Frändesjös förstasexa: ”Nu vet alla i handbolls-Europa vem Valter Chrintz är”

Viaplays handbollsexpert Martin Frändesjö listar vem, vilka och vad som är hetast i handbollsvärlden just nu. Med ett extra öga på Champions League tar landslagslegendaren ut en förstasexa som förtjänar det, samt bänkar något han är mindre imponerad av.

1. Lindgrens skickliga ledarskap

År efter år så står han där, Ola Lindgren, lika engagerad och hela tiden med konstant utveckling av ett delvis nytt lag. I år är det ingen skillnad, enda skillnaden är att IFK Kristianstad hamnade i den svåraste Champions League-gruppen någonsin. Innan gruppen drog igång så var det svårt att se var IFK skulle hämta hem sina poäng. Men Lindgren har alltid en plan, tålmodigt har han påtalat att det kommer bli bättre längre fram och det kan man väl lugnt säga att det har blivit, redan nu. Fem poäng på de sista fyra matcherna, varav tre mot den regerande Champions League mästaren Montpellier.

Från att ha sett helt avhängda ut är laget nu i allra största grad med i matchen om slutspelsplatserna och tacka Ola Lindgren för detta. Så påläst, så klar vad laget ska göra i de olika momenten, alltid tydliga time-outer och hela tiden skicklig på att utveckla spelarna samtidigt som laget presterar på topp.

2. Chrintz stora genombrott

Det finns spelare som har problem att göra mål, det finns spelare som har lätt att göra mål och så finns det spelare som Valter Chrintz, som bara ser målet och ingenting annat. Under matchen mot Montpellier så funderade jag på vilka spelare som har/haft den egenskapen och jag kom att tänka på tre högerkanter. Irfan Smajlagic, Kroatiens magiske högersexa under 90-talet, målvakternas mardröm från kanten, han smekte ofta in bollarna. Pierre Thorson, Sveriges högerkant under 90-talet, alltid bäst när det gällde som mest också med en förmåga att trä in bollarna i låg fart. Mirza Dzomba, även han kroat och verksam under 2000-talet – vill minnas att han hade runt 90 % i avslutningsprocent under ett mästerskap.

Samtliga flöt nästan fram utan att egentligen behöva ödsla någon energi och själva avsluten var en petitess, bollen hamnade alltid i mål. Och så känns det med Valter Chrintz, ingenting verkar vara speciellt svårt. Ena dagen ställs han mot en av de största genom alla tider, den levande väggen Arpad Sterbik som såg konfunderad ut varje gång. Arpad fick kapitulera på ett sällan skådat sätt. Och nu senast mot franske målvaktsettan Vincent Gerard fortsatte uppvisningen från 18-åringen. Inte en enda gång var Gerard nära att rädda bollen. Mål nummer åtta i matchen kom från ingen vinkel alls, 2-3 sekunder kvar, lika i matchen, knorr, mål och slut. Har aldrig sett ett liknande avslut, i ett sådant pressat läge, ren och skär magi. Så njut Kristianstad så länge ni har kvar honom i klubben, för nu vet alla i handbolls-Europa vem Valter Chrintz är.

3. Gustin glänste

Sju mål sista i sista genrepet mot Montenegro, och vilka avslut sen. Just att vara så lång som Daniela Gustin ger ett övertag på många målvakter, det har vi sett med herrarnas Jonas Källman under flertalet år. Att komma så högt upp i luften med armen ger en helt annan vinkel till målvakten, som i sin tur måste agera på ett sätt som blir onaturligt och hålen blir desto fler. Daniela utnyttjade detta på ett strålande sätt. Ska Sverige vara med att slåss där uppe så är kantspelet en av nycklarna, att vi får bra utdelning från våra kanter, som i sin tur kommer ge större ytor för våra ytternior. Lyftet som svenska landslagsspelare får när de kommer hem till blågult kan inte underskattas. Daniela Gustin har stått i skuggan denna säsong i sitt klubblag Bietigheim, nederländska kantspelaren Malestein har varit förstavalet. Men nu när Daniela spelar i blågult är självförtroendet på topp och det är så välkommet.

4. Ingenting är omöjligt

På lördag kommer det fruktade Bundesligalaget Rhein-Neckar Löwen på besök till Kristianstad. En match som IFK på pappret känns svår ut men som Kristianstad spelar just nu är ingenting omöjligt. Dessutom har RNL bara tagit en poäng på bortaplan den här säsongen. Jag hoppas på fullsatt hall, det är Kristianstad värda och dessutom är stödet ovärderligt i täta tuffa matcher.

5. Norska maskinen rullar vidare

EM närmar sig med stormsteg och det har alla förutsättningar att bli något alldeles extra. När Frankrike hade VM för herrar senast var det publiksiffror som påminde om fotboll och inramningar som påminde om rockkonserter. Frankrike kan det där med att arrangera mästerskap och stämningen kommer bara att öka ju närmare finalhelgen i Paris vi kommer.

