OV Helsingborg tog tillbaka serieledningen – bortaslog RP

Michael Andersson, Linus Nilsson och David Florander med idel leenden. Foto (arkiv): Mathilda Ahlberg/Bildbyrån.

Helsingborg åkte till Linköping i går, vann med komfortabla 30-21 (14-9) och åkte hem som serieledare. För RP Linköping innebar storförlusten att man ligger kvar under kvalstrecket.

Det var nästan toppen mot nästan botten som möttes i Linköpings Sporthall under söndagen. OV Helsingborg låg, med en match mindre spelad, två poäng bakom ledande Varberg i herrarnas allsvenska. I och med segern mot RP tog skåningarna tillbaka serieledningen.

Vinsten för OV grundades i slutet av den första halvleken. Fram till den 20:e minuten ledde Helsingborg ”bara” med 9-7. Men ytterligare ett ryck kom för bortalaget och David Florander, matchens bäste målskytt på nio baljor, satte dit 14-9 på straff precis innan halvtid.

RP fortsatte att försöka i den andra halvleken men anfallsspelet kärvade och Helsingborg kunde straffa hemmalaget.

OV:s spel flöt på och bortalaget kunde få in enklare mål på kontring och i öppen kasse. Trots att segersiffrorna kanske var i överkant så vann gästerna övertygande och tog alltså tillbaka platsen i toppen av tabellen från Varberg – där båda lagen har 26 poäng efter 15 matcher.

För Linköpings del ligger laget kvar på den sista negativa kvalplatsen med 11 poäng. Det är lika många poäng som Amo och Torslanda har precis över strecket och fyra poäng ovanför Anderstorp på placeringen under.

– Det är jämnt och det är långt kvar. Jag har inget krav på att vi ska slå OV, det gäller i stället att spela bra mot rätt lag och vinna rätt matcher. Vi är bra försvar i dag trots höga siffror. Det är i anfallsspelet vi behöver samarbeta bättre och det är det vi tränar på mest på träningarna, säger RP-tränaren Magnus Oscarsson Söder till Corren.

I gårdagens övriga matcher i Allsvenskan bortavann Skånela mot just Amo med 22-19 (10-11) samtidigt som Tyresö och Kungälv spelade lika, 29-29 (12-15) i Stockholm.

Tabellen >>