Söndagsintervju med Andreas Nilsson – om livet i Ungern, landslaget, Vranjes och 14 timmar i buss

Andreas Nilsson, Telekom Veszprém. Foto: SEHA / Nebojša Tejić

Handbollskanalen har träffat landslagsstjärnan Andreas Nilsson som öppenhjärtigt berättar om hur det är att spela i en av världens största klubbar, vilka han har grillkvällar med i laget och om varför han är så populär bland fansen i Veszprém.

Andreas Nilsson svänger in framför Veszprém Arena vid 20-tiden denna friska tisdagskväll på den ungerska landsbygden. Han har själv inte spelat kvällens seriematch mot Csurgoi utan har ägnat tiden åt egen fysträning tillsammans med kompisen Marko Kopljar. Han bjuder in till shotgun-positionen och så inleder vi en cruise genom Veszprém.

– Jag trivs bra här. Det är en stor klubb och allt fungerar perfekt. Vi går till Final Four varje år och det ger såklart stor inspiration. Sen är väl inte livet i Veszprém det mest glamourösa men det är okej.

Vi försöker hitta ett kvällsöppet café eller liknande att slå oss ner på men Veszprém är lika levande en tisdagkväll som vilken svensk ort med 60 000 invånare som helst. Den vita bilen snurrar istället runt två varv runt och genom byn medan mörkret sänker sig. Nilsson beskriver vardagen i ungerska ligan appropå att Veszprém vann kvällens match med 40-22:

– Vi väntar på finalen bara helt enkelt. Det blir sådana här matcher, särskilt på hemmaplan. Nu brukar Csurgoi vara bättre än så här men nu har vi match på torsdag igen, då tror jag att jag ska spela. Vi brukar växla två-tre spelare hela tiden som går runt.

– Det är ju två superlag i den här ligan och det är ingen som kan rå på oss. Det finns inte på kartan att något lag vinner mot oss eller Pick Szeged vilket är tråkigt för serien för den blir ju inte så intressant. I finalen och cupen, det blir ju alltid vi och Szeged.

27-åringen, som spelat i Elitserien för IFK Trelleborg och IFK Skövde, ger sedan sin bild av hur nivån på den ungerska ligan är jämfört med den svenska:

– Ska man jämföra nivå, vi har ju Tatabanya som spelar EHF Cupen och de förlorade ju mot Ystads IF. De hade väl kanske slutat någonstans i toppen i Sverige. Publikmässigt är det bra, bra tryck, men de andra lagen försöker väl sluta trea för att spela i Europa.

De med bäst målvakter vinner

Europa ja, där är Veszprém ett av lagen som laddar inför Final Four den 3-4 juni i Köln. De förlorade snöpligt finalen ifjol efter att ha tappat en stor ledning mot Vive Kielce i finalen. Oerhört bittert såklart men i år finns alltså chansen igen där Nilssons gäng ställs mot Paris SG i semifinalen.

– Alla har spelat jämnt mot varandra, det är uddamålsförluster och sådär. Det är otroligt jämnt, vem som helst kan vinna. Men tittar man historiskt så är det ändå inte favoriten som brukar vinna så det är helt öppet.

– De som har bäst målvakter den helgen vinner, så enkelt är det. Det vet ju alla spelare också, har målvakterna två dagar som de ligger på en väldigt hög nivå så vinner det laget.

[adsanity id=38891 align=aligncenter /]

Innan dess ska ungerska ligan avgöras och där väntar ett svenskmöte då Jonas Källman spelar i Pick Szeged. Lagen känner varandra väl och möts den 20 samt 24 maj. Trelleborgaren säger såhär om uppladdningen:

– Det blir väl inte så mycket taktiskt. Vi har ju mött de fem gånger i år redan så vi vet ju vad vi ska göra och de vet också vad vi ska göra. Szeged är bättre i år än ifjol så det blir tuffa matcher.

Inte så intresserad av handboll

Det lär inte bli så mycket videogranskning av Pick Szeged och inte så mycket handboll på fritiden heller för den delen. Nilsson avslöjar nämligen att han inte är nörden som kollar PLAY-klipp:

– Jag är inte så intresserad av handboll egentligen, rent generellt.

Inte så mycket EHFTV?

– Nej, behöver jag inte göra det så blir det inte det.

Andreas Nilsson kom till Veszprém från Hamburg sommaren 2014. Han har vuxit ut till en riktig publikfavorit i klass med de ungerska spelarna och det säger inte lite i den här klubben.

– Jag är ganska populär här. Det är väl för att jag har långt hår och tatueringar, det är inte så många som har det här nere. Men jag har spelat tre bra år också, varit i skyttetopp i laget. Jag går och har min egen stil som de inte är vana vid här.

