Handbollskanalen tippar Herrallsvenskan: Plats 1–8

Andreas Stockenberg, Amo HK. Foto: Bildbyrån

Handbollskanalen ger er här alla förutsättningar om lagen inför starten av Allsvenskan. Vi går igenom lagen, försäsong och bjuder dessutom på en analys. Därutöver ger William Törnqvist sin kommentar om respektive lag.
Här är plats 1–8.

Handbollskanalens reporter Ola Selby har tippat Allsvenskan och dessutom ger William Törnqvist sin kommentar på samtliga lag.

8. Kungälvs HK

Förra säsongen: Åtta i Allsvenskan.

In: Robin Forsberg (IK Celtic), Simon Thorbjörnsson (HK Aranäs), Thim Ahlin (Eskilstuna Guif), Daniel Wester (Redbergslids IK), Emil Lennartsson (HK Aranäs), Johan Eriksson (uppflyttad), Marko Kolar (uppflyttad)

Ut: Fredrik Jyborn (Torslanda HK)

Tränare: Robert Fasnacht

Försäsong: Varberg–Kungälv 34–27, Kungälv–Torslanda 26–23, Aranäs–Kungälv 27–22, Hallby–Kungälv 27–25, Anderstorp–Kungälv 35–23

Ola observerar: Kungälv gjorde det bra förra säsongen och har i år fått in Daniel Wester från Redbergslid. Wester har varit en stabil spelare i Handbollsligan under flera år och bör dominera i Allsvenskan. Nyckeln för Kungälv blir att hitta jämnheten i spelet och att de inte blir för beroende av mittnian från RIK. 

William Törnqvist kommenterar: ”År efter år är de tippade att vara en utmanare i toppen men varje år blir man lite besviken. Jag tror samma i år, de kommer att fajtas om kvalplatser ett bra tag men inte räcka till. De har seriens bästa målvakt i David Larsson och dessutom spännande där bakom i egna produkten Johan Eriksson. Där står de sig bra. Dessutom har de fått in Daniel Wester på niometer och det är ju en spetsspelare. Men jag tror att de kommer att landa lite nedanför kvalplatserna.”

7. AIK

Förra säsongen: Åkte ur Handbollsligan efter kval.

In: Axel Skoog (Silwing/Troja), Simon Axelsson (Rimbo HK), August Elmberg (Torslanda HK), Jonatan Widgren (Bodens BK), Oskar Nilsson (Lidingö SK), Adam Hauser (IFK Tumba), Viktor Bergklint (Hammarby), Axel Bellander (IK Bolton), Gustav Rydergård (TSG Altenhagen-Heepen)

Ut: Patrik Lindblad (Liberbank Cuenca, Spanien), Martin Börjes (Tyresö), Ola Pewik (Skånela IF), Pavle Karacic (Eskilstuna Guif), Adam Tumba (IF Hallby), Philip Jonsson (Lugi HF), Troels Vejby Jörgensen (KIF Kolding, Danmark), Matija Spikic (Olympiakos, Grekland)

Tränare: Helgi Magnusson

Försäsong: Täby–AIK 21–32, AIK–Tyresö 28–24, AIK–Örebro 37–25, Skånela–AIK 31–30

Ola observerar: AIK har tappat flera tongivande spelare och kommer inte att vara bland de fyra främsta lagen kommande säsong. Gustav Rydergård har kommit in och är han motiverad är det givetvis ett av seriens bästa nyförvärv. Men i övrigt då? Då ser det tunt ut.

William Törnqvist kommenterar: ”Det har hänt mycket där, både in och ut. De har plockat många spelare från Stockholmsområdet och de har inte så bred allsvensk erfarenhet. Samtidigt har de kvar trygghet i Linnéll och Windahl-bröderna som håller hög allsvensk klass. Rydergård känns också spännande och mittlåset där tillsammans med Linnéll kan nog skrämma bort en del junisar i Alllsvenskan. Men det känns lite svajigt och därför tror jag att de kommer att hålla till i mitten någonstans.”

6. Rimbo HK Roslagen

Förra säsongen: Sexa i Allsvenskan.

In: Casper Blanck (Skånela IF), Kevin Isberg (Anderstops SK)

Ut: Simon Axelsson (AIK)

Tränare: Dick Tollbring

Försäsong: Rimbo–Sollentuna 39–21, Rimbo–Hammarby ?

Ola observerar: Som alltid svåranalyserat. Förra säsongen gjorde Rimbo det riktigt bra och det finns mycket som talar för att laget blir minst lika bra i år. Framförallt det faktum att det inte skett stora förändringar i spelartruppen. Tollbrings är kvar och Endrit Abdullahi är kvar. Rimbo kan slå vilket lag som helst och förlora mot vilket lag som helst. Precis som vanligt med andra ord.

