Kurtagic inför VM-debuten – förberedelserna, nominering och game plan

Mirza Kurtagic. Foto: Viktor Ljungström

Det svenska domarparet Mirza Kurtagic och Mattias Wetterwik gör sitt första VM på seniornivå. Där vill de göra sitt allra bästa vilket innebär att de inte vill märkas av på planen.

ANNONS

Att vara domare är att ställa alla sina handbollskunskaper på sin spets. På millisekunder ska du, med din speluppfattning, kunskap om reglerna och känsla för matchen, avgöra och bedöma situation efter situation – i en av de snabbaste lagsporterna som finns. En domarinsats bedöms ofta som positiv när ingen ens märker att de är på plats i hallen.

Två av Sveriges bästa på detta är Mirza Kurtagic och Mattias Wetterwik som idag landar i Tyskland för att i december döma VM.

Handbollskanalen har fått chansen att ställa några frågor till Mirza Kurtagic som beskriver förberedelserna som pågått länge, om målsättningen under VM och hur de laddar upp inför en match. Bördiga från Uddevalla har de spelat och dömt ihop i 17 år och har dömt både EM, SM-finaler, Champions League, EHF-cupen, final i Challenge Cup, landskamper, U20-EM, U21-VM och mycket annat.

Hur länge har ni förberett er inför VM?

– Förberedelse för mästerskap har pågått under året. Med hänsyn till att vi dömde damernas EM i december 2016, var vår förhoppning att få fortsätta döma ett seniormästerskap i slutet på 2017/början på 2018. Under sommaren var vi på U21-VM i Algeriet, där förberedelserna fortgick.

– Startskottet för VM i Tyskland blev i samband med nomineringen i somras och förkursen som vi hade med alla nominerade domarpar en helg i september i Frankfurt. Tillsammans med Domarkommittén i Sverige har vi lagt en plan inför säsongen hur vi skall matchas fram till avresa till VM. Det har varit oerhört värdefullt för oss.

Har ni gjort något särskilt i förberedelserna denna gång?

– Alla matcher som vi dömer under året laddar vi ner oftast samma kväll/natt och klipper ihop sekvenser som vi vill diskutera eller som vi kände oss osäkra på under match. På så sätt utvecklar vi oss kontinuerligt. Under hösten har vi i förberedelsen dömt damernas Champions League samt matcher i SHE tillsammans med matcher i Handbollsligan. Vidare har vi aktivt jobbat med träning och mental förberedelse.

Vad är målsättningen i VM?

– Målsättningen är alltid att göra bra insatser utan att behöva märkas, som i alla andra matcher man tar sig an. Detta blir också vårt första senior-VM (har dömt två U21-VM tidigare), vilket gör att vi tar match för match och ser hur långt våra insatser kan bära.

När får man reda på vilka matcher man ska döma?

– Vi åker idag (onsdag) till Leipzig där alla IHF-representanter samlas. Under torsdagen har vi genomgång, löpning och regelprov för att förmodligen under torsdag/fredag spridas ut till respektive grupp.

– Nominering till match brukar man få kvällen innan matchdag. Det gör att man hinner förbereda sig mentalt inför uppgiften och lägga upp en game plan inför match.

Hur förbereder ni er inför en specifik match?

– Våra rutiner inför match är densamma oavsett nivå. Vi har samma uppladdning, samma procedur/uppvärmning inför alla typer av matcher. Det som skiljer är vår matchförberedelse och en game plan för respektive match, det vill säga vilka dömer vi idag, vilket spelsystem nyttjar lagen offensivt som defensivt, finns det någon historik mellan lagen som vi skall ta hänsyn till etc.

Avslutningsvis meddelar också Mattias Wetterwik att allt är på topp inför VM 2017:

– Vi är enormt laddade och har en bra känsla inför mästerskapet då vi har haft en bra höstsäsong!

ANNONS
Annonslänk: Kampen om SM-guldet har börjat - följ dramat på C More Mycket Sport.
ANNONS

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here