Fredrik Landin lämnade tryggheten och flyttade till handbollsmeckat i Skåne

En av få chilenare som överlistade Fredrik under sommarens JVM

Som nummer 2 i vår artikelserie, om unga framtida svenska handbollsstjärnor, träffar ni en bollmotare från Göteborg som emigrerat till det oranga handbollsmeckat i Kristianstad.

Namn: Fredrik Landin #12, Vinslövs HK (utlånad 2015/16)
Position: MV
Meriter: En säsong i division 1, pågående säsong i allsvenskan, 35 u-landskamper
Smeknamn: Ladde

Fredrik Landin föddes den 2 juni 1996 i Göteborg och växte upp i Gunnilse. När han var 8 år började han spela handboll i IK Sävehof. Att det skulle bli handboll var det ingen som helst tvekan om. Att det skulle bli målvakt fanns det heller ingen tvekan om, då hans pappa är en forna elitmålvakt från Linköping och han egentligen inte hade något val! Och pappa Kent är också den person och tränare som betytt mest för Fredriks handbollsutveckling genom åren.

När Fredrik skulle göra sitt gymnasieval var det ganska givet att det skulle bli Katrinelundsgymnasiet i Göteborg.

Varför handbollsgymnasium?
Många göteborgsspelare väljer Katrinelund eftersom de har en bra verksamhet och jag visste att jag skulle få bra hjälp med min träning. Jag har aldrig ångrat mig och skulle göra samma val idag. Det var väldigt lärorikt och roligt och man lärde känna många nya människor, uppger Fredrik.

Har du något råd till unga talangfulla spelare som idag funderar på vilket gymnasieval de ska göra?
Har man möjlighet och vill tycker jag att man ska söka ett handbollsgymnasium, det är mycket värdefull tid man får och man utvecklas både fysiskt och handbollsmässigt, säger Fredrik.

Trots trivseln på Katrinelundsgymnasiet valde Fredrik att lämna tryggheten hemma i Göteborg och ta chansen till miljöombyte när IFK Kristianstad ringde och erbjöd honom en plats i deras utvecklingstrupp inför säsongen 2014/15. Han gick sista gymnasieåret färdigt på NIU i Kristianstad och i somras tog han studenten.

Fredrik har varit med på den långa resan via Göteborgslaget i Sverigecupen och alla elitlägerstegen. Idag har han 35 u-landskamper på sitt konto och han var en av två som vaktade målet under JVM i Ryssland i somras, där Sverige kom på en meriterande femte plats.

”På grund av” eller kanske ”tack vare” konkurrenssituationen i IFK Kristianstad är han, tillsammans med ett par andra lagkamrater från IFK, utlånad till allsvenska Vinslövs HK innevarande säsong. Han trivs väldigt bra med sin handbollssituation idag. Han får mycket och kvalitativ träning av tränare i IFK och i Vinslövs HK som hjälper honom. Han tränar på morgonen med IFK och sedan på kvällen med klubblaget. På ledig tid jobbar han lite inom föreningen, när det finns möjlighet.

Vilken är din bästa egenskap som handbollspelare?
Svårt men jag skulle nog säga min inställning till träning, uppger Fredrik.

Vad behöver du förbättra för att ta nästa steg i din utveckling?
Allting givetvis, men för att kunna göra det måste jag jobba extra mycket med min fysik. Jag har haft lite problem med ryggen genom åren men tack vare min fysiska träning så känner jag mig helt frisk idag, säger Fredrik.

Känner du att du har fått försakat något som du verkligen saknar på grund av all tid du har lagt på handbollen?
Eftersom jag har flyttat på grund av handbollen så är det väl klart man saknar familjen och vännerna där hemma ibland, men det är inte så farligt längre, det var värre i början, säger Fredrik.

Vilka är dina framtidsdrömmar?
Att få spela utomlands en dag, men jag har egentligen inte tänkt så långt in i framtiden ännu, säger Fredrik.

Avslutningsvis har vi låtit hans tränare i IFK Kristianstad, Ulf Larsson, och förbundskaptenen för u-landslaget, Ulf Nyström, ange de mest framträdande egenskaperna som karaktäriserar Fredrik som handbollspelare och person.

Ulf Larsson
Spelaren: träningstålig, läraktig, reaktionssnabb, välutvecklad teknik och specialist på närskott
Personen: glad, social och en kompetent kille

Ulf Nyström
Spelaren: spelförståelse, enormt kastskicklig och välutvecklad målvaktsteknik
Personen: ödmjuk, målmedveten och mogen

Handbollskanalen önskar Fredrik Landin stort lycka till med säsongen i Vinslövs HK och hans framtida drömmar.