Domare – varför det?

Line Welin och Alice Watson. Foto Christoffer Borg Mattisson

I söndags (19/11) fick domarparet Line Welin och Alice Watson veta att de kommit med i EHFs talangutvecklingsprogram för unga domare, YRP. Dagen efter ringde det från handbollsförbundet

– Ta ledigt från jobbet på fredag och åk ner till Skåne, var budskapet.

Glädjen över att ha nått ett av årets mål var stor och ännu större blev den av att direkt får lov att döma tre landskamper i Scandiberico Tournament.

– Detta är den tredje säsongen vi arbetar tillsammans, berättade Line och Alice.

Domarkonsulenten på Stockholms handbollsförbund Niklas Axvallen var den som föreslog att tjejerna skulle testa att döma tillsammans.

– Jag hade precis blivit av med min domarekollega och vi spelade i samma lag i Lidingö SK, så det blev enkelt, förklarade Alice.

Då var Alice distriktsdomare och Line fick snabbt gå kurs för att komma på samma nivå.

– Det var obligatoriskt för oss i föreningen att gå föreningsdomarkursen, sade Line.

Kul, lärorikt och extra pengar var en bra kombination. De är överens om att de blev bättre som handbollsspelare av att kunna reglerna, fick en annan förståelse för spelet.

Att döma i Scandiberico jämför de med division 1 eller damallsvenskan rent tempomässigt. Båda två är från och med säsongen 2017/2018 regiondomare, vilken är den fjärde nivån (första är minihandbollsdomare). Nästa nivå är förbundsdomare och högst upp i Sverige är elitdomare. Sedan finns det ytterligare två nivåer – EHF-domare och IHF-domare.

Varför har ni valt att bli domare, de är ju så utsatta?

– Jag älskar handboll och älskade att spela och döma. När Lidingö åkte ur allsvenskan i våras valde vi att satsa på domardelen, berättade Line. Det är som en stor familj runtomkring, trots att vi bara är två på planen.

– Vi utvecklas tillsammans, får mycket stöd, uppgifter och uppföljning, inflikade Alice. På ett helt annat sätt än när vi konkurrerade om samma plats i laget med en annan spelare. En tränare har svårt att hinna med alla 25 i en trupp.

Närmaste mentor är Mikael Eketjäll som ansvarar för de unga regiondomarna i Region Öst. Sex par totalt gruppen, men tre som ingår tillsammans med Alice och Line i förstaårs gruppen.

Om någon funderar på att bli domare eller att satsa på en domarkarriär – varför ska man göra det?

– Man lär sig att kommunicera på olika sätt beroende på situationen. Det är något vi upptäckt att vi har nytta av i vår vardag också. Du blir starkare som individ dels pga av regelkunskapen men också för att du måste ta beslut och vara tydlig i din roll på plan.

– Domarutbildningen hjälper dig som handbollsspelare också, även om du väljer att inte gå uppåt i nivåerna, avslutade Alice Watson och Line Welin innan de gick för att byta om till den avslutande matchen.