Kval till Allsvenskan herr: Spännande avgörande väntar

Jonathan Berg, Kärra HF. Foto: Marek Hom.

Kvalet till Allsvenskan herr är i full igång och nu börjar det utkristallisera sig vilka lag det kommer att stå om.

Kvalet är uppbyggt med två olika matchserier som avgörs i bäst av tre. Vinnarna (lag från division 1) i de två matcherna möter sedan de två lagen som kommer uppifrån, även den här gången i bäst av tre.

Semioff 1: Kärra HF – Täby HBK
Match 1:
Den första matchen var en svängig historia där bortalaget Kärra hade ledningen med 12–7 efter den första halvleken. Kanske smög det sig in för mycket trygghet i det läget och hemmalaget Täby kunde komma tillbaka starkt i den andra halvleken. Kärras Erik Nylén fick rött kort i den andra halvleken och då tappade Kärra en av sina viktigaste försvarsspelare, vilket innebar att Täby kunde dra ifrån. Täby vann med 31–26 och satte därmed rejäl press på Kärra inför returen i Lillekärrshallen.
Bästa målskyttar i respektive lag i den här matchen var Täbys Gustav Nyberg (6) och Kärras Mathias Revell (10).

Match 2:
All press på Kärra, som lyckades hantera det på ett bra sätt och vinna med hela 35–25. Kärra fick verkligen offensiven att stämma samtidigt som Täby inte alls fick samma träff som de fick i den första matchen. Mathias Revell var het i målskyttet även i den här matchen och var tungan på vågen för Kärra. Revell gjorde tio mål för andra matcher i rad och blev med det bästa målskytt i Kärra. I Täby gjorde Gustav Nyberg åtta och var med det hetast i bortalaget. Kärra vann med 35–25 och därmed väntar en avgörande match i Lillekärrshallen på onsdag. Vinnaren i den matchen ställs mot Amo i en ny bäst av tre-serie där vinnaren spelar i Allsvenskan nästa säsong.

Semioff 2: Mantorps IF HF – HP Warta
Match 1:
En väldigt jämn första match där lagen bytte ledning med varandra flera gånger under den första halvleken. Till slut var det ändå Mantorp som hade ledningen i paus efter att Wartas Lukas Karlsson reducerat till 13–14 i halvlekens sista sekund. I den andra halvleken gick Mantorp snabbt ifrån till en fyramålsledning och efter det kom inte hemmalaget närmare under matchen. Det definitiva avgörandet kom när Oskar Kjellander gjorde 24–19 till Mantorp med två och en halv minut kvar.
Mantorp vann med 25–22 och hade därmed chansen att avgöra på hemmaplan i match 2. Bästa målskyttar i den här matchen var Wartas Viktor Sjöberg (6) och Mantorps Niklas Johansson och Daniel Blomqvist (5).

Match 2:
Warta gick ut hårt och hade kommandot i den här matchen i drygt 20 minuter. Efter det började Mantorp att jobba sig i i det och det var nog lite knäckande för Warta att det stod 15–11 till hemmalaget i paus efter en halvlek där Warta gjorde det väldigt bra väldigt länge. Bortsett från en liten svacka i mitten av den andra halvleken lyckades Mantorp hålla undan utan några större problem och vann med 34–25. Bästa målskyttar var Mantorps Jakob Nilsson (10) och Wartas Lukas Karlsson (6).
Det blev alltså 2–0 i matcher för Mantorps IF HF som nu kommer att ställas mot Tyresö Handboll i slutkvalet.

Slutkval 1: Amo HK – Vinnare SO 1
Slutkval 2: Tyresö Handboll – Mantorps IF HF