U17-EM: Sveriges herrar i segerstim – damerna vann för första gången

Foto: Daniel Modig, Ikoncept AB

Tyskland blev nästa offer för U17-herrarnas ökande självförtroende. Damlandslaget inledde sitt andra gruppspel med att knäcka Grekland i två stabila set.

Fredagen var en bra dag för de blågula herrarna i Varna. Segern mot Ukraina ledde vidare till överraskande klara siffror mot Tyskland, 2–0 och totalt 60 poäng framåt över de båda seten.

– Det var fruktansvärt bra måste jag säga. Jag hade sett Tyskland möta Ryssland, så jag hade en ganska klar plan som vi presenterade för killarna. Vi spelade precis efter den planen och första set var ren taktisk perfektion, sade Jesper Knutsson till handbollslandslaget.se.

Man ska inte gå händelserna i förväg, men Sverige ligger etta i huvudrundan med två matcher kvar, Kroatien och Frankrike. De två bästa lagen i sluttabellen när lördagsmatcherna är inräknade kan se fram emot semifinal.

– Det är första gången någon av de här killarna gör en landslagssamling och det tar ett tag innan det faller in i hur det är att vara landslagsspelare men de har kommit en bra bit på vägen, sade Knutsson om utvecklingen i turneringen med tre vinster efter den inledande förlusten.

U17-damerna fick också smaka på vinnarkänslan i sin andra fredagsmatch. Allt startade med 0–2 mot Nederländerna, innan Sverige fick sista ordet och höll undan i en tajt avslutning mot Grekland.

– Det var underbart! Äntligen fick vi gå ifrån utan att ha den pressade shootouten.

– Jag vill absolut lyfta våra målvakter (Ella Johansson och Stina Littorin) som återigen gjorde ett kanonjobb och jag vill även lyfta Mira Romberg som tar de avgörande lägena. Såklart gjorde hela laget en kanoninsats, sade förbundskapten Madeleine Gustafsson till handbollslandslaget.se.

U17-EM, herrar
Sverige–Tyskland 2–0 (26–18, 34–31)
Sverige: Victor Paldanius 30, Linus Andersson 8, Gustav Hanssen 6, Albin Henriksson 6, Oscar Johansson 4, Felix Fogelholm 4, Morgan Eklund 2.

U17-EM, damer
Sverige–Nederländerna 0–2 (12–15, 12–16)
Sverige
: Timea Schmidinger 4, Marie Eklund 4, Amanda Hafström 4, Elin Nordström 4, Maja Svanberg 4, Signe Karlsson 2, Mira Romberg 2.
Grekland–Sverige 0–2 (17–18, 12–14)
Sverige
: Maja Svanberg 12, Mira Romberg 8, Timea Schmidinger 4, Amanda Hafström 4, Marie Eklund 2, Signe Karlsson 2.