Frändesjös förstasexa: ”IFK Kristianstad är ett svenskt föredöme”

Viaplays handbollsexpert Martin Frändesjö listar vem, vilka och vad som är hetast i handbollsvärlden just nu. Med ett extra öga på Champions League tar landslagslegendaren ut en förstasexa som förtjänar det, samt bänkar något han är mindre imponerad av.

1. Ett svenskt föredöme

Än en gång har Ola Lindgren och hans IFK Kristianstad fått ihop det.

I de två sista matcherna i Champions League har IFK visat upp ett vassare försvar – Henningsson och Arnasson har växt ihop till ett fantastiskt mittblock – och målvaktsspel samt ett samarbetet mellan Marc Canellas, Olafur Gudmundsson och Stig Tore Moen som bara ser bättre och bättre ut. Alfred Ehn på vänsterkanten förtjänar också ett omnämnande.

Med andra ord, laget Kristianstad blir bara mer och mer samspelt, självförtroendet ökar och just på hemmaplan så går inga motståndare säkra. Och när jag tänker efter hur många spelare som förädlats i Kristianstad och flyttat ut till något topplag i Europa så blir insatsen än mer imponerande. IFK Kristianstad är ett föredöme i hur man driver sin elitverksamhet, hatten av för alla involverade.

Nästa match är borta mot just Veszprem, ett Veszprem som är ruskigt pressat just nu och tränare Davis vet att det är en match som inte får förloras. Skulle IFK skrälla nere i Ungern är det en av de tyngsta vinsterna någonsin i svensk klubblagshistoria, i paritet med Drotts vinst borta mot Barcelona 1989. Då med Ola Lindgren som spelare…

2. Fysisk måttstock

Behöver svenska ungdomar mer fysik eller mer teknik? Är vi i Sverige för fokuserade på fysik att vi glömmer teknikdelen? Varför tror vi att andra länder har bättre fysik? Jag tycker Sverige är i världstopp när det gäller kollektiv spelintelligens och det kräver definitivt sin fysiska förmåga.

Jag har tidigare hyllat Albin Lagergren och än en gång vill jag framhålla honom som en måttstock på hur våra spelare skulle kunna se ut. Han har grym fysik men det betyder inte att han för den sakens skull spelar fysiskt. Däri ligger den svenska handbollen, att ha fantastisk fysik som gör att du kan spela ett smart och kollektivt spel.

Sverige ska spela med hjärnan, fötterna och boll snarare än med kilon. Samtidigt så övervinner flera av Sveriges motståndare mindre god taktik och teknik med god fysik, så det ena kan inte utesluta det andra. Därför är det lika viktigt med fysik som med teknik för att allt ska fungera optimalt.

3. Hårda bud i Bukarest

Guld är det enda som räknas i CSM Bucaresti, annars är det fiasko. Tålamodet är nästan obefintligt, några förluster och vips så är det en ny coach på väg in. Klubben har nu haft tio olika tränare under de sista fyra åren. Känslan är att klubben lever efter devisen i det rumänska ordspråket ”vinst lika med bröllop och förlust lika med begravning”.

Och vad gäller spelare så ser det ut som klubben värvar utan att fundera på hur allt ska hänga samman. Efter förra säsongen lämnade Jørgensen, Gulldèn, Ayglon och Frafjord, alla med försvarskompetens, in kom noll försvarsspelare eller ja, linjespelaren Cvijic kan förmodligen kategoriseras som försvarsspelare, även om hennes absoluta styrka ligger i anfallsspelet.

Pågår det en diskussion mellan manager och tränare, eller är det så att manager väljer spelare fritt utan påverkan från tränaren? Och hur är diskussionen kring att bygga ett lag och existerar begreppet långsiktighet?

En annan aspekt, som jag tror är helt central, är hur tränarna anpassar sig till miljön, spelarnas uppfostran och dess kultur. Här kan det vara lätt att gå vilse om förändringarna blir för stora, tror jag. Faktum är att den enda tränaren av de tio som inte fått sparken är Montenegros coach Per Johansson, han har förvisso jobbat på kortkontrakt men slutat på eget bevåg. Tittar vi likande klubbar, Budocnost och Györ till exempel, så är det två verksamheteter som fungerar och har fungerat över tid. Två klubbar som har en tydlighet med sin identitet och dess kultur. Här har Bucaresti en hel del att lära…

4. Brest behöver ”Bella”

Är ”Bella” tillbaka i Brest, tiden börjar bli knapp nu och Brest behöver sin spelfördelare nu samtidigt som blågult behöver henne om två veckor. Poäng är nästan ett måste för Brest, om de skall vara med och slåss om en topplacering i nästa runda. Skulle Rostov vinna på lördag så har de gått igenom det första gruppspelet med endast en tappad poäng och blir självklart väldigt farliga i nästa runda.