William Törnqvist kommenterar: ”Det har varit ett ganska lugnt transferfönster och det tror jag kan vara bra för Rimbo. De har tappat Simon Axelsson men det vet jag inte om det betyder jättemycket. De kommer att spela sitt spel och vinna vissa matcher med tio mål och förlora andra med 15 mål. Jag har svårt att se hur de kommer att lyfta sig, Tollbrings har haft sina toppar i deras handbollsliv känns det som. Men de kommer fortfarande att kunna störa samtliga lag i serien, framförallt nu när Endrit har fått spela en säsong.”

5. Skånela IF

Förra säsongen: Fyra i Allsvenskan, kvalade till Handbollsligan.

In: Marcus Nilsson (comeback), David Källemyr (uppflyttad), Anton Selander (Kungsängens SK), Ola Pewik (AIK), Marcus Lennernäs (Uppsala HK)

Ut: Casper Blanck (Rimbo HK), Fredrik Olsson (Lugi HF), Alexander Holmberg (Hammarby), Jesper Byström (slutar), Rasmus Nilsson (slutar), Iris Ganibegovic (slutar)

Tränare: Jimmy Karlsson

Försäsong: Skånela–Tumba 29–25 , Skånela–VästeråsIrsta 25–25, Skånela–Tyresö 29–26, Guif–Skånela 24–31, Hallby–Skånela 29–27, Skånela–AIK 31–30

Ola observerar: Förra säsongen kvalade Skånela till Handbollsligan där Önnered blev en för tuff nöt att knäcka. I år har Ola Pewik kommit in som en storskytt och bara det bör göra Skånela bättre. Ändå tippar vi laget en position längre ner. Varför? Därför att konkurrenterna har blivit bättre. Mest spännande att se är talangen Simon Lindberg.

William Törnqvist kommenterar: ”De har ju varit ett topplag i Allsvenskan i flera år nu och de har förutsättningar för att ligga där runt kvalplatserna igen. De har åkt på ett tungt tapp i Fredrik Olsson men har gjort ett jättefint nyförvärv i Ola Pewik, han bör kunna ersätta där. Sedan har de värvat Marcus Lennernäs från Uppsala och han är en spännande spelare som på sikt kan bli bra för Skånela. Men jag tror inte att de riktigt har spetsen eller bredden för att utmana om direktplatsen. De kommer däremot att fajtas om kvalplatserna.”

4. Hammarby IF HF

Förra säsongen: Åkte ur Handbollsligan.

In: Max Gugolz (uppflyttad), Fred Olsson (uppflyttad), Gustav Davidsson (IK Sävehof), Alexander Holmberg (Skånela IF), Linus Bergh (Täby HBK), Hendrik Varul (Põlva Serviti, Estland)

Ut: Adam Blanche (IK Sävehof), Viktor Ahlstrand (HIF Karlskrona), Fabian Norsten (IFK Skövde), Erik Borgenhäll (HIF Karlskrona), Anton Hellberg (HK Malmö), Viktor Bergklint (AIK)

Tränare: Patrik Fahlgren

Försäsong: Nyköping–Hammarby 14–32, Hammarby–Tyresö 28-26, Hammarby–Lindesberg 26–27, Guif–Hammarby 26–26

Ola observerar: Här har det hänt grejer och framförallt kanske utanför plan. Att Magnus Grahn och Kalle Matsson är tillbaka kommer innebära att Hammarby som förening tar flera kliv fram. Frågan är om det redan nu kan visa sig under match? Gustav Davidsson är ett hypervasst nyförvärv och mittnian kommer att vara otroligt viktig direkt. Fahlgren, Dolk och de andra bör kunna göra mycket mål i Allsvenskan, frågetecknet är på målvaktssidan och i försvaret.

William Törnqvist kommenterar: ”De har tappat en del spelare men samtidigt har de många kvar som håller hög klass. Då tänker jag på Lönn, Dolk och Pettersson bland andra. De har inte plockat in så mycket av beprövad kvalitet med undantaget Davidsson. Å andra sidan får man räkna Wik Rydberg som ett halvt nyförvärv. Mycket talar för att de blir ett topplag, men jag är lite tveksam till om deras målvakter är tillräckligt bra.”

3. Amo HK

Förra säsongen: Nia i Allsvenskan.

In: Mathias Mark Pedersen (Mecklenburger Stiere, Tyskland), Philip Kjellander (comeback), Philip Otterberg (HK Brukspôjkera), Filip Pettersson (Sandefjord, Norge), Axel Dahlman (HK Country), Patrik Sandberg (Silwing/Troja), Oliver Olsson (IFK Ystad)

Ut: Erik Karelius (HK Aranäs), Jack Månsson (HIF Karlskrona)

Tränare: Andreas Stockenberg

Försäsong: Amo–IFK Karlskrona 42–27, IFK Karlskrona–Amo 18–37, Amo–Växjö HF 32–20, Amo–IF Kristianstad 32–27, Amo–Anderstorp SK 32–27

Ola observerar: I Amo pratas det mycket om Mathias Mark Pedersen, det danska nyförvärvet som spås bli en av Allsvenskans bästa spelare. Dessutom är Andreas Stockenberg tillbaka och med tanke på vilket under han uträttade i Sävehof förra säsongen bör Amo vara ett topplag. Kan Stockenberg skrälla två säsonger i rad?

