Handbollskanalen tippar Herrallsvenskan: Snårigt i toppen, mitten och botten

Gunnar Pettersson. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån

Då var det klart. Såhär slutar Herrallsvenskan 2020/21. Nja, riktigt så enkelt var det inte att tippa utgången av Herrallsvenskan som alltid är en tuff och jämn historia.

Spåkulan har putsats så in i vassen men om den gav några tydliga svar på hur kommande säsong av Herrallsvenskan slutar vet i tusan. Toppskiktet känns förhållandevis tydligt. Faktiskt likaså mitten och botten. Men att pricka rätt lag på exakt rätt plats är lika svårt som att köra rätt väg till Alstermo. Ska man svänga av redan vid Lenhovda eller ska man ta av i höjd med Målerås? Inte lätt…

Hur eller hur. Nu är tippandet klart och detta är vad vi kom fram till. Håll till godo:

1. Hammarby IF HF

Herrallsvenskan 2020/21 drar igång med Södergänget Hammarby i pole position. Klubben har gått försiktigt fram under Silly Season-perioden men detta tyder på både styrka och långsiktigt tänkande. Inte en enda spelare från förra säsongens trupp, som slutade 2a i Herrallsvenskan, lämnar laget. Ansluter gör Nicklas Andreasson (Amo HK) som kommer att tillföra alternativ med vänstertassen på H9.

Bajen besitter helt enkelt serien bästa lag med fin variation av klasspelare och krigare som kan offra allt för att inkassera två poäng till klubben. Lägg därtill en näve kompetens på bänken så det nästan räcker och blir över i Patrik Fahlgren och Kalle Mattsson.

2. Amo HK

Skogen, Mästartränaren och 7-mot-6-spelet. Där har ni en kombination som mycket väl kan placera Amo HK på plats nummer 2 när Herrallsvenskan stänger sina böcker i mars 2021. Tränare Andreas Stockenberg har på Twitter själv skrivit att säsongens trupp är bredare och att nyckeln för en bra säsong blir att minimera den så ofta återkommande svackan i november-december när vintermörkret tar över de småländska skogarna. Då är det mörkt.

Under försäsongen har Amo hållit jämna steg, och ibland till och med varit några steg före, både lag från Handbollsligan och Herrallsvenskan. Klubbens mest intressanta nyförvärv är Evon Mohlin från IFK Kristianstad som sägs ha ett brutalt upphopp och skott. Nu är det upp till Stocken att förvalta och utveckla 19-åringen väl – eller som Dr Hassan Moustafa hade sagt “Evon Mohlin is a diamond, which should be polished in order to become a brilliant.”

3. Skånela IF

Skånela vill vara med i toppen. Skånela har truppen för att vara med i toppen. Skånela kommer att hamna i toppen. Likt Hammarby så har Märstaklubben Skånela lyckats behålla i princip hela laget från föregående säsong där de slutade på en tredje plats. Målvaktsposten har förstärkts med ex-proffset Herdeiro Lucau som utöver en hel del räddningar kommer att tillföra mycket rutin efter spel i storklubbar såsom THW Kiel, Vfl Gummersbach och BM Valladolid.

Jimmy Karlsson är en mycket duktig och smart tränare som ofta lyckas få ut maximalt av sin trupp och magkänslan säger att Skånela är väldigt starka hemma i Vikingahallen. Vid närmare titt så hade magkänslan rätt – Skånela förlorade endast två matcher (HIF Karlskrona och Rimbo) på hemmaplan förra säsongen. Helt klart en nyckel för Skånela om de ska svara upp mot fjolårets 3e-plats.

4. HIF Karlskrona

Herrallsvenskans dyraste trupp? Herrallsvenskans bästa möjligheter? Ja, HIF Karlskrona (Hästö) fortsätter sin satsning mot ett återtåg till Handbollsligan och man har återigen värvat friskt och vågat. Förra säsongen lyckades man inte riktigt svara upp till de förväntningar som åtminstone utomstående hade på laget. En riktigt slagkraftig trupp på pappret såväl då som nu, och nu är det väl ändå upp till bevis för Karlskrona som kommer att vara med i toppen. Vill det sig väl så aspirerar de på de absoluta topplaceringarna – för så bra kan, borde (?), de vara. Bara så sent som för några dagar sedan vann de exempelvis mot IFK Ystad med 26-24.

Nye tränaren Mathias Ekstrand har fina möjligheter att väcka liv i handbollsstaden Karlskrona men givet prestationen förra säsong så är vi på HK-redaktionen fortsatt något osäkra på hur bra Karlskrona är över tid.