– Det är så stort med handboll här och vi är största laget i Ungern. Nu bor inte så många i just Veszprém, det är mest runt Balaton och några med familj som bor i Budapest. I början fick jag till och med brev från fansen men nu har det lagt av. Det var annorlunda mot att komma från Hamburg och Skövde, här är ett helt annat tryck på det.

– Det är kul, stämningen på våra matcher är helt sjuk.

Fattar inte vad de säger

Även om Nilsson är populär har han svårt att förstå alla ramsor och sånger som sjungs. Det ungerska språket är riktigt klurigt med hela 44 bokstäver och där prepositioner saknas. Utan att gå alltför djupt i det språkvetenskapliga konstaterar Nilsson:

– Jag fattar inte vad de säger. Det är otroligt svårt. Sen är vi en internationell klubb så vi kör bara engelska. Så därför får alla spelare lära sig engelska om man inte kan det istället.

– Jag kan rätt många ord men jag kan inte föra ett samtal. Däremot om två ungrare snackar kan jag fatta vad de snackar om litegrann om jag hör rätt ord.

Inte heller den ungerska matkulturen är någon hit för linjespringaren:

– Om man gillar det ungerska köket är det jättebra, men jag är ingen favorit av det faktiskt. Gulaschen är dock jävligt god men annars är det mycket kyckling och sådant här nere.

[adsanity id=38891 align=aligncenter /]

Det går dock ingen nöd på honom, han ordnar det både på egen hand och tillsammans med lagkamraterna:

– På vardagarna lagar jag rätt mycket mat själv. Ofta samlas vi i laget och lagar tillsammans. Det blir mycket kött och fisk och ofta så grillar vi för vädret brukar vara bra. Det brukar vara Aron Palmarsson och Gaspar Marguc. Marko Kopljar hänger jag väldigt mycket med, vi bor nästan grannar. Sen hänger såklart många andra med också.

14-15 timmar i buss

Det blir givetvis bra sammanhållning i ett lag som spelar 70-80 matcher på en säsong med alla träningar, matcher och resor det innebär tillsammans. I Veszprém försöker de dock ta vara på det positiva med allt resande:

– Det har varit en tuff säsong med mycket matcher och resor. När vi behövde spela hela grundserien i Ungern blev det ju 36 matcher extra. Sedan har vi alla resor i SEHA League också. Vissa resor har varit 14-15 timmar i buss så man har X antal mil totalt.

– Samtidigt är det kul, man får uppleva mycket. Vi har ett så mångkulturellt lag också så alla vet något ställe som är bra. Om vi åker till Bosnien så har en kille därifrån som vet en bra restaurang och sådär. Man får pröva väldigt mycket nytt och specialiteter från Serbien och Slovenien och överallt.

Bortamatch i Ljubuski

Det finns också skräckexempel:

– Ljubuski borta, alltså laget Izviđač från Bosnien-Hercegovina, var inte rolig alltså. Det var på den mest intensiva trippen med 8 matcher på 11 dagar. Först till Slovakien med 8 timmar till Presov, sen direkt därifrån till Ljubuski i Bosnien som är helt annat håll med 15 timmar dit. Det var faktiskt hemskt de 11 dagarna, så det var rätt slitsamt.

– Men sen när du kommer fram så blir det ofta väldigt bra. När vi var i Ljubuski så fanns det en jättekänd restaurang där vi beställde helgrillat lamm och andra specialiteter så man får uppleva sådant. Oftast är det inte så rolig mat på hotellen så vi avstår det och går ut och äter.

– Det är jobbigt men samtidigt roligt.

Final Four i SEHA League avgjordes i Brest i Vitryssland, ni vet hemvisten för Meshkov Brest där Iman Jamali spelar. Andreas Nilsson lider med iran-ungraren:

– Jag har varit i Brest många gånger, för många gånger, så det är, nae. Jag hade ju aldrig satt min fot där om det inte hade varit matcher. Det är väl inget jag skulle rekommendera att ta en weekend i Brest.

Landslaget med Andrésson

Nilsson har nyligen landat i Ungern efter dubbellandskamperna mot Ryssland. Han står registrerad på 116 landskamper och även om han bara är 27 år är spontana tanken:

– Jag har varit där länge nu.

Debuten skedde mot Montenegro i EM-kvalmatchen den 28 oktober 2010 i Kristianstad Arena. Sverige vann med 30-27 men Nilsson landade inte i målprotokollet den gången. Efter drygt sex år med Staffan Olsson och Ola Lindgren tog Kristján Andrésson över rodret i höstas:

– Kristján har kommit in med sina idéer och vad han jobbar med. Nu har det varit lite generationsväxling med nya gubbar in i laget också.