William Törnqvist kommenterar: ”Jag tycker att Alstermo på pappret har ett lite bättre lag nu än när de kvalade till Handbollsligan senast. De har värvat rutinerat i Mark Pedersen och samtidigt några jokrar som kan bli utropstecken. Skulle de dessutom få in Joakim Larsson som ni på Handbollskanalen skrev om så kommer han att tillföra ytterligare en dimension. Jag tror att Alstermo kommer att vara bättre på hemmaplan i år, ’Stocken’ bidrar med massor där och kan nog få grytan att börja koka igen. Det känns som att den har varit på sparlåga de två senaste säsongerna, men nu kan det bli en riktig borg igen. Det som talar emot Amo är att Steen har dragit ett tungt lass de senaste åren och han blir inte yngre. Men de kommer att vara med där uppe.”

2. HK Aranäs

Förra säsongen: Femma i Allsvenskan.

In: Erik Karelius (Amo HK), David Svensson (OV Helsingborg), Andreas Jonasson (uppflyttad), Gustaf Hallén (Falk Horten, Norge), Tobias Svantesson (Tyresö), Jonathan Blad (IK Sävehof)

Ut: Martin Mårtensson (IF Hallby), Max Santos (Önnereds HK), Simon Thorbjörnsson (Kungälvs HK), Emil Lennartsson (Kungälvs HK), William Damstedt (Sörhaga HK), Oscar Holmqvist-Utkovic (klubb ej klar)

Tränare: Toni Johansson

Försäsong: Aranäs, Aranäs–Kärra 17–16, Aranäs–Alingsås 23–26, Aranäs–Varberg 27–21, Aranäs–Hallby 32–30, Aranäs–Kungälv 27–22, Torslanda–Aranäs 31–27

Ola observerar: Ett lag som var nära kval till Handbollsligan förra säsongen och nu har fått ett år till under tränaren Toni Johansson. Gjort ett par spännande nyförvärv även om Gustaf Hallén naturligtvis sticker ut. Innan han lämnade Handbollsligan var han en pålitlig målskytt, i Allsvenskan bör hans kvalitet bära Aranäs långt.

William Törnqvist kommenterar: ”Jag tycker att de har förstärkt bra, de var i toppen redan förra året och har värvat klokt. Nu har de spelartyper som de inte hade förra året riktigt, då var det mer brunkarhandboll och där tillför Hallén och Svensson något annat som gör att de kan bli riktigt farliga. De har dessutom en jättebra målvakt i Bergqvist. Jag tycker att de ser stabila och gedigna ut och tror på toppstrid. Sedan ska man ha med sig att spelarna de har fått in har aldrig riktigt lyft i Handbollsligan, men med allsvenska mått mätt är det jättebra nyförvärv. De kommer inte att vara lika lättlästa i år.”

1. HIF Karlskrona

Förra säsongen: Åkte ur Handbollsligan efter kval.

In: Viktor Ahlstrand (Hammarby), Erik Borgenhäll (Hammarby), Alfred Olsson (Vinslövs HK), Kalle Malmström (Karlskrona Handboll), Isac Hansson (Karlskrona Handboll), Anton Persson (IFK Kristianstad), Linus Andersson (Ystads IF), Jack Månsson (Amo HK), Gustaf Banke (IFK Kristianstad, lån), Armi Pärt (Mecklenburger Stiere Schwerin, Tyskland)

Ut: Johannes Sandgren (slutar), Nicklas Grundsten (slutar), Hampus Dahlgren (HK Varberg), Ian Martin (Dicken, Finland), Marcus Mattsson (LIF Lindesberg)

Tränare: Robert ”Knirr” Andersson

Försäsong: HIF–Vinslövs HK 26–25, HIF–IFK Karlskrona 29–22, OV–HIF 27–22, Ystads IF–HIF 38–23, HIF–IFK Ystad 25–34, HIF–OV 29–30

Ola observerar: Två riktigt tunga tapp i Johannes Sandgren och framförallt försvarsbjässen och karaktärsspelaren Nicklas Grundsten. Men i övrigt ser Karlskrona starkt ut, kanske starkare än förra säsongen. Ahlstrand, Borgenhäll, Persson, Andersson och Banke har samtliga potential att bli riktigt fina förstärkningar. Dessutom blir det spännande att se vad Armi Pärt kan tillföra. Karlskrona bör ta hem serien.

William Törnqvist kommenterar: ”De har ju haft en ganska stor rotation på spelare, så det är lite svårt att veta var de står. Jag tänker att de kommer att vara med i toppen och skulle inte bli förvånad om de vinner serien till slut ändå. Det kändes som att de hade något bra på gång redan förra året, jag tycker att de spelade betydligt bättre än året innan då de klarade sig kvar. De blir definitivt ett topplag, mycket tack vare att de har ett jäkligt bra målvaktspar.”