Jesper Östlund: ”Har fått ihop försvarsspelet”

Jesper Östlund. Foto: IF Hallby HK

IF Hallbys nya man vid rodret kapade hängslen och livrem när han lämnade det bekanta bakom sig. Tränarkostymen passar alltjämt för Jesper Östlund hos serietvåan. – Mitt ledarskap har utvecklats enormt mycket, säger han till Handbollskanalen.

Östlunds första månader i Hallby stavas succé. Än så länge är han mer förknippad med åren som spelare och tränare i Skånela IF.

– Jag fick fyra år där jag fick jobba tillsammans med en av mina bästa vänner, Jimmy Karlsson. Allt var inkört och man kan varandra och spelarna till punkt och pricka, säger han om tiden före flytten.

– Jag kände starkt för att vara med och bygga ett lag, det är kul att vara huvudtränare. Mitt ledarskap har utvecklats enormt mycket med den här inledningen, fortsätter Östlund och syftar bland annat på sex segrar på nio försök i Allsvenskan.

Men också på mottagandet och miljön han upplevt i Jönköping.

– Jag har haft det väldigt väl förspänt. Kim Shepherd som var tränare tidigare arbetade mycket med gruppdynamik och det fungerar väldigt bra i gänget.

Att Hallby har hunnit bli Östlunds lag råder det ingen tvekan om. Försvarsplanerna har varit a och o för den nye huvudtränaren.

– Historiskt sett har Hallby varit mycket bättre offensivt än defensivt, men nu har vi gjort om lite i försvarsspelet. Vi ligger lite mer offensivt med tvåorna, mer man-man-betonat istället för zon och har nya avtal mellan spelarna. Jag känner att vi har fått ihop försvarsspelet, säger han.

Tvättäkta seriefinal nästa
Hallby skuggar OV Helsingborg, men blev av med en poäng i helgen efter en holmgång mot LIF Lindesberg. Å andra sidan fick hemmaspelarna kämpa mot långa poängsviter och en målvakt med mentalt övertag. Charles Hugoson gjorde de två sista målen för oavgjort.

– Det var blandade känslor. Deras målvakt (Thomas Matic) gör en helt otrolig prestation. Jag sitter och kollar på matchen nu, det är säkert 30 lägen som vi bränner och det sätter sig i huvudet när de går om i matchminut 45. Sen tog väl Hallby senast poäng mot Lindesberg 2012, vilket också var ett hjärnspöke.

– Det var riktigt viktigt att vi reder ut det och behåller kylan i slutminuten, säger Östlund efter 27 lika.

Siffror som ändå dukar upp till en tvättäkta seriefinal i Helsingborg på fredag.

– Nu blir det faktiskt ettan mot tvåan, en riktig vattendelare. Självklart skulle det vara kul att kliva om, ler Östlund.

Vilka Hallbyspelare sticker ut för dig hittills?

– Vår målvakt Fredrik Landin och vänsternia Oliver Löfwenius gör det fantastiskt bra. Och ska man ta ut en stjärna i laget är det vår kapten Olle Ek, säger Östlund som på sistone fått fylla in flera namn på skadelistan.

– Det såg bra ut tidigare men nu har vårt nyförvärv Jonathan Wiklund gjort sig illa i foten. En av våra högersexor, Marcus Erlandsson och mittsexan Robin Svensson är också borta, så det blir mer att lirka med.

I den nämnda trion lär Hallby först få igång Svensson igen. Erlandsson väntar på klart besked efter söndagens knäskada.

OV Helsingborg ställer större krav på spelmodell och uthållighet. Hallby laddar upp med okuvlig entusiasm.

– De har ett riktigt tungt allsvenskt lag, bygger bakifrån. För oss handlar det om att lösa vårt anfallsspel och få dem i uppställt försvar. Då tror jag att de kommer passa oss rätt bra defensivt, de har stora tunga gubbar som kan få problem att hitta rätt momentum mot lite mer offensivt försvar.

Allsvenskan 11 november
IF Hallby–LIF Lindesberg 27–27
Amo HK–HK Aranäs 20–24