Martin Frändesjö: ”Nu är svenska klubbarna bäst i Norden”

Johanna Bundsen, IK Sävehof och Albin Lagergren, IFK Kristianstad. Foto: Viktor Ljungström & IFK Kristianstad

Sävehof och Kristianstad kan i helgen ta rejäla kliv närmare ett avancemang från Champions Leagues gruppspel. Och på kuppen är svensk klubbhandboll på väg att bli bäst i Norden.

Det känns som att något har hänt med båda klubbarna. Den ibland lite överdrivna respekten finns inte där längre när de möter topplagen ute i Europa. Där man tidigare omedvetet lämnade några måls handikapp på förhand, visar de numera upp ett självförtroende att de har chans mot de flesta lagen.

Vi visste att Kristianstad var bra, men att de med ett ganska nytt lag kunnat ta så stora kliv på kort tid är imponerande. Jag tror inte att man förstått vidden av tränaren Ola Lindgrens jobb, hur han kunnat få ihop det så snabbt och fått spelarna att acklimatisera sig på kort tid. Det är otroligt imponerande.

Hemligheten är de tydliga krav som ställs, vilket är en trygghet för spelarna och klubben. För lag utan de ekonomiska musklerna blir kollektivet och just musklerna viktiga. Det är ganska uppenbart att de vill ligga långt fram när det gäller fysiken, för är man inte fysiskt förberedd löser man inte i utmaningarna i Europa.

”Inte beroende av enskilda spelare”

Är man inte en bra spelare så hamnar man inte i Kristianstad till att börja med, och för att hitta den spetskompetensen har man letat utanför gränserna. Och framför allt i Norden.

Jag tror nordiska spelare generellt förstår varandra bra på banan, och jobbar för varandra. Den styrkan har både Sävehof och Kristianstad. De är inte beroende av enskilda spelare som lagen de främst konkurrerar med gör, utan här blir alla viktiga. Och har de inte det kollektiva på plats så har de inte en chans.

Kristianstad lever som sagt mycket på sina importer, medan Sävehof inte alls har den plånboken. Man har istället byggt metodiskt och hemvävt. De har trott på sin modell och tagit steg varje år. De slog redan i fjol Midtjylland hemma klart. Och den otroliga insatsen borta mot Larvik förra helgen var barriärbrytande. Larvik har varit det mest framgångsrika laget i Norden de senare åren, men nu utmanar Sävehof i allra högsta grad om platsen högst upp på tronen. Något som få trodde var möjligt bara för ett par år sedan.

”Sävehof skapade stora rubriker i Norge”

Här i Norge där jag bor fick matchen stora rubriker, och man förstod inte vad som hände. Även om Larvik inte riktigt är samma lag som tidigare år, så var det ändå tufft mentalt att åka dit och slå dem. Och det har helt klart rubbat maktbalansen i nordisk klubbhandboll.

I helgen kan trendbrottet bli ännu tydligare. Det skulle vara oerhört viktigt för Sävehof att även slå danska Esbjerg som har ett riktigt bra lag med bland andra Jenny Alm och två holländska superspelare i Laura van der Heijden och Estavana Polman.

Kristianstad tycker jag redan i fjol visade vilka som är kungar i Norden när man slog Kolding två gånger om. Segern mot Zagreb i den näst senaste omgången, med sju bollar, var ett styrkebesked. Och i helgen kan man ta ett rejält kliv mot avancemang från gruppspelet genom att besegra Celje hemma.

Både Kristianstad och Sävehof är numera lag som alla lag har respekt för, även i Europa.

– Martin Frändesjö, handbollsexpert TV3 Sport HD

Sändningstider

Lördag 18.45, TV3 Sport HD/Viaplay: IFK Kristianstad – Celje (Anders Bjuhr, Martin Frändesjö kommenterar)

Söndag 14.45, TV3 Sport HD/Viaplay: IK Sävehof – Esbjerg (Pelle Bäckman, Claes Hellgren kommenterar)