Handbollskanalen tippar Herrallsvenskan: Plats 9–14

Isak Boström, Kärra HF. Foto: Kärra HF

Handbollskanalen ger er här alla förutsättningar om lagen inför starten av Allsvenskan. Vi går igenom lagen, försäsong och bjuder dessutom på en analys. Därutöver ger William Törnqvist sin kommentar om respektive lag.
Här är plats 9–14.

Handbollskanalens reporter Ola Selby har tippat Handbollsligan och dessutom ger alltså William Törnqvist sin kommentar på samtliga lag.

14. Bodens BK HF

Förra säsongen: Etta i division 1 norra.

In: Gustav Carlsson (Täby HBK), Joao Pedro Esteves (Belenenses, Portugal), Joao Almeida (Belenenses, Portugal)

Ut: Jonatan Widgren (AIK), Alexis Landais (ASB Reze, Frankrike)

Tränare: Danilo Ventura

Försäsong: Bodö–Boden 16–25, Boden–Bodö 33–19, Boden–Bodö 23–22, Hammarby–Boden 26–36, Boden–Lindesberg 31–33, Boden–Tyresö 27–29

Ola observerar: Boden gjorde en riktigt fin säsong i division 1 norra och blev välförtjänt uppflyttade till Allsvenskan. Väl i Allsvenskan lär det bli en jobbig säsong, om inte de portugisiska nyförvärven kan visa sig vara guldkorn. Vad kan nye tränaren Danilo Ventura (även han portugis) hitta på?

William Törnqvist kommenterar: ”Jag tycker att förra säsongen i division 1 norra var en av de svagare på flera år. Jag såg Boden en hel del och var inte superimponerad. Nu har de tappat sina två bästa spelare från förra året i Landais och Widgren. Samtidigt är deras nyförvärv svåra att läsa av då det är ett par portugiser. Jag har svårt att se att de kommer att räcka till även om de har gjort några okej resultat under försäsongen. Portugiserna ska i så fall vara jävligt bra om Boden ska hänga kvar.”

13. RP IF Linköping

Förra säsongen: Elva i Allsvenskan, klarade sig kvar tack vare kval.

In:
Rasmus Claar (IFK Nyköping)

Ut:
Martin Karlsson (slutar), Samuel Johannesson (IF Hallby), Philip Claudius (slutar)

Tränare:
Magnus Oscarsson Söder

Försäsong:
 Redbergslid–RP 39–23, RP–Mantorp 37–24, RP–Guif/GP 39–27

Ola observerar:
Precis som med Tyresö är det ett stort frågetecken för målskyttet. Inget lag gjorde så få mål i Allsvenskan förra säsongen som RP och in har Rasmus Claar, målvakt, kommit. Kommer att kämpa med Kärra och Tyresö om att undvika de två platserna längst ner i tabellen.

William Törnqvist kommenterar:
”Jag tror att RP kommer att få det väldigt tufft i år faktiskt. De har tappat sina tre bästa spelare och det kommer så klart vara kännbart för ett lag som hade det tufft förra året. I de matcher jag såg förra säsongen räddade Johannesson laget kvar i många matcher. Jag tror att RP åker ur i år. Claudius har drivit anfallsspelet de senaste tio åren och visst, de kan fördela det på fler spelare nu, men han var ändå en motor. Johannesson och Karlsson har varit ankaret där bakom så nu kan det bli två lagdelar som faller ihop. Resultaten under försäsongen har inte fått mig på andra tanker heller. Oscarsson Söder tror jag är en bra tränare, men han får svårt att trolla med knäna.”

12. Kärra HF

Förra säsongen: Etta i division 1 södra.

In: Isak Boström (IF Hallby), Sebastian Wiik (Torslanda HK), Marcus Aggenfjord (Önnereds HK), Simon Larsson (HP Warta), Emil Hodzic (Redbergslids IK), Joel Järlfors (IF Hallby)

Ut: Max Broman (LIF Lindesberg), Albin Friedrichsen (klubb ej klar), Pontus Pettersson (GIK Wasaiterna), Filip Taponen (klubb ej klar), Johan Niva (Sävedalens HK), Alex Morton (GIK Wasaiterna), Lukas Öhgren (slutar), Jonas Thimfors (klubb ej klar), Joel Fallgren (slutar), Felix Bengtsson (klubb ej klar)

Tränare: Per-Anders Lindfeldt

Försäsong: Aranäs–Kärra 17–16, Varberg–Kärra 38–25, Kärra–Fjellhammer 27–36, Kärra–Nötteröy 29–23, Kärra–Sandefjord 34–33

Ola observerar: Nykomling som värvat friskt och ser väldigt intressant ut. Kärra kommer givetvis att få det jobbigt och naturligtvis bli ett bottenlag, men spelmässigt finns det mycket i det här unga laget. Hamnar på kvaplats.