5. Kungälvs HK

Säsongen 2017/18 gjorde Kungälvs HK comeback i Herrallsvenskan och sedan dess har utvecklingen tagit ett steg framåt varje säsongen för klubben några underjamare norr om Göteborg. Kontinuitet har varvats med nyförvärv av spetsspelare och inför denna säsongen sticker så klart signeringen av Simon Örtelind ut. Mittsexan Alexander Regen, närmast från Alingsås HK, verkar vara en riktig bisonoxe i försvaret som även besitter fina kvaliteter i anfallsspelet. Man har även hämtat Sebastian Wiik från lokalkonkurrenten Kärra HF och i Wiik får man en lagspelare ut i fingerspetsarna som alltid kliver av banan med plus på kontot.

Lagets nya, unga och nördiga tränare Pontus Ward Wiklund har matchat sina mannar mot tufft motstånd i form av Hallby, Sävehof, Alingsås, Aranäs och Varberg under försäsongen och resultatmässigt har det ändå sett bra ut om än inga segrar.

Hur arg är David Larsson i målet?

Kungälvs HK slutar 5a. Eller kanske 3a. Eller 4a? Nej, 5a.

6. LIF Lindesberg

Stabila Lindesberg som man på något sätt önskar, tror och hoppas alltid ställer upp med Herman Arenvang på nio meter. Arenvangs aktiva karriär är dessvärre slut och istället är det namn som Broman, Nilsson, Bosson och Ahmeti som klubben får förlita sig på. Lindesberg har en habil trupp med goda möjligheter att knipa poäng mot topplagen. Men sett över en hel säsong så kommer de förmodligen inte vara där och utmana om topplaceringarna. Laget är också för bra för att blanda sig in i bottenstriden – en slutplacering i mitten av tabellen känns därför rimligt.

Förra säsongen släppte Lindesberg in hela 805 mål. Bara Linköping och Boden släppte in fler – båda lagen åkte också ur Herrallsvenskan. Kan nye tränaren Stefan Karlsson råda bot på detta säg?

7. Rimbo HK

Först en liten liten sågning och uppmaning till bättring. Att hitta information om vad Rimbos herrlag sysslat med sedan sista matchen i Herrallsvenskan 2019/20 är nämligen i princip omöjligt. Inga nyheter eller uppdateringar på varken webbsida eller deras sociala medier. Bättring mottages med glädje.

Så, vi får helt enkelt gå på den berömda magkänslan som räddat och stjälpt undertecknad så många gånger förr.

Vad vet vi om Rimbo? Ny röst på bänken i form av Dag Lundin då förre tränaren Dick Tollbring tvättar tungan kommande år. Det ska bli intressant att se om Lundin kan sätta sin prägel på laget som sedan urminnes tider alltid gjort många mål och släppt in många mål. Spelet kommer som alltid kretsa kring Endrit Abduallhi och Tollbring-bröderna Ken och Jeff. Den sistnämnde är som bekant korsbandsskadad vilket såklart är ett stort tapp – men blir han kanske årets julklapp i Rimbotrakten?

8. Tyresö Handboll

En stor eloge till Tyresö Handboll som med fin ungdomsverksamhet slussar upp spelare till herrlaget i Allsvenskan. Under försäsongen har exempelvis Lukas Rylander (99), Tobias Johansson (01), Philip Missuna (01), Petter Söderlund (03) och Linus Fröberg (03) fått göra debut i representationslaget.

Kontinuitet och skynda långsamt verkar vara Tyresös motto för man har lyckats behålla i princip hela laget från förra säsongen. En viktig kontraktsförlängning gjorde man i juni med hårdskjutande Jesper Johansson med meriter från spel i både Redbergslid och Hammarby.

Förra säsongen lirade man en stundtals effektivt 7-mot-6-spel och om detaljerna och samarbetet har förfinats under den långa försäsongen så kan det bli ett farligt anfallsvapen. Det ska bli mycket intressant att se vad nye tränaren tillika klubblegendaren Mattias ”Showbom” Bejbom har för ess i rockärmen.

9. Vinslövs HK

Ett av Vinslövs starkaste segervapen har genom åren varit den knökfulla och högljudda Furutorpshallen. Givet rådande situation så skulle det förvisso vara tomt på läktarna ett tag till men något spel i hemmaborgen blir det ändå inte tal om efter Corona. Tidigare år har det spelats handboll i Furutorpshallen med dispens men i år tvingas laget flytta sina matcher till Kristianstad. Vad betyder det för Vinslövs HK? Förmodligen en hel del… Men trots detta tror vi på att Vinslöv kommer att göra en stark säsong som nykomling i Herrallsvenskan.

Under försäsongen har man valt att matcha mot riktigt tufft motstånd och det har blivit en hel del (kanske bara) förluster. Trots detta kommer de nog stärkta till seriepremiären mot VästeråsIrsta HF som blir en fin värdemätare.

