står sig bra med styrketräning.

Vad vill du att de ska få uppleva?

– Det som gör att jag fortfarande spelar, ett fantastiskt spännande och roligt jobb. Man lär sig om sig själv och hur man fungerar i grupp ihop med andra. Och förmånen att spela ihop med de från andra kulturer gör att man lär sig kommunicera och får anpassa sitt sätt att vara, det är guld värt.

Söndag 16.00 Nykøbing Falster–H65 Höör

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here