William Törnqvist kommenterar: ”Det har varit mycket förändring i Kärra, men de har gjort några spännande nyförvärv. Jag tycker att de har ett så pass bra lag att de ska kunna klara kontraktet utan kval. De känns som en förhållandevis bra nykomling, men de kommer att få kämpa första året.”

11. Tyresö Handboll

Förra säsongen: Tolva i Allsvenskan. Klarade sig kvar tack vare kval.

In: Martin Börjes (AIK)

Ut: Tobias Svantesson (HK Aranäs)

Tränare: Mathias Ekstrand

Försäsong: Tyresö–Hammarby 37–34, LIF Lindesberg–Tyresö 36–30, Skånela–Tyresö 29–26, Boden–Tyresö 27–29

Ola observerar: Klarade sig kvar med nöd och näppe förra säsongen och ser inte ut att ha blivit bättre sedan dess. Vem ska göra målen för Tyresö? Det krävs en fullträff om laget ska undvika bottenstrid.

William Törnqvist kommenterar: ”De har många Tyresöprodukter som verkligen kan klubben och Ekstrand är en spännande tränare. De har i princip samma lag som förra året och så har de fått in Börjes i mål som kommer att ge stabilitet där. Jag tror att de kommer att vara ungefär som förra året, om inte något steg bättre. Samtidigt tycker jag att lagen under har blivit något svagare och därför tror jag att de klarar kontrakt. Om det blir genom kval eller inte återstår att se.”

10. LIF Lindesberg

Förra säsongen: Tia i Allsvenskan.

In: Marcus Mattsson (HIF Karlskrona), Max Broman (Kärra HF), Herman Bosson (IFK Ystad), Robert Mjörnander (GF Kroppskultur), Rasmus Martinsson (uppflyttad)

Ut:

Tränare: Ivica Zubac

Försäsong: LIF–Guif 26–27, LIF–Västerås/Irsta 34–27, LIF–Enköping 32–31, Guif–LIF 29–25, Tyresö–LIF 30–36, Bodens BK–LIF 31–33, Hammarby–LIF 26–27

Ola observerar: Lindesberg har siktat på att bredda truppen och det ser det ut som att de har lyckats med. Bosson har en hög högstanivå och Mattsson har gjort bra ifrån sig på den här nivån tidigare. Frågan kvarstår dock från förra säsongen, vem ska få ordning på Lindesbergs försvar? Släppte in 800 mål förra säsongen, vilket var flest i serien.

William Törnqvist kommenterar: ”Jag tycker att de har gjort ett ganska bra fönster. De hade det tufft på målvaktspositionen förra året och därför är det bra att de har fått in Mattsson där. Dessutom har de fått behålla de flesta vilket gör att jag tror att de kommer att vara snäppet bättre än förra året. De saknar dock bredden för att riktigt kunna utmana uppåt.”

9. HK Torslanda elit

Förra säsongen: Sjua i Allsvenskan.

In: Calle Hellgren (HP Warta), Gunnar Bodin (Alingsås HK), Hayder Al-khafadji (Redbergslids IK), Fredrik Jyborn (Kungälvs HK)

Ut: Sebastian Wiik (Kärra HF), August Elmberg (AIK)

Tränare: Hamed Khazrai

Försäsong: Torslanda–Follo HK 24–22, Torslanda–Nötteröy 26–23, Torslanda–Fjellhammer 28–26, Torslanda–Kungälvs HK 23–26, Torslanda–Hallby 29–32, Torslanda–Aranäs 31–27

Ola observerar: Har fått in en erkänt skicklig tränare i Hamed Khazrai och lär göra en stabil säsong även i år. Problemet är att konkurrenterna har gått fram mer än vad Torslanda har och därför blir det en niondeplats i serien.

William Törnqvist kommenterar: ”De har legat runt mitten i några år nu och ibland gör de en bättre säsong, ibland en sämre. De har många spelare som håller okej allsvensk klass, men de har inte riktigt spetsen som gör att de kan lyfta. Det ska bli spännande att se vad Hamed kan göra, jag tror att det var bra att de fick in något nytt där. Men det blir ett mittenlag.”