Niometaren Björn Lidén Van Riesen, högernian Hampus Henningsson samt mittsexorna Elias Holmström och Oscar Paulin är alla stora, starka och duktiga.

Plötsligt i Vinslöv.

10. Anderstorps SK

Nykomlingen Anderstorps SK kan mycket väl klara sig kvar i Herrallsvenskan även om det kommer bli otroligt många jämna och nervpirrande matcher i slutet av säsongen. Laget styrs av profilen Martin “Preben” Carlsson som vi hoppas fortsätter coacha bredbent i badtofflor. ASK kommer förmodligen förlita sig på en snabb handboll där fokus kommer att ligga på kontringsspel med bra tryck i första- och andrafas. Samtidigt som laget trycker upp från försvarsspelet så kommer nämnde Preben skrika “Såga!” från bänken.

Under försäsongen har man släppt in förhållandevis många mål så nyckeln till skattkistan i vilken ett nytt allsvenskt kontrakt ligger hittar man förmodligen i bra målvaktsspel och mycket vilja i försvaret – som så många gånger förr.

11. AIK

Oj, oj, oj. AIK är svårtippade inför årets upplaga av Herrallsvenskan. Förra säsongen slutade klubben på plats 10 i en tajt tabell där det endast skiljde två poäng mellan plats 8 och 11. Rent truppmässigt så får man nog tro att det är ett lite svagare AIK som kommer till spel denna säsongen jämfört med förra. Man har tappat spets i bröderna Windahl (båda till Eskilstuna GUIF) samt rutin, storlek och slit i Jesper Linnéll och Gustav Rydergård (båda slutar som aktiva).

AIK har bl. a. förstärkt med två estniska landslagsmän i Uvis Strazdins (HC Kehra) och Robin Oberg (HC Talinn) och det vill nog till att dessa presterar på topp om det ska bli en rolig säsong för AIK. Ska vi gissa att högstanivån är relativt hög men frågetecken kring hur vana de är att leverera på den efter en karriär i estniska ligan? Det har viskats om att Hampus Jildenbäck kan spela några matcher med AIK i vinter och det kommer självklart vara ett välkommet tillskott.

Miguel Mbumba lär behöva Mbomba en hel del, och bra, från V9.

12. Kärra HF

Kärra rivstartar Herrallsvenskan med hemmamatch mot tippade topplaget Amo HK. Göteborgslaget kommer till spel med en helt okej försäsong i ryggen. Bättre prestationer har varvats med något sämre, som sig bör, vilket gör det svårt att placera in Kärra i denna Herrallsvenska tombola.

Om man jämför säsongens trupp med föregående så lutar det åt att årets upplaga är något starkare. Nyförvärvet Simon Källström kommer att spela en viktig roll med fint skytte och därmed gäller det också att han håller sig skadefri. Skadade Joel Järlfors kommer att bli ett fint och viktigt tillskott när han kommer tillbaka omkring jul – kanske årets julklapp i Kärratrakten?

Som alla lag på nedre halvan av tabellen sätter vi ett frågetecken på lagets bredd. Det blir förmodligen ett lotteri i vilket lag som lyckas hålla sina spelare hela och rena.

13. VästeråsIrsta HF

VästeråsIrsta har hållit en förhållandevis anonym tillvaro under försäsongen. Laget har förvisso spelat en del träningsmatcher men att hitta några rapporter och resultat från matcherna är inte lätt. Noterat är en förlust mot Guif och en seger mot Tyresö. Håll koll på Marcus Pedersen, Daniel Zachrisson, Daniel Wolf samt nyförvärvet Anton Lindblom (Enköpings HF).

Det stora frågetecken för de svart/vita är även här om det finns tillräcklig bredd i truppen för att undvika bottenstriden. Bevisa gärna motsatsen!

14. HK Torslanda

Sent omsider började Torslanda säkra upp och presentera nyförvärv till sitt herrlag. Förra säsongen slutade man trea från slutet och sedan dess har man tappat tre viktiga kuggar i målvakt Hayder Al-Khafadji (HIF Karlskrona), skytt Simon Örtelind (Kungälvs HK) och mittsexkraft William Höghielm. På pluskontot finner vi bl.a. landslagsmannen i beachhandboll Henrik Dahlgren och bollvirtuosen Nikola Stojcevski.

Det finns kvalitet i Torslanda – det råder det inga som helst tvivel om. Men om Torslanda ska undvika placering i slutet av tabellen så gäller det att just nämnde Dahlgren håller sig skadefri och att Stojcevski fortfarande håller den klass som han gjorde för några säsonger sedan i Redbergslid.