…och brassen är imponerad av Halmstad

Halmstad Arena. Foto: Viktor Ljungström Viktorljungstrom.se

Drotts nye brasse Leonardo Domenech de Almeida och hans fästmö Bárbara Macedo trivs i Halmstad från första stund.

Från Rio de Janeiro till Halmstad, hur upplever man den resan? Det verkar som att Drotts nya brasse Leonardo Domenech de Almeida stormtrivs direkt i alla fall.

Han och fästmön Bárbara Macedo har nämligen en blogg där de delar med sig av sina tankar. Den skrivs på portugisiska så vi tar hjälp av Google Translate för att försöka tyda inlägget om de 10 första intrycken av Halmstad, ha alltså lite överseende med exakta tolkningar.

Vi kommer till Halmstad för bara tre dagar sedan, och även om vi bland haft mycket bråttom att lösa vissa saker så har vi redan sett en del av denna vackra stad. Här är våra första intryck.

1. Mottagande

När vi kom till Köpenhamn fanns redan någon som väntade på att ta oss till Halmstad. När vi kom till Halmstad, fanns två personer som väntade på oss i vår lägenhet och undrade vad vi behövde mer än vad som redan fanns i lägenheten. ”Ah, men det beror på att Leo kommer att spela i stadens lag.” Ja, det gör det, men ///. Alla mycket vänliga och välkomnande.

2. Skönhet

Aphrodite välsignade denna plats. Här är nästan alla långa, blonda och har blå ögon. Förmodligen en av de största koncentrationerna av vackra människor per kvadratmeter. Barbara är dör lite inombords och vill stjäla alla ganska små barn som hon ser på gatan. (HK: Det hoppas vi inte hon gör!)

3. Kommunikation

Alla talar engelska. Under dessa tre dagar har vi fått gå in i en hel del små butiker, banker, bland annat och inte hittat en person som inte talar engelska. Det var något som kan förväntas i en storstad, mer turiststad kanske, men i en stad med 100.000 invånare, överraskade oss.

4. Artighet

Tack så mycket och varsågod. Jag tror att de orden är de vi hört mest sedan vi kom, eller kanske är det bara för att de är några av de få som vi förstår. Men faktum är att människor är mycket artiga och säger tack för allt.

5. Transport

Vissa iakttagelser om transport i Halmstad:

• Trängsel bara för cykel (på allvar, inte ens i den påstådda rusningstiden är det ett stort flöde av bilar på vägen);
• I mitten av staden finns inga stoppljus och allt fungerar, att passera;
• Här finns inga skyltar om hur du ska kliva över gatan, det är bara att gå på övergångsstället och folk stannar för dig att passera. Hittills är det så bra, det finns andra ställen där detta sker. Men mest slående är här att när föraren ser att du är på väg mot gatan, stannar han innan du ens kommer dit.

6. Språket

Svenska är ett av de språk som när du lyssnar tror du inte att du skulle lära dig det på tusen år. Även om det låter konstigt i våra öron och är mycket annorlunda än portugisiska, är grammatiken enklare än för portugisiska. Det har åtminstone inte 350 miljoner kombinationer för varje verb. Nej, vi har inte lärt oss svenska än, men vi är optimistiska.

7. Klimat

Det kan bli varmt även i Sverige. Vi är nu mitt i sommaren, men några veckor innan flytten såg vi hur vädret var och verkade bara vara 17 ° C, 18 ° C, som i Rio de Janeiro är mitt i vintern. Men vädret här, även på sommaren, är förvånansvärt bra. Termometrar här bör ändras, för när solen skiner och är märkt 22 ° C-25 ° C här är det riktigt varmt.

8. Återvinning

Om du söker på Google efter ”återvinning i Sverige” kommer di att stöta på några imponerande data. Ca 96% av det avfall som produceras i Sverige antingen återvinns eller omvandlas till energi, så att endast 4% som går till deponi. Vi hade läst om den svenska oron för hållbarhet och återvinning innan vi flyttade hit, men det är fortfarande svårt att tro när man ser.

Du måste sortera alla dina sopor hemma och sedan leda till särskilda fack. Skillnaden är att här fungerar det mycket bra. I Sverige, om ett paket är plast och papper, till exempel, måste du separera de olika materialen och lägga var och en på sin plats. Och måste skilja papper kartong, glas, glödlampor… Jag erkänner att när de förklarade det kände jag mig lat, men vi köpte flera fack och när du sedan sorterar för att de kommer att använda sakerna, är det mindre tråkig än det låter.

9. Levnadskostnader

Levnadskostnaden i Sverige är mycket hög. Men om du bor i Rio, bör du redan vara van vid att saker kostar mycket. Men eftersom den svenska kronan är undervärderad, så blir man rädd för att titta på priset på saker och se höga kostnader. Vi hittade några dyrare saker och andra billigare än vi brukade betala i Rio, men detta är något som förtjänar lite mer tid att tala mer i detalj.

10.Infrastruktur

Oklanderlig väg, skyltar och rena gator, cykelvägar i hela staden, allt fungerar… Den Halmstad Arena, där Léo tränar varje dag och spela alla hemmamatcher, är en idrottsanläggning som har fotbollsplaner, handboll, pooler, gym, ishockey, restauranger, bland annat.

Ja, det i en stad som är mindre än 100.000 invånare. Arena Halmstad? Rekommendera en Google-sökning, det är det värt. Förutom all infrastruktur i staden, allt vi behöver, gör klubben sitt bästa för att göra eller ge, eftersom det för dem, får  idrottaren bara ha ett bekymmer: din inkomst. Så om det är någonting utanför sporten så finns det alltid någon som är villig att åtminstone hjälpa.

Om du vill veta mer följ oss på våra sociala nätverk.

Snapchat: coatlantico

Snart tillbaka med fler nyheter om livet i Sverige.

Tills nästa.