Officiellt: Nikola Matovic klar för Amo

Nikola Matovic. Foto: RK Zeleznicar 1949

Landslagsmålvakt för Montenegro och flera säsonger i den hårdföra serbiska ligan. Nu landar Nikola Matovic i Amo Handboll.

Under torsdagen avslöjade Handbollskanalen att Amo var på gång att värva en landslagsmålvakt från Montenegro. Att det inte var Nebojsa Simic var givet men uppgifterna var inte helt klara på om det var unga Nikola Matovic eller veteranen Mile Mijušković.

Nu vet vi. För Amo har i ett pressmeddelande förkunnat att det är Nikola Matovic som ritat på ett kontrakt med den allsvenska klubben. Enligt uppgifter ska 2-3 klubbar i Handbollsligan också varit intresserade men Amo övertygade mest och bäst denna gång.

Matovic är född 1998 och kom upp genom RK Lovcen i Montenegro, klubben som nästan alltid vinner ligagulden. Sommaren 2019 gick han sedan vidare till serbiska RK Zeleznicar 1949 där det två säsonger, präglade av coronaviruset. Den första säsongen ställdes in, den andra kämpades igenom.

I somras skrev han på ett 1-årskontrakt med RK Struga i Nordmakedonien. Även om laget har haft en kämpig säsong gjorde Matovic succé under hösten. När sajten 24rakomet.mk anordnade en omröstning kring höstens bästa spelare fick han 30% av rösterna och blev etta på målvaktspositionen.

Han blev också uttagen i Montenegros landslag och spelade EM 2022. Där agerade han andremålvakt bakom Nebojsa Simic och deltog i 7 av 7 matcher. Han räddade 11 av 44 skott och 2 av 8 straffkast.

I matchen mot Island skadade han dock ett knä som han opererat och det är alltså den senaste matchen han spelat. Enligt uppgifter räknar han med att vara spelklar till säsongsstarten.

För den som vill kolla in finns såklart även highlights-videos på YouTube, tex denna:

Och vill man granska varenda match under hösten finns de uppladdade här:

https://www.youtube.com/channel/UCtAUupiuacMoiy9wd2ntDFw/videos