CL 2020/21: H65 Höör enda svenska lag med chans på spel

H65 Höör. Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN

EHF släppte idag listor på vilka lag som kommer att delta i Champions League nästa säsong, såväl i damernas mästerskap som herrarnas. Listorna är uppbyggda med tre kategorier: fixed place, additional place requested samt upgrade requested. Endast ett svenskt lag är med på listorna: H65 Höör.

Det är alltså uppbyggt genom tre olika kategorier och den första som heter fixed place är tydlig – det är lag som kan vara säkra på att de kommer att spela i Champions League kommande säsong.

På damsidan är det följande lag:

Team Esbjerg (Danmark)
Odense Håndbold (Danmark)
Metz Handball (Frankrike)
Borussia Dortmund (Tyskland)
Györi Audi ETO KC (Ungern)
Budocnost (Montenegro)
Vipers Kristiansand (Norge)
SCM Ramnicu Valcea (Rumänien)
Rostov-Don (Ryssland)

Och på herrsidan ser det ut så här:

HC PPD Zagreb (Kroatien)
Aalborg Håndbold (Danmark)
FC Barcelona (Spanien)
PSG (Frankrike)
THW Kiel (Tyskland)
SG Flensburg-Handewitt (Tyskland)
Telekom Veszprem (Ungern)
HC Vardar (Nordmakedonien)
Vive Kielce (Polen)
FC Porto (Portugal)

Utöver det finns det alltså en kategori som heter ”additional place requested” och där finns flera starka lag såväl på damsidan som på herrsidan, men de är ännu inte kvalificerade (men flera lag ligger naturligtvis bra till). På damsidan lag som CSKA och Brest medan herrlag som Nantes och Pick Szeged finns med).

Slutligen har vi lagen som kvalificerat sig för spel i European Handball League (EHF:s nya turnering som är på nivån under CL men över EHF-cupen). Även där finns en del intressanta klubbar med och givetvis sticker ett lag ut: H65.

Höör-klubben är den enda svenska klubb som ansökt om att få spela i Champions Leauge. Inget IFK Kristianstad med andra ord, inget Alingsås HK, inget IK Sävehof etc.

Den 19 juni kommer EHF att berätta om vilka lag som kommer att spela i Champions League nästa säsong. Tyvärr talar mycket för att Sverige står utan lag på både dam- och herrsidan för första gången på många år.