Linus Andersson drömmer om att spela mästerskap med a-landslaget

Linus Andersson.

Som nummer 3 i vår artikelserie om unga framtida svenska handbollsstjärnor träffar ni en ambitiös kille från handbollsmetropolen Ystad.

Namn: Linus Andersson, #7, Ystads IF
Position: H6
Meriter: JSM-guld 2015, 3 säsonger div 1, nu andra säsongen i elitserien, 40 u-landskamper
Smeknamn: Lillebror

Linus är född den 21 augusti 1996 och uppvuxen i Ystad. Han började spela handboll i Ystads IF när han var sex år och har varit klubben trogen sedan dess. Att det blev handboll var inte helt givet från början. Linus spelade även mycket fotboll när han var yngre och tyckte det var roligare då. Men ju äldre han blev desto mer tog handbollen över. Att växa upp och spela fotboll i en utpräglad handbollsstad är inte helt enkelt. När det sen var tid för att välja skolinriktning fanns det aldrig något tvivel hos Linus.

Varför blev det handbollsgymnasium?
Eftersom det finns ett väl fungerande handbollsgymnasium med kompetenta instruktörer i Ystad så fanns det aldrig något tvivel om vilket skolval jag ville göra. Jag tycker nu i efterhand att det var ett väldigt bra val, även om man var ganska trött på det ibland. Man fick bra individuell träning och jag valde ju handbollsgymnasiet för att bli en bättre handbollsspelare och mer träning helt enkelt, förklarar Linus.

Har du något råd till unga spelare som idag funderar på vilket gymnasieval de ska välja?
Om du inte bor i en ort med handbollsgymnasium eller att där finns flera alternativ så undersök hur och vilka klubblag som samarbetar med handbollsgymnasiet. Mycket handlar om att trivas, säger Linus.

Linus tog studenten i somras och när han inte tränar eller spelar handboll jobbar han på sin pappas företag, Anderzon of Sweden i Ystad , med lite av varje.
Han bor fortfarande kvar hemma hos sina föräldrar och trivs väldigt bra med sin tillvaro i Ystad och i laget. –”Det är ett jävligt gött lag med hög moral”, säger Linus.

Linus har gjort den långa resan i klubblaget, från bollskolan och ända upp till elitlaget. Han har även gjort den långa resan via distriktslaget, där han var med i Skånelaget som vann Sverigecupen 2012, och alla elitlägersteg fram till ungdomslandslaget. Än så länge har Linus abonnerat på en av två platser på H6-positionen i P96/97-landslaget. Han har bland annat gjort två mästerskap, JEM i Polen 2014 och i somras spelade han JVM i Ryssland.

Vem eller vilka tränare har betytt mest för din handbollsutveckling?
Oj, jag har haft förmånen att ha många duktiga ledare och tränare och vill inte framhäva en eller två utan vill gärna nämna alla. Michael Nilsson, Lukas Nilssons pappa tränade oss först och det var en viktig period såklart. Kristoffer Malmberg, Markus Lindgren och Martin Erlandsson måste också nämnas samt Sebastian Seifert och Pierre Hammarstrand, som jag har idag.

Vilken är din bästa egenskap som handbollsspelare?
Jag är en bra kontringsspelare och jag värderar alltid laget före jaget, säger Linus.

Vad behöver du förbättra för att ta nästa steg i din utveckling?
Jag måste bli säkrare i avsluten, förbättra mitt försvarsspel samt fortsätta min fysiska träning för att bli starkare, förklarar Linus.

Känner du att du har fått försakat något som du verkligen saknar på grund av all tid du lägger på handbollen?
Det jag saknar mest är skidåkning. Jag tycker det är väldigt roligt att åka utför men skaderisken är för stor, så jag får väl lugna mig tills jag lagt skorna på hyllan, säger Linus.

Dina framtidsdrömmar?
En dröm är att få spela mästerskap med a-landslaget. Det krävs hårt arbete för att komma dit men jag är beredd att göra jobbet och ge det en chans.

Avslutningsvis har vi låtit hans tränare i Ystads IF, Sebastian Seifert, och förbundskaptenen för u-landslaget, Ulf Nyström, ange de mest framträdande egenskaperna som karaktäriserar Linus som handbollspelare och person.

Sebastian Seifert
Spelaren: stark, bollsäker och har ett stenansikte under match
Personen: en spjuver

Ulf Nyström
Spelaren: en snabb och skicklig kontringsspelare, duktig försvarsspelare & en riktig måltjuv
Personen: lugn, lurig & skärpt kille med glimten i ögat

Handbollskanalen önskar Linus Andersson stort lycka till med säsongen i klubblaget och hans framtida drömmar.

Är sprungen ur en fin årgång -64 med handbollsrötter i främst Malmö och Lund. Drygt 10 säsonger som elitspelare, 12 u-landskamper som spelare, drygt 20 säsonger som tränare/ledare i olika sammanhang samt ingår i tränar-/ledarstaben på P96/97-landslaget. Just nu huvudansvarig för HK Ankarets herrlag, som är nykomlingar i division 1 södra säsongen 2017-18.