Tung derbyseger för HIF Karlskrona

Erik Borgenhäll. Foto: Torbjörn Sunesson/HIF Karlskrona.

Derby och tillika toppmöte i Karlskrona – då var det precis så jämnt, dramatiskt och tufft som förväntat. Till slut besegrade HIF antagonisten Amo HK med 29–26.

Före matchen låg lagen på exakt samma poäng och även om det är ett betryggande avstånd ner till plats fem i tabellen som innebär missat kval till Handbollsligan var det naturligtvis en oerhört viktigt match.

Amo kändes lite hetare på förhand, åtminstone formmässigt, men å andra sidan har Karlskrona en inte lika skadedrabbad trupp som rivalen. 

I den första halvleken var det Amo som var i förarsätet och Oliver Olsson gav bortalaget ledningen med 10–6 ungefär halvvägs in. Men Karlskrona kämpade sig tillbaka och i paus var ställningen 14–14. 

I den andra halvleken tog istället Karlskrona kommandot och med kvarten var avståndet till Amo fyra mål. Då gjorde Amo fyra raka mål genom Simon Källström gånger två, Mathias Mark Pedersen och Erik Sääf ett mål vardera. 

Slutet blev dramatiskt och avgörandet kom inte förrän HIF-målvakten Uros Tomic satte bollen i öppet mål, ett mål som innebar 28–25 med mindre än minuten kvar. En tung seger för Karlskrona som nu är tvåa i Allsvenskan.

I fredagens andra match I Allsvenskan blev det delad pott, 28–28, mellan Kärra HF och Anderstorps SK, detta efter att Niclas Närenborn i ASK kvitterat på straff i den sista sekunden.