– Oftast i landslagssammanhang så har man ett spel som man tar över och det spelet kör vi nästan samma som innan. Det är bara att vi har lite andra speltyper och justerat det lite. Men så mycket skillnad är det inte.

Skillnaden mellan tidigare förbundskaptener och nuvarande enligt Andreas:

– Kristján har väl fokuserat mer på oss som individer. Att alla ska må jättebra och vi har en lugn och fin stämning. Det är hans sätt att leda ett lag. Jag har bara positiva saker att säga om Kristján och det speglar ju resultaten också. Vinner man så gör man någonting bra, så är det ju.

– Vi trivs jättebra som grupp tillsammans och yngre generationen har kommit in. Vi som har varit med ett tag är ändå hyfsat unga fortfarande.

[adsanity id=38891 align=aligncenter /]

Han beskriver själv att har en liten papparoll i laget, kan umgås med alla men inte är lagets klassiska joker. Nilsson har även ett bra samarbete med kollegan och konkurrenten Jesper Nielsen på mittsex:

– Jag delar rum med Jesper och vi tar det väl ganska lugnt, vi har ändå varit med ett tag. Sen är vi på en sådan nivå att vi inte behöver berätta vad den andre ska göra. Vi ger varandra lite små tips under matcherna, om man till exempel ser att någon försvarare har problem så kan man säga ”ställ dig där”. Sådana matchrelaterade tips.

De senaste säsongerna har vi fått se Andreas Nilsson spela mer och mer försvarsspel även i klubb- och landslag. En positiv utveckling och något han själv också gillar:

– Jag spelar försvar full tid i Veszprém och det är jätteroligt. Allt blir mycket roligare. Det har jag inte gjort i landslagssammanhang innan heller så det hoppas jag att jag kan fortsätta med. Jag spelar alltid i försvar på träning och möter bra spelare.

– Jag var försvarsspelare i Elitserien också så det har mest varit i landslaget och när jag kom till Hamburg. Då var det tydligen inte min grej att spela försvar även om det tidigare har varit det. Det är kul i alla fall.

Om Ljubomir Vranjes i klubben nästa säsong

Om det blir försvarsspel nästa säsong i klubblaget Veszprém, det kan bara en annan svensk svara på. Ljubomir Vranjes tar över som tränare för Veszprém i sommar då han lämnar Flensburg-Handewitt och Andreas Nilsson ser fram emot mer blågult i Ungern:

– Det blir trevligt faktiskt. Jag vet inte vad han kommer göra eller ta med, det är en gissningslek för oss än så länge. Vi ser fram emot att han ska komma. Han har en ledarroll som stuckit ut i världen och är en erkänt bra tränare. Det blir nytt för både han och oss men har tar väl med sina riktlinjer och sen får vi följa dem helt enkelt.

De har haft viss kontakt tidigare, i ett sammanhang som låter långt borta numera:

– Ja, alltså när han skulle bli tränare i IFK Skövde hade vi lite kontakt. Men nu har det inte varit mer än mästerskapen där han varit kommentator och kollat på matcherna. Så man träffas sporadiskt och säger bara hej.

– Vi får en hel sommar ihop, särskilt som det inte är något OS. Däremot blir det inte Åhus Beach även om det hade varit jävligt roligt. Jag vet inte riktigt planen för sommaren men jag skulle tippa på att vi åker till vår anläggning uppe i de slovenska bergen. Där är det faktiskt väldigt bra. Vi grötar ner oss där och kör hårt.

Får göra det han älskar

Vi svänger sedan förbi den goa restaurangen Hans Pizza i närheten av Veszprém Arena och på frågan om vad som är det bästa med det här livet svarar Nilsson:

– Jag får göra det jag älskar, får ha det som arbete. Det är få förunnat, särskilt som handbollsproffs.

– Jag har egentligen ingenting att klaga över, men det är ett hårt liv. Många matcher och träningar, folk förstår nog inte alltid det. Det är mer än att bara spela 60 minuter. Det är mycket man får stå över, som weekendresor. Även om man ”bara” tränar 2 timmar om dagen så har man sen 14 timmar bussresa dagen innan det.

Det är ett hårt liv men kommande veckor ger belöningen i form av final i ungerska ligaspelet och Final Four i Champions League. Veszprém siktar såklart på dubbla guld som herre på handbollstäppan med Andreas Nilsson som ett av sina giftigaste vapen gentemot motståndarna. Den där 27-åringen från Trelleborg har gjort sig ett stort namn i handbollvärlden och nu kan det alltså bli ytterligare ett guld i Champions League.