Rødspætte Cup 2020 – den er dejlig den!

Foto: Kärra HF

I samarbete med Olka Sportresor.

Rødspætte (ˈʁœðˌsbεdə, eller Rödspätte) är en riktig klassiker bland handbollscuper. Cupen avgörs alltid över påskhelgen och är Danmarks största internationella handbollsturnering för ungdomar.

I april 2020 avgörs cupen för 45:e gången och över 300 lag från bland annat Tyskland, Finland, Norge, Sverige och Danmark väntas inta Frederikshavn med omnejd. Många lag har gjort det till en tradition att återvända år efter år, det bästa beviset på hur uppskattad cupen är.

Rødspætte Cup beskrivs ofta som den bekväma klassikern, perfekt för handbollslag som vill ge sig ut på sin första utlandscup och möta nya lag från andra länder. Arrangörerna är erfarna och proffsiga vilket gör att cupen kännetecknas av hög kvalitet, bra logistik och stor omsorg om detaljerna.

Den enorma Arena Nord med fem handbollshallar mitt i Frederikshavn (Fredrikshamn) är huvudområde för cupen som spelas i ett 15-tal hallar runt om i den mysiga lilla staden. Faktum är att det inte är spelplaner som är den trånga sektorn för cupen utan boendemöjligheterna. Hotellkapaciteten är begränsad och även omgivningens alla skolor är i princip fullbelagda. Fördelen med mer planyta än sovsalar är att handbollen sätts i första rummet och alla lag garanteras minst fem matcher, dessutom med längre speltid än på en del andra cuper.

Transporter mellan matcher och cupens övriga arrangemang är enkel, antingen promenerar man eller så tar man någon av cupbussarna – alltid gratis och med hög turtäthet.

Som ungdomslag från Sverige är det ovanligt att man får möta samma gamla lag som hemma i seriespel och USM. Mixen av lag från de större länderna gör att man får mäta krafterna mot lag från Norge, Tyskland och Danmark, men ibland även från Finland och kanske något ytterligare land. Skånska lag brukar ta Öresundsbron och sedan åka tåg eller buss upp genom Danmark, de flesta andra planerar för färjan från Göteborg.

Rødspætte Cup har OLKA Sportresor som en av sina samarbetspartners. De lag som vill få hjälp med bokning och reseupplägg kan ofta få bra paketpriser genom OLKAs avtal med cupparrangören, Stena Line, SJ och andra resepartners. I Frederikshavn har OLKA egen personal på plats som hjälper till med incheckning och eventuella andra bestyr under cupen.

Rødspætte Cup spelas 2020 i klasserna flickor och pojkar födda 2000, 2003, 2005 och 2007 och sista dag för anmälan är 1 januari 2020 (cupen spelas 9-13 april 2020). Du hittar mer information och kontaktuppgifter till OLKA på länken här.