Vilka fyra lag når semifinalerna? Två från grupp A och B samt två från grupp C och D ska tas fram. Ja, att Norge kommer vara där råder inget tvivel om, trots alla skador de åkt på, maskinen rullar bara vidare. Men sedan är det mer ovisst från Grupp C och D. Formstarke coachen Martin Ambros styr Rumänien och de vill säkert blanda sig i striden. Nederländerna är givetvis med där uppe men tunga skador på linjepositionen oroar. Och till sist Spanien, mycket nytt och spännande, kan överraska.

Från Sveriges halva, grupp A och B, är konkurrensen betydligt tuffare. Två favoriter finns det dock, hemmanationen Frankrike givetvis och Ryssland, som är riktigt på gång igen. Men de kommer att vara jagade av kvartetten Montenegro, Serbien, Sverige och Danmark. I vilket fall så startar hela EM med en kanonmatch på torsdag klockan 21:00, då värdnationen Frankrike tar emot de regerande olympiska mästarna Ryssland, väl mött.

6. Säkra svenska utposter

Hur ser det ut för vårt kära Sverige dan före dan? Senast mot Montenegro så var Johanna Bundsen tillbaka mellan stolparna och visade sin höga nivå, tillsammans med Filippa Idén som var vass i första matchen mot Montenegro, bildar de en väldigt bra sista utpost, vilket känns tryggt. Försvaret måste vässas till ytterligare och det kommer bli bättre, mittlåset med Jacobsen och Lagerquist blir som vanligt mycket viktiga. Kontringsspelet är beroende av försvaret och kontringsmål är helt nödvändiga för svensk del, när omställningsspelet fungerar minskar också pressen/stressen på att vara hypereffektiva i anfallsspelet. Så allt hänger ihop. I just anfallsspelet tror jag just vår bredd är nyckeln till framgång, Sverige går runt på flera spelare och kommer därför ha energi kvar när matcherna ska avgöras. Och Isabelle Gulldén blir den enskilt viktigaste spelaren i anfallsspelet.

Bänken – Det individuella spelet

Individuellt spel kontra kollektivt spel, Montpellier kontra Kristianstad, ja här såg vi verkligen skillnad på hur lagen uppträdde i helgen när de möttes i Montpellier. Här gick individuella Montpellier vilse mot det kollektiva IFK Kristianstad. Trots en betydligt högre budget och större stjärnor så gick det inte till slut för fransmännen, trots att de hade domarna på sin sida. Och så här ser det ut på flera håll i Europa. Det kollektiva vinner mot det individuella och det visar att pengarna inte är det viktigaste och skönt är väl det.

Veckans handboll på Viaplay

Torsdag
18.45, Magdeburg – Frisch Auf Göppingen, Bundesliga
19.50, Wacker Thun – Dinamo Bucuresti, EHF Men’s Champions League
20.30, Frankrike – Ryssland, Handbolls-EM (även TV10)

Fredag
17.30, Serbien – Polen, Handbolls-EM (även TV10)
20.00, Danmark – Sverige, Handbolls-EM (även TV3)
20.55, Montenegro – Slovenien, Handbolls-EM

Lördag
13.55, Besiktas Mogaz – Chekhovskie Medvedi, EHF Men’s Champions League
14.55, Ungern – Holland, Handbolls-EM
14.55, Norge – Tyskland, Handbolls-EM (även TV10)
15.20, Hannover – Hertha Berlin, Bundesliga
16.55, HC PPD Zagreb – HC Motor Zaporozhye, EHF Men’s Champions League
17.25, PSG – Skjern Handbold, EHF Men’s Champions League
17.25, HC Vardar – PGE Vive Kielce, EHF Men’s Champions League
17.55, Spanien – Kroatien, Handbolls-EM (även TV10)
17.55, Rumänien – Tjeckien, Handbolls-EM
18.25, IFK Kristianstad – Rhein-Neckar Löwen, EHF Men’s Champions League
19.25, TATRAN Presov – HC Metalurg, EHF Men’s Champions League
19.55, Abanca Ademar Leon – Elverum Handball, EHF Men’s Champions League

Söndag
13.05, Hannover-Burgdorf – THW Kiel, Bundesliga
14.30, Polen – Danmark, Handbolls-EM (även TV10)
14.55, Slovenien – Frankrike, Handbolls-EM
15.55, Füchse Berlin – Bergischer, Bundesliga
16.25, Barcelona Lassa – Meshkov Brest, EHF Men’s Champions League
16.45, Bjerringbro-Silkeborg – Sporting CP, EHF Men’s Champions League
16.55, RK Celje Pivovarna Lasko – HBC Nantes, EHF Men’s Champions League
17.00, Sverige – Serbien, Handbolls-EM (även TV3)
17.55, Ryssland – Montenegro, Handbolls-EM
18.55, Telekom Veszprém HC – Montpellier HB. EHF Men’s Champions League

/Martin Frändesjö