5. Höstens Bundesligalag

Tabellfemman Bergischer (vem hade trott det) är höstens lag i Bundesliga med ett kärnkraftverk i Max Darj och en ”bom bom bom” i Linus Arnesson, som gamle förbundskaptenen Tommy Söderberg uttryckte det om Johan Mjällby och Fredrik Ljungberg en gång i tiden. Mot tabelltrean Kiel som har nio raka vinster i ligan, bara ser bättre och bättre ut och vars bäste målskytt heter Niclas Ekberg. Häftig match väntar på torsdag kväll där Kiel ändå får gälla som klara favoriter.

6. Sävehofs nyttiga erfarenhet

EM-spelarna gör sin sista match innan EM startar när Sävehof möter Köpenhamn, och alla vill ha med sig en bra känsla in till mästerskapet. Samtidigt är nya skador givetvis något alla vill undvika. Sävehof gör sitt sista framträdande i årets Champions League och turneringen har varit i tuffaste laget. Men nu vet Sävehof vad som krävs, och skulle det bli ett nytt SM-guld så behövs förstärkningar om målet är att etablera sig i Europa.

På bänken

Varför kommer det fram så få nya spelare på niometer i vårt damlandslag och hur ser återväxten ut i svensk damhandboll? Visst ska det vara tufft att ta sig in i ett landslag, men hur bra är de spelarna som vill in och hur bra är de spelarna som vill vara kvar?

Sverige kom på fjärde plats i senaste U18-VM i somras och här kommer det alldeles säkert finnas några intressanta namn i framtiden – Isabelle Andersson blev uttagen i All Star Team i turneringen på vänsternio. Men kampen om platserna behövs nu och flera andra länder, framförallt Ryssland och Ungern, har en drös av flygfärdiga spelare, det har inte Sverige och därför uteblir konkurrensen i landslaget.

Veckans handboll på Viaplay

Torsdag:
18.55, Füchse Berlin – Melsungen, Bundesliga
19.55, Wacker Thun – Orlen Wisla Plock, EHF Men’s Champions League

Lördag:
13.00, Aalborg – Füchse Berlin, EHF Cup
13.55, Besiktas Mogaz – HC Metalurg, EHF Men’s Champions League
13.55, Rostov-Don – Brest Bretagne Handball, EHF Women’s Champions League
15.15, Vipers Kristiansand – FTC-Rail Cargo Hungaria, EHF Women’s Champions League
15.25, Thüringer HC – RK Krim Mercator, EHF Women’s Champions League
17.25, Telekom Veszprem – IFK Kristianstad, EHF Men’s Champions League
17.55, PGE Vive Kielce – HC Meshkov Brest, EHF Men’s Champions League
18.55, Buducnost – Larvik, EHF Women’s Champions League
19.25, Györi Audi ETO KC – HC Podravka Vegeta, EHF Women’s Champions League
19.25, Abanca Ademar Leon – Riihimäen Cocks, EHF Men’s Champions League
19.25, Sporting CP – Chekhovskie Medvedi, EHF Men’s Champions League

Söndag:
13.25, TSV GWD Minden – HSG Wetzlar, Bundesliga
13.25, Bjerringbro-Silkeborg – TATRAN Presov, EHF Men’s Champions League
13.40, Köpenhamn – IK Sävehof, EHF Women’s Champions League
14.55, Metz Handball – Odense HC, EHF Women’s Champions League
14.55, THW Kiel – Drammen, EHF Cup
16.10, CSM Bucuresti – SG BBM Bietigheim, EHF Women’s Champions League
16.55, MOL-Pick Szeged – Skjern Handbold, EHF Men’s Champions League
16.55, RK Celje Pivovarna Lasko – HC PPD Zagreb, EHF Men’s Champions League
16.55, HBC Nantes – HC Motor Zaporozhye, EHF Men’s Champions League
18.00, Elverum Handball – Dinamo Bucuresti, EHF Men’s Champions League

/Martin Frändesjö

För fler matcher rekommenderar HK Live.